ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το βλέμμα στο Ισραήλ: Πώς βλέπει η Αθήνα την «ολική επαναφορά» Νετανιάχου

Με το βλέμμα στο Ισραήλ: Πώς βλέπει η Αθήνα την «ολική επαναφορά» Νετανιάχου
Η νέα πολιτική πραγματικότητα στο Ισραήλ φαίνεται ότι εξυπηρετεί περισσότερο την ατζέντα της Αθήνας τόσο στο πεδίο των γεωπολιτικών όσο και στα ενεργειακά EUROKINISSI (Φωτογραφία αρχείου)

Με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Αθήνα την επάνοδο του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο πολιτικό προσκήνιο του Ισραήλ, με την επιστροφή του να αποτελεί καταλύτη για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και για τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Για την Αθήνα, είναι δεδομένο πως όποια κι αν είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η στενή στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ θα συνεχιστεί ενώ το ίδιο μήνυμα εκπέμπεται και από την άλλη πλευρά. Αντίθετα, η «ολική επαναφορά» Νετανιάχου μετά από τη βραχύβια διακυβέρνηση Μπένετ και Λαπίντ, φαίνεται να δημιουργεί «σύννεφα» στην Άγκυρα.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν χαίρει της εκτίμησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ωστόσο, πηγές της ελληνικής διπλωματίας εκτιμούν ότι η διαδικασία αναθέρμανσης των τουρκοισραηλινών σχέσεων θα συνεχιστεί, όχι όμως με την ίδια δυναμική.

Άλλωστε, πολλοί στην Αθήνα δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την «άκομψη» ματαίωση της επίσκεψης του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ, ο οποίος κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ακύρωσε το ταξίδι του στην Ελλάδα και αντί αυτού, μετέβη στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.

Η νέα πολιτική πραγματικότητα στο Ισραήλ φαίνεται ότι εξυπηρετεί περισσότερο την ατζέντα της Αθήνας τόσο στο πεδίο των γεωπολιτικών όσο και στα ενεργειακά.

Μάλιστα, πληροφορίες που φτάνουν στο ελληνικό Επιτελείο αναφέρουν ότι στις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι η συνάντηση της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αλλά και του σχήματος 3+1 με την προσθήκη των Ηνωμένων Πολιτειών. Να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες, σε περιοχές του Αιγαίου επιχειρούν Μονάδες του ισραηλινού Ναυτικού μαζί με ελληνικά πλοία ενώ οι δύο χώρες προγραμματίζουν κοινές ασκήσεις και την ερχόμενη εβδομάδα.

Εξοπλιστικά

Εξελίξεις αναμένονται και στα εξοπλιστικά με το ενδιαφέρον της Αθήνας για συνεργασία στον αμυντικό τομέα να θεωρείται δεδομένο. Ήδη, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις για μία σειρά από προγράμματα που περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των 19 επιθετικών ελικοπτέρων Apache AH-64A και την υποστήριξη των C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ παρά τις όποιες καθυστερήσεις, προχωρούν και τα έργα για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Καλαμάτας που έχει αναλάβει ισραηλινή εταιρεία.

Στην τελευταία του επίσκεψη στο Ισραήλ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε εκφράσει το ελληνικό ενδιαφέρον για τους αντιαρματικούς πυραύλους SPIKE NLOS, τις συλλογές Spice που μετατρέπουν τις βόμβες των αεροσκαφών σε κατευθυνόμενα βλήματα αλλά και τους πυραύλους μακρού πλήγματος Rampage.

Ελλάδα και Ισραήλ συνεργάζονται στενά και στο πεδίο των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών. Από τη Σκύρο και την 135 Σμηναρχία Μάχης επιχειρούν τα τελευταία χρόνια τα ισραηλινής κατασκευής UAV Heron ενώ το Τελ Αβίβ ανέλαβε πρόσφατα την τοποθέτηση αντί-Drone συστημάτων στα ελληνικά νησιά.

Έντονο παρασκήνιο

Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ όπου θα έχει συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία. Το μεσημέρι ο κ. Στόλτενμπεργκ θα επισκεφθεί τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με το ζήτημα των ουκρανικών σιτηρών και τις εξελίξεις από τα μέτωπα της ρωσικής εισβολής να βρίσκονται στο επίκεντρο. Στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει δεν αποκλείεται να υπάρξουν αναφορές και στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας θα γίνει δεκτός από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο Κίεβο βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συνοδεύει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις συναντήσεις που θα έχει ο Έλληνας υπουργός με τον ομόλογό του, τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά και ανώτατους αξιωματούχους αναμένεται να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση της Αθήνας στην υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή αλλά και τη συμπαράσταση της χώρας στον ουκρανικό λαό.