ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Προϋπολογισμός δύσκολων ισορροπιών

Σταϊκούρας: Προϋπολογισμός δύσκολων ισορροπιών
Σύμφωνα με την κυβέρνηση ότι προϋπολογισμός του 2023 επισφραγίζει την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)

«Προϋπολογισμό δύσκολων ισορροπιών» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2023 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και επεσήμανε ότι στις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής είναι αφενός η συνέχιση και ενίσχυση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας και αφετέρου την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας.

«Είναι ένας προϋπολογισμός δύσκολων ισορροπιών, που καλείται να συγκεράσει προκλήσεις, μέσα σε ένα ασταθές, γεμάτο υψηλές αβεβαιότητες, ανοδικούς κινδύνους, νέες απειλές και μεγάλη μεταβλητότητα διεθνές περιβάλλον, που επηρεάζει και την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας για να συμπληρώσει πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που αναδεικνύει τις αυξημένες αντοχές, την σημαντική ανθεκτικότητα, τις ισχυρές δυνάμεις, τις μεγάλες δυνατότητες και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση ότι προϋπολογισμός του 2023 επισφραγίζει την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, μετά και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι οδηγεί, ακόμα και μέσα στα φουρτουνιασμένα νερά, το «σκάφος» - με σταθερότητα και ασφάλεια - στον προορισμό του», επεσήμανε.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική ανευθυνότητα και οικονομικούς τυχοδιωκτισμούς. Έκανε λόγο για πλειοδοσία ανεύθυνων παροχών που εάν υιοθετηθούν θα οδηγήσουν σε νέα μνημόνια και απέρριψε την κριτική ότι ο υψηλός πληθωρισμός οφείλεται στην κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός είναι επίμονα υψηλός σε ολόκληρη την Ευρώπη, «σπάζοντας» ιστορικά ρεκόρ πολλών δεκαετιών. «Η αδυναμία αναγνώρισης της πραγματικότητας από την Αξιωματική Αντιπολίτευση προκαλεί – τουλάχιστον – θυμηδία», είπε, αναφέροντας παράλληλα, ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα είναι πράγματι σημαντικά αυξημένα το 2022 έναντι του 2021, τόσο όμως γιατί για μεγάλο χρονικό διάστημα του 2021 είχαν επιβληθεί υγειονομικοί περιορισμοί στην οικονομία και υπήρχε χαμηλή τουριστική κίνηση, όσο και γιατί το 2022 υπήρξαν αυξημένα εισοδήματα φυσικών προσώπων και αυξημένα κέρδη νομικών προσώπων, εξαιτίας της καλής πορείας της οικονομίας.

«Παρά τη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ κατά 9,0% το 2020, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών που έλαβε η κυβέρνηση ήταν αποτελεσματικά, και στήριξαν σχεδόν απόλυτα το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών (μείωση μόλις κατά 0,9%)» υποστήριξε και πρόσθεσε πως από το 2021 και ύστερα, και «με οδηγό την εντυπωσιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», φαίνεται ότι τα ποσοστά φτώχειας βρίσκονται σε πορεία αποκλιμάκωσης.