ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ καλεί Τουρκία να ξεμπλοκάρει την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας

Στόλτενμπεργκ καλεί Τουρκία να ξεμπλοκάρει την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας
AP Photo/Khalil Hamra

Σαφές και ξεκάθαρο το μήνυμα του Γενς Στόλτενμπεργκ προς την Τουρκία ως προς την απειλή βέτο που επί μήνες κραδαίνει αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Είναι πλέον καιρός να καλωσορίσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

«Σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς είναι ακόμη πιο σημαντικό να οριστικοποιηθεί η ένταξή τους, για να αποτραπεί οποιαδήποτε παρεξήγηση ή λάθος υπολογισμός στη Μόσχα» τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πρόκειται να συναντηθεί αύριο, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος κραδαίνει από τα μέσα Μαΐου την απειλή βέτο στην ένταξη Στοκχόλμης και Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού, που θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις από την Άγκυρα.

«Κατανοώ τις ανησυχίες σας», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από την πλευρά του ότι έχει «περισσότερη εμπιστοσύνη» στη νέα σουηδική κυβέρνηση.

«Είχαμε ελάχιστες ελπίδες με την προηγούμενη κυβέρνηση της Σουηδίας, αλλά η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα», είπε, επιβεβαιώνοντας την επίσκεψη, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον «μετά από πρόσκληση του προέδρου μας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν θα επικυρώσει την ένταξη των δυο χωρών όσο δεν τηρούνται τα αιτήματα έκδοσης που διατύπωσε η Άγκυρα.

Μέχρι σήμερα, 28 κράτη μέλη -από τα 30- της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα.

Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη.