ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για φωτιές: Είμαστε σε πόλεμο – Δεν χάθηκε καμία ζωή

Μητσοτάκης για φωτιές: Είμαστε σε πόλεμο – Δεν χάθηκε καμία ζωή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / Eurokinissi

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο, θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν»: το μήνυμα αυτό έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο των αποδήμων, ο πρωθυπουργός είπε πως η σημερινή επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας μας βρίσκει να παλεύουμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

«Παρά την επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, αποδεικνύεται ότι απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το φετινό καλοκαίρι μας βρίσκει με απανωτούς καύσωνες, ισχυρούς ανέμους, στη Ρόδο έχουμε επίμονους ανέμους που ξεπερνούν τα 6 μποφόρ εδώ και μέρες. Στη Ρόδο μετά τη δεύτερη ημέρα που η φωτιά είχε δείξει κάποια σημάδια ύφεση, η φωτιά έκανε νέα μέτωπα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν οργανωμένα και εγκαίρως σε ασφαλή σημεία. Ευγνωμονούμε πυροσβεστική, πολιτική προστασία, ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, εθελοντές για την αυταπάρνησή τους» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να είμαστε σε μόνιμη επιφυλακή.

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση αλλά και στην ενεργοποίηση του «112» που -όπως είπε έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

«Έχει σώσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, πάντοτε θα είναι προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή, πόσω μάλλον πέντε χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διαβεβαίωσε πως θα αποζημιωθούν οι πληγέντες των μεγάλων πυρκαγιών, ενώ θα γίνει και συνολικός απολογισμός για την πρόληψη αλλά και τις αιτίες που τις προκάλεσαν.

«Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και θα εκδηλώνεται όλο και περισσότερο με μεγαλύτερες καταστροφές γι αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκείται στην όποια πρόοδο αλλά να προσαρμόζουμε γρήγορα τα σχέδια μας στις νέες συνθήκες. Αλλά απαιτείται και αλλαγή κουλτούρας από όλους. Από την κεντρική διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον κάθε πολίτη. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι από αυτή την δοκιμασία το κράτος απουσιάζει. Αντίθετα ήταν παντού. Σήμερα μπορούμε από σύγχρονο κτίριο να κάνουμε τον συντονισμό. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην κατάσταση που παραλάβαμε. Που θα ήμασταν σήμερα αν δεν είχαν γίνει αυτές οι αλλαγές», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ψήφος Αποδήμων

Σε ό,τι αφορά στο συζητούμενο νομοσχέδιο που καταργεί όλα τα εμπόδια στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια ρύθμιση τολμηρή, με εθνικό χρώμα και κάλεσε όλα τα κόμματα να την στηρίξουν.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης της επιστολικής ψήφου που ζητούν κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «εμείς έτοιμοι για αυτή τη συζήτηση». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση σε τεχνικό επίπεδο είναι έτοιμη να προωθήσει την επιστολή ψήφο, ώστε -όπως είπε- πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές να έχει ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση.

Στην παρέμβασή του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν στηρίζει το συζητούμενο νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας ανεύθυνη την αντιπολίτευση που ασκεί. «Παραμένει αδιόρθωτος και όμηρος του κακού παρελθόντος του ο ΣΥΡΙΖΑ. Τόσα και τόσα μεσολάβησαν κι εσείς ανασύρετε τα ίδια επιχειρήματα του Τσίπρα. Υποκριτικοί ελιγμοί, προφάσεις εν αμαρτίαις», ανέφερε και κάλεσε τους υποψήφιους αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρουν θέση.

«Κρύβεστε πίσω από φθηνές δικαιολογίες. Δεν χρειαζόμαστε τις ψήφους σας, θα ήταν καλό να πάρετε κάποια διδάγματα από υπευθυνη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου», είπε.

Επέκρινε παράλληλα, τη Ελληνική Λύση για την αλλαγή στάσης, κάνοντας λόγο για«πατριώτες της φακής».

Αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έκανε αναφορά στον Νίκο Καζατζάκη λέγοντας πως όπως έλεγε, «οι απόδημοι όσο πιο μακριά είναι από την πατρίδα, τόσο περισσότερο την σκέφτονται και την αγαπούν».

Θύμισε δε, ότι από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε δύο φορές να δώσει αυτό το δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού, κάνοντας συμβιβασμούς, ενώ το 2021 που έφερε προς ψήφιση την άρση των περιορισμών συνάντησε την άρνηση της αντιπολίτευσης.