Οι προκλήσεις απομονώνουν τον Ερντογάν - Στην Αίγυπτο μετά το Βερολίνο ο Μητσοτάκης
Ανανεώθηκε:
Δηκτική απάντηση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έλαβαν οι «πυραυλικές απειλές» Ερντογάν, την ώρα που η Τουρκία απομονώνεται όλο και περισσότερο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βερολίνο όπου την Πέμπτη (3 Νοεμβρίου) συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς -στο περιθώριο της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων- έστειλε ένα αποστομωτικό μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο όταν ρωτήθηκε για τις απειλές Ερντογάν πως εντός εμβέλειας του τουρκικού πυραύλου Tayfun είναι και η Αθήνα:
«Αν και η Ελλάδα είχε παραπάνω από 85% πληθωρισμό, ίσως θα ήθελα κι εγώ να αλλάζω συνέχεια τη συζήτηση και να την κατευθύνω σε άλλους τομείς και σε άλλη θεματολογία.»
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Aν απαντούσα στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων κάθε φορά που προκαλούν την Ελλάδα στα λόγια, νομίζω ότι δεν θα έκανα άλλη δουλειά. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να μπούμε σε έναν ανέξοδο ανταγωνισμό δηλώσεων. Οι θέσεις της Ελλάδος είναι πάρα πολύ ξεκάθαρες. Έχουν διατυπωθεί πολλές φορές και δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο σε αυτό.»
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε απορρίψει τις «πυραυλικές απειλές» Ερντογάν, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν φοβάται.
«Με τέτοιες δηλώσεις και τέτοια απήχηση, η εμβέλεια των όσων λέει διαρκώς ο κ. Ερντογάν συρρικνώνεται. Η Ελλάδα έχει θωρακίσει την αμυντική της ικανότητα και έχει αναβαθμίσει την αποτρεπτική της ισχύ. Η χώρα μας δεν τρομοκρατείται από τέτοιου είδους απειλές», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Πυραυλικές απειλές» Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στα τουρκικά φιλοκυβερνητικά δίκτυα ATV και A Haber, το βράδυ της Τετάρτης, εξαπέλυσε για άλλη μία φορά σφοδρή επίθεση εναντίον της χώρας μας, καλώντας τη να «συμμαζέψει τα μυαλά της».
«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις. Η τελευταία δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς είναι πολύ σημαντική και δείχνει το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η αμυντική μας βιομηχανία. Η τελευταία δοκιμή ήταν του πυραύλου Tayfun. Η δοκιμή του Tayfun τρέλανε την Ελλάδα. Με συνεχιζόμενη διαδικασία θα αυξηθεί και η απόσταση (βολής)».
Ο κ. Ερντογάν, στην ίδια συνέντευξη, αναφέρθηκε και στις «καλές ειδήσεις» που, όπως είπε, αφορούν τα βαλλιστικά όπλα Cenk και Traveler, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα «νέο εθνικό μαχητικό αεροσκάφος, που θα βγει από το υπόστεγο το 2023» αλλά και στη νέα φρεγάτα που θα ενισχύσει την τουρκική άμυνα.
Όπως είχε γράψει την Τετάρτη το CNN Greece, φαίνεται πως η Τουρκία ετοιμάζει και νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου ετοιμάζει η Τουρκία μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, λίγες ημέρες μετά την πρώτη εμφάνιση του «Tayfun».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Άγκυρα για τη νέα δοκιμή δεσμεύει περιοχή στη Σινώπη από σήμερα μέχρι και τις 8 Νοεμβρίου για εκτόξευση πυραύλου μέσου βεληνεκούς, με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στον «Τυφώνα» ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοκιμαστεί όπλο διαφορετικής κατηγορίας που αναπτύσσει η τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές από την Αθήνα, γνωρίζουν ότι οι δοκιμές ανάλογων συστημάτων θα συνεχιστούν και κατά το επόμενο διάστημα καθώς πύραυλοι όπως ο «Tayfun» βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης.
Στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας ήρθαν να προστεθούν και οι απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απείλησε την Ελλάδα, διαμηνύοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα μίλι επέκτασης των χωρικών υδάτων».
Όπως υποστήριξε, μια επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα πέρα από τα έξι μίλια θα αποτελεί «απειλή για την Τουρκία». Επανήλθε δε στα περί στρατιωτικοποίησης 16 εκ των 23 νησιών του Αιγαίου, αμφισβητώντας, την κυριαρχία των νησιών και των βραχονησίδων που δεν έχουν δοθεί ονομαστικά στην Ελλάδα με κάποια συνθήκη.
«Πόρτα» σε Τουρκία από την Αίγυπτο
Η τουρκική προκλητικότητα δεν μένει αναπάντητη, πάντως, ούτε σε διεθνές επίπεδο. Άλλωστε η ελληνική διπλωματία έχει πείσει εταίρους και συμμάχους ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου και οι απειλές τύπου «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» της Άγκυρας δεν μπορούν να εκλαμβάνονται αψήφιστα.
Η σταθερή και με πλούσιο αποδεικτικό υλικό δουλειά που έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση αποδίδει καρπούς: Οι ΗΠΑ έχουν βάλει «πάγο» στην προμήθεια F-16 προς την Τουρκία, η Γερμανία έχει αλλάξει στάση έναντι της Τουρκίας και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα έχει «ακυρώσει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο. Το Κάιρο έχει εξ αρχής απορρίψει τη νομιμότητα της Συμφωνίας, συντασσόμενη με την Αθήνα, και πλέον φαίνεται να καταρρέει η πολυπόθητη διπλωματική «γέφυρα» που επιδίωκε εδώ και καιρό να «χτίσει» η Τουρκία με την Αίγυπτο.
Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας, λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στην Αλγερία, ανέφερε ότι: «Παρόλο που η Τουρκία έχει εκφράσει ανοιχτά την πρόθεσή της για εξομάλυνση, οι σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο δεν διαφέρουν πολύ από αυτές που ήταν πριν από μερικά χρόνια», είπε.
Στην Αίγυπτο ο Μητσοτάκης τη Δευτέρα
Την ίδια ώρα, οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων ετών -κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και τη συνάντηση που θα έχει με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Στρατηγικές χαρακτήρισε τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ο Αιγύπτιος πρεσβευτής Όμαρ Άμερ Γιούσεφ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους δημοσιογράφους, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Ελλάδα υπογράμμισε πως οι στρατηγικές διμερείς σχέσεις υποστηρίζονται από τις ηγεσίες της Αθήνας και του Καΐρου και ανέδειξε τις διάφορες πτυχές τους, κάνοντας ειδική αναφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών και στο σχέδιο συμφωνίας για τη ρύθμιση της εποχικής εργασίας για Αιγύπτιους στον γεωργικό τομέα.
Περαιτέρω, ο Όμαρ Άμερ Γιούσεφ τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του πολιτισμού, του εμπορίου και του τουρισμού. Μάλιστα, χαιρέτισε την προγραμματισμένη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διάσκεψη COP27, την οποία θα φιλοξενήσει η Αίγυπτος την επόμενη εβδομάδα στο Σαρμ Ελ Σέιχ.
Επίσης, σημείωσε πως η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτου έρχεται ως συνέχεια μιας πρακτικής τακτικών διαβουλεύσεων και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, μέσω διμερών και τριμερών συναντήσεων, η τελευταία από τις οποίες ήταν η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο τον περασμένο μήνα.