ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Έτοιμη η Ελλάδα να υποδεχθεί εκπατρισθέντες από την Αρμενία

Γεραπετρίτης: Έτοιμη η Ελλάδα να υποδεχθεί εκπατρισθέντες από την Αρμενία
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME NEWS

Η Ελλάδα έχει λάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις για την υποδοχή εκπατρισθέντων από την Αρμενία, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση  του βουλευτή του κόμματος «Νίκη» Τάσου Οικονομόπουλου.

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, η ελληνική Κυβέρνηση διά του Υπουργείου Εξωτερικών έχει λάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, έτσι ώστε, πρώτον, να υποδεχθεί εκπατρισθέντες από την Αρμενία, δεύτερον, να αναβαθμιστεί το ζήτημα σε επίπεδο διεθνών fora, ιδίως δε στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτον, να προβούμε σε συντονισμένη αποστολή ανθρωπιστικών δράσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας για την έμπρακτη συμπαράσταση της Ελλάδας στον λαό του Ναγκόρνο Καραμαμπάχ (Αρτσάχ), αναφέρθηκε επίσης τόσο στην συνάντηση τόσο με τον όμολογό του στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων όσο και στην σημερινή επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, έτσι ώστε να συντονιστεί η δράση.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική διέπεται από αρχές και οι αρχές αυτές είναι η πίστη και η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και η πίστη στις αξίες του ανθρωπισμού. Αυτές θα υπηρετήσουμε απαρέγκλιτα και σε αυτές θα σταθούμε, διότι όποιος είναι με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του ανθρωπισμού, είναι εκείνος ο οποίος στο τέλος της ημέρας επιβιώνει. Και η στάση μας απέναντι στην Αρμενία θα παραμείνει μια στάση συμμάχου ιστορικού συνοδοιπόρου και αλληλέγγυου στα όσα ανθρωπιστικά καταστροφικά συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι εξ αρχής το Υπουργείο Εξωτερικών και ο ίδιος προσωπικά καταδίκασε την επίθεση και ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε μία διαρκή, ανοικτή επικοινωνία με τον αρμόδιο Υπουργό των Εξωτερικών, κ. Μιρζογιάν, έτσι ώστε να συντονίζουμε τις δράσεις και να παρέχουμε στη χώρα του όποια βοήθεια εκείνος κρίνει αναγκαία. Επισήμανε επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα διατέθηκε έτσι ώστε να υποδεχθεί εκπατρισθέντες από την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να παρέχει την οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, τόνισε ότι ήδη η χώρα μας μεριμνά για την αποστολή πέρα και πάνω και από τον ειδικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί και με δική μας πρωτοβουλία.

Σε ό,τι αφορά την υποδοχή εκπατρισθέντων, ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε ότι η διαθεσιμότητα, την οποία προέβαλε η Ελλάδα, αξιολογείται από την ίδια την αρμενική Κυβέρνηση και εξαρτάται από εκείνη εάν θα θελήσει να αποστείλει εκπατρισθέντες στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα πάντως είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη και διαθέσιμη, έτσι ώστε να υποδεχθεί τους ανθρώπους οι οποίοι υφίστανται αυτή την βάσανο και τη βία», διευκρίνισε.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ειδικώς σε σχέση με τα διεθνή fora ότι έχει μεταφέρει στον ομόλογό του Υπουργό Εξωτερικών και ήδη έχω προβεί στις αναγκαίες δράσεις συντονισμού στα διεθνή fora, έτσι ώστε το ζήτημα να διεθνοποιηθεί και να λάβει τη θέση που του αρμόζει στα διεθνή όργανα.

Ειδικώς δε, προσέθεσε, ότι έχει ζητήσει -σε συντονισμό και με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- σε αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών να κληθεί ο Αρμένιος Υπουργός Εξωτερικών, έτσι ώστε να εκθέσει την κατάσταση η οποία υφίσταται αυτή τη στιγμή στην Αρμενία, “η όποια κατάσταση συνιστά μια βαθύτατη προσβολή τόσο ανθρωπιστική όσο και πολιτική”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Γεραπετρίτης, τόνισε εμφατικά ότι ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Αρμενίας υπερβαίνουν τις τυπικές φιλικές σχέσεις οι οποίες αναπτύσσονται στο πλαίσιο της διπλωματίας. Έχουν βαθιές ρίζες στην παράδοση και στη γλώσσα, ρίζες οι οποίες ανατρέχουν τόσο στη Βυζαντινή όσο και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εξάλλου – προσέθεσε - ήταν η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες οι οποίες αναγνώρισαν τόσο τη γενοκτονία στην Αρμενία το 1915 όσο επίσης και την ανεξαρτησία της Αρμενίας.

Ήδη δε διανύουμε το τριακοστό έτος διπλωματικών σχέσεων με τη χώρα αυτή.