ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος - Γκαντζ: «Αποφασισμένοι να ενισχύσουμε την αμυντική συνεργασία μας»

Τη κοινή βούληση να επεκταθεί η αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος - Ισραήλ εξέφρασαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένι Γκάντζ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Την κοινή πρόθεση Ελλάδας και Ισραήλ να ενισχύσουν την αμυντική τους συνεργασία εξέφρασαν οι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μπένι Γκαντζ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μετά από τη συνάντησή τους. 

«Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν μια στρατηγική σχέση, βασισμένη στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και το κοινό μας όραμα για ένα σταθερό, ασφαλές περιβάλλον ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος δόθηκε η «ευκαιρία να επανεπιβεβαιώσουμε το κοινό μας σκοπό και την κοινή μας βούληση να επεκτείνουμε την αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελάδος και Ισραήλ. Μια συνεργασία που εχει φτάσει σε ένα άνευ προηγούμενου επίπεδο τα τελευταία χρόνια».

Τόνισε επίσης ότι οι αμυντικοί δεσμοί των δύο χωρών έχουν ενδυναμωθεί μέσω συχνών κοινών ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και την αναταλλαγή γνώσης και εμπειρίας.

Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος «είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτο το momentum και να ενισχύσουμε την αμυντική συνεργασία μας για το κοινό καλό των χωρών μας, με έργα οπως το διεθνές κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα».

Όσον αφορά τον επιθετικό αναθεωριτισμό ο υπουργός Άμυνας τόνισε πως αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που πρέπει «να αντιμετωπίσουμε στην περιοχή μας και θέτει σοβαρά ρίσκα για τους κανόνες διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα έκανε λόγο για πολλές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζοντας την «ισχυρή μας θεληση, την ισχυρή μας δέσμευση και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις αποτελεσματικά»

«Έχουμε χτίσει ισχυρές συμμαχίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες, που μοιράζονται το ίδιο όραμα για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Οι πρωτοβουλίες μας ειναι πάντα βασισμένες στο σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αναφερόμενος επίσης στην Ουκρανία είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στη χώρα «καταπατά το διεθνές δικαιο, την εδαφική ακεραιοτητα της Ουκρανίας και επιχειρεί να αλλάξει τα σύνορα μέσω της άσκησης ισχύος που είναι μη αποδεκτό».

Τέλος συνεχάρη τον ομόλογό του για τη συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου:

«Είναι παράδειγμα που πρεπει να ακολουθηθεί απ΄όλες τις χωρες της περιοχής. Αποδεικνύει οτι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών είναι πιθανή υπο το θεμελιώδη όρο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Γκαντζ: Το Ισραήλ βλέπει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο

Από την πλευρά του ο Μπένι Γκαντζ τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι «παγκόσμιες απειλές που βλέπουμε σήμερα είναι σπόροι για τις προκλήσεις που θα αναπτυχθουν στο μέλλον- επηρεάζοντας την εθνική ασφάλεια, τις προμήθειες τροφίμων, την μετανάστευση, τους ενεργειακύς πόρους και άλλα».

«Ενόψει των παγκόσμιων αλλαγών, είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι οι συμμαχίες μας παραμένουν ισχυρές και συνεχείς. Τέτοιες συμμαχίες στηρίζονται σε τρεις πυλώνες», είπε και πρόσθεσε:

»Ο πρώτος πυλώνας είναι τα κοινά συμφέροντα.

»Είναι κοινό συμφέρον τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας να διασφαλίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

»Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι κοινές αξίες. Η δημοκρατία του Ισραήλ αντανακλά ταπεινά την αρχαία δημοκρατία της Ελλάδας, όπως και οι δύο αγαπάμε και προστατεύουμε τις ελευθερίες μας.

»Και τέλος, υπάρχει ο πυλώνας της φιλίας. Οι δεσμοί μας χτίζονται σε ένα θεμέλιο εμπιστοσύνης και διαρκούς επικοινωνίας.

»Το κράτος του Ισραήλ βλέπει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο. Εκτιμούμε τόσο τους διμερείς μας δεσμούς, όσο και το τριμερές πλαίσιο μαζί με την Κύπρο», σημείωσε.

Παράλληλα μιλώντας για τη συνεργασία στην Καλαμάτα, τόνισε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια, η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών «έχει αυξηθεί στους τομείς της στρατιωτικής εκπαίδευσης, των βιομηχανικών έργων και στρατηγικό διάλογο. Έχει φτάσει σε νέα αιχμή, με την Διεθνή Σχολή Πτήσεων στην Καλαμάτα».

«Καταλήξαμε σε μια σημαντική συμφωνία με τον Λίβανο, η οποία θα ωφελήσει και τις δύο χώρες, ενω θα σταθεροποιησει και την περιοχή» είπε και πρόσθεσε πως «το κράτος του Ισραήλ μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα για όλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης