Ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου επιτρέπει offshore για πολιτικά πρόσωπα
Έντονες αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης προκαλεί ρύθμιση που υπερψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή στο πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται σε υπουργούς, βουλευτές και γενικούς γραμματείς να κατέχουν offshore εταιρείες.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση – όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα - επιτρέπεται η κατοχή εξωχώριων εταιριών υπό την προϋπόθεση ότι η έδρα της βρίσκεται ανάμεσα στις «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμα κι αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το ΥΠΟΙΚ ως φορολογικοί παράδεισοι.
Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου τροποποιεί το νόμο του 2003, που προέβλεπε γενική απαγόρευση συμμετοχής σε εξοχώριες εταιρείες αλλά και έκπτωση από δημόσια αξιώματα όσων συμμετέχουν σε υπεράκτιες εταιρείες.
«Αυτοί που υπέκλεψαν την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα του ήθους και της διαφάνειας, νομοθετούν να δικαιούνται οι βουλευτές να κατέχουν offshore», αναφέρει ση ΝΔ, ενώ παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση για πρόκληση της κοινωνίας, την ώρα που αυτή δοκιμάζεται από τα φορολογικά βάρη και την αποτυχημένη πολιτική τους.
Σκανδαλώδη χαρακτήρισε ο Γιάννης Κουτσούκος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την διάταξη, λέγοντας: «Οι υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να έχουν και offshore».
«Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα. Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι οι βουλευτές τους. Τέρμα στα παραμύθια ότι δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν ‘‘όχι’’. Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά», καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε "συνεργάσιμους" φορολογικούς παραδείσους. Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη», ανέφερε από την πλευρά του Το Ποτάμι.
«Η κοινωνία απαιτεί τώρα εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση» καταλήγει.