ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στο τραπέζι το ενδεχόμενο συνάντησης Μπάιντεν με Ερντογάν

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στο τραπέζι το ενδεχόμενο συνάντησης Μπάιντεν με Ερντογάν
Δεν υπάρχει προγραμματισμένη επίσημη διμερής συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν, αλλά «μπορεί κάλλιστα να έχουν την ευκαιρία να δουν ο ένας τον άλλον» (φωτ. αρχείου) AP Photo/Evan Vucci

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 19:01

Κλίμα για συνάντηση μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, καλλιεργούν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό να επιβεβαιώνεται ή να διαψεύδεται από αμερικανικής πλευράς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σύνοδο Κορυφής της G7 στη Γερμανία, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι στόχος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης είναι να «δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη θετική δυναμική για τις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας», επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν προβλέπει την επίλυση όλων των ζητημάτων μέχρι τη σύνοδο της Μαδρίτης.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο μίας συνάντησης μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν, το CNNi μετέδωσε δήλωση του Τζέικ Σάλιβαν ότι δεν έχει προγραμματιστεί επίσημη διμερής συνάντηση, αλλά πως «μπορεί κάλλιστα να έχουν την ευκαιρία να δουν ο ένας τον άλλον».

«Ας δούμε πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες 24 ώρες. Υπάρχει μια έντονη διπλωματική κινητικότητα που σημειώνεται σήμερα» δήλωσε. Ο Μπάιντεν, συνέχισε, παρακολουθεί τις εξελίξεις «πολύ στενά».

«Η ομάδα του το δουλεύει με τους Φινλανδούς, τους Σουηδούς και τους Τούρκους και έχω καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους μου. Ας δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα» δήλωσε.

«Συνάτηση Κορυφής» Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφέρθηκε στην συνάντηση μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας και ΝΑΤΟ που προγραμματίζεται για να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με την ένταξη των δύο χωρών της Βαλτικής στη Συμμαχία.

Όπως ανέφερε, κατόπιν πρωτοβουλίας του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον θα συναντηθούν αύριο, Τρίτη, στη Μαδρίτη, όπου την Τετάρτη και την Πέμπτη θα λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Συμμαχίας.

«Ο σκοπός αυτής της συνάντησης είναι φυσικά να σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Δεν θα δώσω καμία υπόσχεση, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εργαζόμαστε εντατικά για να σημειώσουμε πρόοδο. Η αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια ιστορική απόφαση. Θα είναι γεγονός που θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ και θα συμβάλει στη σταθερότητα στην ευρωατλαντική ζώνη. Ο στόχος λοιπόν είναι να σημειωθεί πρόοδος» είπε.

Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια: «Μετά την αίτηση ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εργαστήκαμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στη Συμμαχία. Ταυτόχρονα, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι σύμμαχοι και εν προκειμένω η Τουρκία. Για αυτό έχουμε εντείνει τον διάλογο τις τελευταίες εβδομάδες με τους συμμάχους μας Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία. Συνομίλησα με τον πρόεδρο Ερντογάν το Σάββατο και θα συναντηθώ με την πρωθυπουργό Άντερσον αργότερα σήμερα».

Μαγκνταλένα Άντερσον: Μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Τουρκία πριν τη Μαδρίτη

O διάλογος μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχημένα στο εγγύς μέλλον «ιδανικά πριν από την Σύνοδο Κορυφής» ανέφερε η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον στις από κοινού δηλώσεις της με τον Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.

«Αυτό θα επιτρέψει την άμεση έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Και αυτό θα ήταν καλό όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά για το ΝΑΤΟ και την ασφάλεια της Ευρώπης» προσέθεσε.

Ανέφερε ότι η Σουηδία θα συνεισφέρει στην ασφάλεια όλων συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας σε πνεύμα αλληλεγγύης. «Ως σύμμαχοι θα δεσμευτούμε στην πολιτική του ΝΑΤΟ κατά της τρομοκρατίας και θα έχουμε ενεργό ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες. Η στάση μας απέναντι στο ΡΚΚ ειναι σαφέστατη. Έχει καταχωρηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και θεωρείται ως τέτοια οργάνωση από την Σουηδία» δήλωσε σε μία προσπάθεια να απαντήσει στις αιτιάσεις της Τουρκίας.

Ακάρ: Εκτός λογικής αυτό που ζητούν η Σουηδία και η Φινλανδία

Στην Άγκυρα, τέλος, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υποστηρίζουν την τρομοκρατία εις βάρος της Τουρκίας, λέγοντας πως είναι ενάντια στη λογική το να θέλουν οι χώρες αυτές να ζητούν τη συμμαχία της Τουρκίας για την ασφάλειά τους και από την άλλη να υποστηρίζουν τους τρομοκράτες εναντίον της.

«Εσείς δεν θα συμβάλλετε στον συγκεκριμένο αγώνα που κάνουμε, και όχι μόνο δεν θα συμβάλετε, τουναντίον θα βοηθήσετε τους τρομοκράτες, θα γίνετε ασφαλές καταφύγιο για αυτούς και μετά θα μας πείτε «θα μπω στο ΝΑΤΟ». Γιατί; Για να με βοηθήσει η Τουρκία αν δεχτώ επίθεση. Αυτός είναι λόγος της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να φανεί ξεκάθαρα ο εγωισμός και ο παραλογισμός σε αυτή την υπόθεση» ανέφερε.