ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ενώπιος ενωπίω Μητσοτάκης και Ερντογάν – Το κοινό δείπνο και η στρατηγική της Αθήνας

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ενώπιος ενωπίω Μητσοτάκης και Ερντογάν – Το κοινό δείπνο και η στρατηγική της Αθήνας
Μετά το «Mitsotakis yok» ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ενώπιος ενωπίω με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την απόφαση του να γκρεμίσει τις διπλωματικές γέφυρες εκστομίζοντας το «Mitsotakis yok», θα βρεθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι προσκεκλημένος, και θα είναι στο ίδιο τραπέζι με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους άλλους ξένους ηγέτες, στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν τους, ο Βασιλιάς της Ισπανίας.

Η παραμονή της Συνόδου Κορυφής, όπως έγκαιρα έχει δημοσιεύσει το CNN Greece, ήταν ημέρα εντατικής προετοιμασίας για την ελληνική αποστολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαδοχικές επαφές στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, οι οποίοι θα τον συνοδεύσουν στη Σύνοδο της Μαδρίτης.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων «χτίστηκε» με αριθμούς και ντοκουμέντα, η ελληνική αντίδραση που θα ενεργοποιήσει η ενδεχόμενη κίνηση από πλευράς Ταγίπ Ερντογάν να θέσει το ζήτημα της «στρατιωτικοποίησης» των ελληνικών νησιών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος φάκελος που εμπεριέχει τον χάρτη της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», την πλέον ατράνταχτη απόδειξη της τουρκικής επιθετικότητας.

Ακόμη, είναι εμπλουτισμένος με τα συγκεντρωτικά στατιστικά των τουρκικών προκλήσεων, όπως οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά κατοικημένα ή και μικρότερα νησιά στο Αιγαίο.

Η έκθεση για τις υπερπτήσεις περιλαμβάνει και την πρωτοφανή ενέργεια της πτήσης στα 2,5 νμ από την Αλεξανδρούπολη, στην οποία έχει δημιουργηθεί μια από τις σημαντικότερες νατοϊκές βάσεις.

«Όπλο» στην ελληνική «φαρέτρα» αποτελεί και η λεγόμενη «Στρατιά του Αιγαίου», στην οποία εάν προκληθεί από τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει ότι είναι παρετεταγμένη απέναντι από τα ελληνικά νησιά.

Μια δομή με ισχυρό αποβατικό στόλο, η οποία δεν είναι ενταγμένη στις δομές του ΝΑΤΟ.

Στην αιχμή του «δόρατος» της ελληνικής επιχειρηματολογίας για την έκθεση της Τουρκίας στα μάτια των συμμάχων, βρίσκεται και το casus belli, με το οποίο η Άγκυρα απειλεί τη χώρα μας μετά την κρίση των Ιμίων.

Είναι ξεκάθαρο, ότι ο πρωθυπουργός δεν θα παραλείψει να αναφερθεί στην επιθετική ρητορική των τελευταίων ημερών και τον εκδηλωμένο αναθεωρητισμό της Άγκυρας, υποδεικνύοντας τους κινδύνους που ελλοχεύει για την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ως απόδειξη του επικίνδυνου ρόλου που διαδραματίζει η Τουρκία είναι η στάση της στο θέμα των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Έως αυτή τη στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν αντί της πλήρους στοίχισης έχει επιλέξει τη λύση του επιτήδειου ουδέτερου.

Σε κάθε περίπτωση, και σε όλους τους τόνους, η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, όπως και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα κάνει βήμα πίσω από την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Μένει να αποδειχθεί εάν οι νέες απειλές κατά της Ελλάδας που εκστόμισε ο Ταγίπ Ερντογάν, είναι δηλωτικές και της στάσης που θα τηρήσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε:

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων μας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο».

Προανήγγειλε δε, και νέες γεωτρήσεις λέγοντας πως:

«Με τα τέσσερα γεωτρύπανα και τα δύο σεισμογραφικά της η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, δίχως καμία διακοπή».

Μέσα σε αυτό το κλίμα πάντως η Αθήνα προσθέτει και νέες ψηφίδες στο μωσαϊκό της αναβάθμισης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο οπλικός φόρτος των πλέον σύγχρονων F-16 Viper, θα περιλαμβάνει και τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon ενώ μέσα στην ημέρα εγκρίνεται από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50.