ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτή είναι η συμφωνία Ελλάδας και Αίγυπτου - Χαριστική βολή στο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Αυτή είναι η συμφωνία Ελλάδας και Αίγυπτου - Χαριστική βολή στο τουρκολιβυκό μνημόνιο
Τι λένε ανώτατες στρατιωτικές πηγές στο CNN Greece EUROKINISSI/ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ (ΑΡΧΕΙΟ)

«Αυτός που μπορεί να παρέχει υπηρεσία Έρευνας και Διάσωσης είναι, αυτοδικαίως, ο κυρίαρχος της περιοχής», αναφέρουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές στο CNN Greece ενόψει της υπογραφής του νέου ελληνοαιγυπτιακού μνημονίου.

Μετά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, Ελλάδα και Αίγυπτος προχωρούν στην υπογραφή νέας διακρατικής συμφωνίας, δίνοντας τη χαριστική βολή στις παράνομες επιδιώξεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο Τρίτη (22/11) στο Κάιρο όπου οι αιγυπτιακές αρχές έχουν προετοιμάσει μια ειδική τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας.

Σε αυτή θα συμμετέχουν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Νίκος Δένδιας καθώς και οι ομόλογοί τους, ο Στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι και ο Σάμεχ Σούκρι.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι τέσσερις υπουργοί θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες όπου θα συζητηθεί όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων με έμφαση στις γεωπολιτικές εξελίξεις και την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας. Όπως είναι αναμενόμενο, ο τουρκικός αναθεωρητισμός και η εμπλοκή της Άγκυρας στη Λιβύη θα βρεθεί στο επίκεντρο, με τις δύο χώρες να στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα νομιμότητας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου ως απάντηση στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Κοινές Επιχειρήσεις

Με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας τίθεται σε εφαρμογή ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, η οποία ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην επίμαχη περιοχή, που σημαίνει ότι τα Εθνικά Κέντρα Επιχειρήσεων Αθήνας και Καΐρου θα βρίσκονται διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή.

Από κοινού θα εξετάζονται και οι πληροφορίες που έρχονται με όλα τα διαθέσιμα μέσα, επανδρωμένα και μη. Η ελληνική πλευρά επέμενε ιδιαίτερα στη συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών καθώς εκτός από τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, το ενδιαφέρον της Αθήνας όλο το επόμενο διάστημα θα είναι στραμμένο στην περιοχή νοτίως και δυτικά της Κρήτης όπου λαμβάνουν χώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Η Αθήνα θέλει να εξασφαλίσει πως δεν περνάει τίποτα απαρατήρητο από τη συγκεκριμένη περιοχή, πολλώ δε μάλλον, κάποιο τουρκικό πλοίο που θα επιχειρήσει να παρεμποδίσει τις έρευνες ή κάποιο μεταγωγικό αεροσκάφος της Άγκυρας που θα επιδιώξει να «σπάσει» το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Ομπρέλα νομιμότητας

Αρμόδιες διπλωματικές πηγές, αναφέρουν στο CNN Greece ότι η διακρατική συμφωνία που θα υπογράψουν αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και αποτελεί σφραγίδα νομιμότητας σε μια περιοχή που η Τουρκία έχει βάλει στο στόχαστρο, με παράνομα και νομιμοφανή επιχειρήματα.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη συμφωνία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς είναι η δεύτερη που υπογράφουν οι δύο χώρες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η πρώτη ήταν η συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τον Αύγουστο του 2020, η οποία κατοχύρωσε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που προσπαθούσε να αμφισβητήσει η Τουρκία. Τότε, η αντίδραση της Άγκυρας ήταν να στείλει το σεισμογραφικό «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα φέρνοντας τις δύο χώρες κοντά σε θερμό επεισόδιο.

Αν οι γείτονες επιχειρήσουν να αντιδράσουν ξανά με τον ίδιο τρόπο, θα βρουν απέναντι τους όχι μόνο τις Ελληνικές και Αιγυπτιακές δυνάμεις αλλά και τη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που συμμετέχουν στην άσκηση «Μέδουσα» η οποία ξεκινά μια ημέρα μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας και θα καλύψει ολόκληρη την περιοχή που περιλαμβάνει η ελληνοαιγυπτιακή οριοθέτηση.