Με πλούσια ατζέντα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας στην Αθήνα
Ανανεώθηκε:
Λίγες εβδομάδες μετά την αναπάντεχη ακύρωση της επίσκεψης του στην Αθήνα για τα εγκαίνια του Διεθνούς Αεροπορικού Κέντρου της Καλαμάτας, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, έρχεται σήμερα στην Ελλάδα για επαφές με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Η Αθήνα δεν είχε κρύψει τότε την ενόχληση της για τη ματαίωση της επίσκεψης, καθώς η ενημέρωση ήρθε μόλις το προηγούμενο βράδυ, αλλά κυρίως για το ταξίδι του Ισραηλινού υπουργού στην Άγκυρα και τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.
Η επιστροφή Νετανιάχου όμως, φαίνεται ότι αλλάζει και πάλι τα δεδομένα με τον Γκαντζ να φτάνει στην Αθήνα για να αποκαταστήσει τις ισορροπίες στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ. Άλλωστε, οι δύο χώρες έχουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα τόσο στο πεδίο των εξοπλισμών όσο και ευρύτερα στην αμυντική συνεργασία.
Κοινές ασκήσεις
Αν και η ισραηλινή πλευρά κρατά χαμηλούς τόνους και ζητά να μη δημοσιοποιείται η συμμετοχή της σε ασκήσεις, δεν είναι κρυφό ότι τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότερες Μονάδες των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων έρχονται στην Ελλάδα για συνεκπαίδευση.
Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, ολοκληρώθηκε η άσκηση «NIRIIS-22» του Πολεμικού Ναυτικού στην οποία έλαβαν μέρος δύο Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων του Ισραήλ όπου μεταξύ άλλων, πραγματοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά και συμμετείχαν σε σενάρια πολέμου επιφανείας, ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου καθώς και σε ασκήσεις αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών.
Στις αρχές του μήνα, οι δύο χώρες συνεργάστηκαν και στον αέρα, με τα ελληνικά μαχητικά να ανεφοδιάζονται από το ιπτάμενο τάνκερ του Ισραήλ, ενώ τον περασμένο Ιούλιο, οκτώ F-16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης μεταστάθμευσαν στο Ισραήλ προκαλώντας μάλιστα έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα η οποία δεν κατάφερε να τα εντοπίσει με τα ραντάρ της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται και για τη φετινή Blue Flag ενώ προγραμματίζονται και κοινές ασκήσεις με χερσαίες δυνάμεις.
Ενδιαφέρον για εξοπλιστικά
Ο κατάλογος των ισραηλινών εξοπλισμών που ενδιαφέρουν την Ελλάδα είναι μακρύς. Ήδη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχει εγκατασταθεί σύστημα αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, ενώ η Αθήνα έχει συμφωνήσει τη μίσθωση των ισραηλινών UAV Heron που επιχειρούν από τη Σκύρο, εκδηλώνοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον της για την προμήθεια και της έκδοσης που έχει τη δυνατότητα να φέρει όπλα.Θέμα λίγων εβδομάδων είναι και η συμφωνία για τους «φονικούς» πυραύλους Spike NLOS, αρχικά για την εποχούμενη και τη ναυτική έκδοση και στη συνέχεια για τα επιθετικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού. Και αυτό διότι με τους ισραηλινούς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την αναβάθμιση των 19 Apache AH-64Α που θα είναι οι φορείς των Spike.
Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές εκκρεμότητες, όπως οι υπερηχητικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς Rampage αλλά και οι συλλογές Spice που έχει εισηγηθεί το Αεροπορικό Επιτελείο και θα «εκτοξεύσουν» την ισχύ πυρός των ελληνικών F-16.
Σε εκκρεμότητα βεβαίως, παραμένει και το φλέγον ζήτημα της υποστήριξης των μεταγωγικών C-130 που ενδιαφέρεται να αναλάβει το Ισραήλ, ωστόσο στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει ακόμη να ξεπεραστούν με κυριότερο τον τρόπο μεταφοράς των αεροσκαφών.
Στο επίκεντρο οι πληροφορίες
Αναμφίβολα όμως, το σημαντικότερο πεδίο συνεργασίας για τις δύο χώρες, που θα τεθεί στο τραπέζι των σημερινών συζητήσεων, είναι η παροχή πληροφοριών κρίσιμων για τα εθνικά συμφέροντα και την ασφάλεια της χώρας.
Η συνεργασία στον τομέα της έγκαιρης ειδοποίησης για την εκδήλωση απειλών, αναδυόμενων και υβριδικών, αποτελεί βασικό ζήτημα για την ασφάλεια της χώρας και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά την υποδοχή του Μπένι Γκαντζ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ισραηλινό υπουργό και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες. Όπως τονίζεται από τη Μεσογείων, η επίσκεψη Γκαντζ «παρέχει την ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η σημασία των ισχυρών, διαχρονικών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και της στρατηγικής αμυντικής σχέσης τους».