ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη Βουλή: Τα παιδιά της τέχνης είναι το μέλλον κι όχι οι πάτσηδες - Αποσύρετε το Π.Δ.

Τσίπρας στη Βουλή: Τα παιδιά της τέχνης είναι το μέλλον κι όχι οι πάτσηδες - Αποσύρετε το Π.Δ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για τα μουσεία (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τοποθετείται επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για τα μουσεία.

«Τα παιδιά της τέχνης είναι το μέλλον κι όχι οι πάτσηδες ή τα παιδιά των αρχιδικαστών που συνεργάζονται με τα funds», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας την απόσρση του Προεδρικού Διατάγματος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, το οποίο χαρακτήρισε ρύθμιση δίωξης του Πολιτισμού και των ανθρώπων του.

«Το κόμμα του Πάτση και των 400 εκατ. ευρώ χρεών σε τράπεζες επιβάλλει χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας», πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην απώλεια του Νεκτάριου Σαντορινιού, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή (Δευτέρα) ημέρα πολύ δύσκολη.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έκανε αναφορά στη φράση της Μελίνας Μερκούρη, που είχε πει πως «χωρίς τον Πολιτισμό είμαστε ο κανείς. Ο Πολιτισμός είναι η ψυχή μας. Ο Πολιτισμός είναι η Ελλάδα».

Ο ίδιος υποστήριξε πως για άλλη μια φορά είναι υπό δίωξη ο Πολιτισμός και οι άνθρωποί του, συστηματικά και σχεδιασμένα από μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται σαν καθεστώς και σε κάθε της βήμα προσπαθεί να επιβάλει τη βαρβαρότητα σε πολλούς τομείς.

«Τη βαρβαρότητα της εργασιακής ζούγκλας και της ελαστικής εργασίας. Τη βαρβαρότητα των παρακολουθήσεων και των εκβιασμών. Τη βαρβαρότητα της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και της λεηλασίας του εισοδήματος. Τη βαρβαρότητα των εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ, από το κόμμα του Πάτση που χρωστάει πάνω από 400 εκ. στις τράπεζες».

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε πως το καθεστώς των ανισοτήτων και του αυταρχισμού έχει ανάγκη από ένα πολιτιστικό καθεστώς αφωνίας, συντηρητικής ιδεοληψίας, δουλικότητας, ελλείματος αισθητικής και πλεονάσματος αναισθησίας.

«Τεμαχίζετε τα αρχαία της Εγνατίας. Τσιμεντώνετε την Ακρόπολη. Ξεπλένετε την αρχαιοκαπηλία. Επιχειρείτε να μετατρέψετε ακόμα και τα μουσεία από χώρους Πολιτισμού σε χώρους εμπορίου. Γι’ αυτό και τώρα επιχειρείτε να φυλακίσετε στο περιθώριο τα παιδιά των καλλιτεχνικών σχολών. Τα αντιμετωπίζετε σαν πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια των φίλων σας. Σαν ανθρώπους μειωμένης αντίληψης που δεν καταλαβαίνουν το καλό τους. Γι’ αυτό και επιτίθεστε, με την προσοδοφόρα συνδρομή της ενημέρωσης 108, με διαρροές και ψέματα στους καθηγητές τους, που είχαν το θάρρος να παραιτηθούν».

«Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον και όχι οι πάτσηδες ή τα παιδιά των αρχιδικαστών που σιτίζονται στο καθεστωτικό πρυτανείο και συνεργάζονται με τα funds που απεργάζονται τη μεγαλύτερη ληστεία της ιστορίας εναντίον της κοινωνίας. Και δεν έχουν την ελάχιστη τσίπα, τουλάχιστον να παραιτηθούν. Όταν ο ¨Αρειος Πάγος δικάζει και καταδικάζει το μέλλον 700.000 πλειστηριασμών. Αυτά τα παιδιά είναι το μάλλον, που με περιφρόνηση χαρακτηρίζετε ΔΕ, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους εξισώνετε το πτυχίο με απολυτήριο λυκείου και όχι οι γόνοι των πολιτικών οικογενειών και τα γαλάζια golden boys που έχουν πλημυρίσει διευθυντικές θέσεις με παχυλούς μισθούς στο Δημόσιο. Αυτά τα παιδιά και όχι εκείνοι που ασπάζονται πλαστικούς Παρθενώνες, αναδεικνύονται με πρωθυπουργικά διατάγματα ήλιοι του καθεστώτος σας», κάνοντας αναφορά και στην υπόθεση Λιγνάδη.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου να τους ζητήσει συγγνώμη και να αποσύρει το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα κρατικά μουσεία που τα μετατρέπει σε νομικά πρόσωπα με διορισμένες διοικήσεις, ο κ. Τσίπρας το χαρακτήρισε κι αυτό μια ακόμα πλευρά της βαρβαρότητας, κάνοντας λόγο για μια προσβολή πρωτοφανή στο ιστορικό και πολιτισμικό φορτίο της Ελλάδας.

«Ο χυδαίος πολιτισμός των ιδρυμάτων, των χορηγών, των ευεργετών, των ισχυρών, των ελίτ, στη θέση μιας συντεταγμένη κρατικής πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των μουσείων. Η αγορά θα τα ρυθμίσει όλα. Θα διορίσετε έναν Στάσση σε κάθε μουσείο κι αυτός θα εξασφαλίσει κέρδη. Πουλώντας, όλοι καταλαβαίνουμε τι. Υπάρχει, όμως, και μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Ένας κίνδυνος, μεγαλύτερος ίσως από όλους. Η ίδρυση παραρτημάτων στο εξωτερικό που θα μετατρέψει σε κανονικότητα τη μακροχρόνια, ή ακόμα και μόνιμη εξαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Μια νέα κανονικότητα του κυρίου Μητσοτάκη, με δυο λόγια. Νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας, που δείγμα της είδαμε τον τελευταίο καιρό με τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για:

-την ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών στο επίπεδο ΤΕ.

- Τη θέσπιση ολοκληρωμένης δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες, με διάλογο και ουσιαστική διαβούλευση.

- Τη διασφάλιση συλλογικών συμβάσεων για καλλιτέχνες και εργαζόμενους του Πολιτισμού, με στόχο αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας.

- Tην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και την οργανική ένταξή της στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.

- Τη διεκδίκηση για μόνιμη επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, με ενότητα στο εσωτερικό, αλλά και οικουμενική διάσταση.

- Την ακύρωση των μουσείων-νομικών προσώπων με τις διορισμένες διοικήσεις.

- Θα εφαρμοστεί μια νέα, αναβαθμισμένη, προοδευτική πολιτική για τα μνημεία και τα κρατικά μουσεία.

«Στο τέλος της ημέρας, η στήριξη του Πολιτισμού και των ανθρώπων του, ο σεβασμός απέναντι στην ιστορία και την παράδοση για μας δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ μια κομματική θέση. Αλλά μια αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη εθνική επιταγή. Και ηθική υποχρέωση», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.