ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΔΑΕ - ΕΣΡ: Νέα κόντρα στην Ολομέλεια της Βουλής με αιχμή τις Ανεξάρτητες Αρχές

ΑΔΑΕ - ΕΣΡ: Νέα κόντρα στην Ολομέλεια της Βουλής με αιχμή τις Ανεξάρτητες Αρχές
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με εκατέρωθεν πυρά - αυτή τη φορά με αιχμή την εκλογή των μελών της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ από την Διάσκεψη των Προέδρων με τις ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης - συνεχίστηκε η αντιπαράθεση στη Βουλή σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, διατηρούν στην επικαιρότητα το θέμα μία περίπου εβδομάδα αφότου εξελέγησαν τα νέα μέλη των δύο ανεξάρτητων Αρχών, και καταγγέλλουν ότι υπήρξε υπόγεια συμφωνία μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου ώστε να διαγραφεί το πρόστιμο που επέβαλε στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης το ΕΣΡ, με αποτέλεσμα η κόντρα με την κυβέρνηση να μεταφερθεί σήμερα και στην Ολομέλεια.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος, έλαβε αφορμή από το γεγονός ότι τα δύο κόμματα δεν εξέφρασαν αντίρρηση για τα πρόσωπα που επελέγησαν για να στελεχώσουν τις ανεξάρτητες Αρχές για να απαντήσει ότι «μίλησαν για θεσμική εκτροπή, μόνο και μόνο επειδή η συμφωνία έγινε με την Ελληνική Λύση».

«Γιατί όταν συμπράττουμε μαζί σας είναι καλό και όταν συμπράττουμε με την Ελληνική Λύση είναι θεσμική εκτροπή;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και συνέχισε καταλογίζοντάς τους επιλήψιμη συμπεριφορά καθώς – όπως είπε – εκείνοι προεξοφλούν τις αποφάσεις της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, δεν παρέλειψε να σχολιάσει το θέμα υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση προχώρησε σε αγαστή συνεργασία με την ακροδεξιά Ελληνική Λύση που άλλαξαν τη σύνθεση της ΑΔΑΕ για να συσκοτίσουν το θέμα των υποκλοπών. Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης διερωτήθηκε αν η νέα Ολομέλεια της ΑΔΑΕ θα εμμείνει στην απόφαση για επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ για μη συνεργασία στο θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στο θέμα παρενέβη και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος από το βήμα της Ολομέλειας απάντησε ότι δεν συνάγεται με κανένα τρόπο και δεν προκύπτει από πουθενά ότι του χαρίστηκε πρόστιμο και ότι δεν είναι φοροφυγάς ενώ έστρεψε τα βέλη του προς όλα τα κόμματα.

Κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι συντάχθηκε με τους “ναζί” που δεν ψήφισαν το νέο ΕΣΡ επειδή τέθηκε επικεφαλής η πρώην εισαγγελέας Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία πρωτοστάτησε στη δική της Χρυσής Αυγής.

Για το ΠΑΣΟΚ είπε σε έντονο τόνο πως «δεν μπορεί να κατηγορεί εμάς το κόμμα που αλλάζει ΑΦΜ για να γλιτώσει τα χρέη» και πρότεινε να διεξαχθεί Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για τα δάνεια των κομμάτων και για την ενδοοικογενειακή βία. Αποκάλεσε δε, «ναζιστές» τους Σπαρτιάτες, ενώ για την Νίκη υποστήριξε ότι είναι «παραθρησκευτική οργάνωση». Με σκωπτικό ύφος απευθύνθηκε όμως και στην ΝΔ λέγοντας «καλύτερα Κασσελάκη παρά με Μητσοτάκη».

Αμέσως μετά τον λόγο πήραν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι με την Θεοδώρα Τζάκρη, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του νόμου το να επισπεύδεται η αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι κ. Βελόπουλος παλαιότερα διαπραγματευόταν την ένταξή του στην ΝΔ. «Εσείς πάντως χρωστάτε 430 εκατομμύρια ευρώ», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας.