ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: «Συνάντηση Κορυφής» Ερντογάν με ηγέτες Σουηδίας-Φινλανδίας την Τρίτη στη Μαδρίτη

ΝΑΤΟ: «Συνάντηση Κορυφής» Ερντογάν με ηγέτες Σουηδίας-Φινλανδίας την Τρίτη στη Μαδρίτη
Τουρκικό βέτο αιωρείται επάνω από τη δρομολογούμενη ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία AP Photo/Olivier Matthys

«Αντιμέτωπος» με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο, και την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, έρχεται την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, κατόπιν πρωτοβουλίας του Γενς Στόλτενμπεργκ με ζητούμενο την άρση των τουρκικών αντιρρήσεων στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία.

«Καλωσορίζω το γεγονός ότι οι τρεις ηγέτες αποδέχτηκαν την πρόσκληση να συναντηθούν αύριο [Τρίτη] στη Μαδρίτη», ανακοίνωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, και πρόσθεσε ότι σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τις τρεις χώρες (Τουρκία, Φινλανδία, Σουηδία).

«Ο σκοπός αυτής της συνάντησης είναι φυσικά να σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Δεν θα δώσω καμία υπόσχεση, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εργαζόμαστε εντατικά για να σημειώσουμε πρόοδο. Η αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια ιστορική απόφαση. Θα είναι γεγονός που θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ και θα συμβάλει στη σταθερότητα στην ευρωατλαντική ζώνη. Ο στόχος λοιπόν είναι να σημειωθεί πρόοδος» είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Και δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να λάβουν υπ' όψη τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια: «Μετά την αίτηση ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εργαστήκαμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στη Συμμαχία. Ταυτόχρονα, πρέπει να λάβουμε υπ' όψη τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι σύμμαχοι και εν προκειμένω η Τουρκία. Για αυτό έχουμε εντείνει τον διάλογο τις τελευταίες εβδομάδες με τους συμμάχους μας Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία. Συνομίλησα με τον πρόεδρο Ερντογάν το Σάββατο και θα συναντηθώ με την πρωθυπουργό Άντερσον αργότερα σήμερα».

Διαβάστε επίσης

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στο τραπέζι το ενδεχόμενο συνάντησης Μπάιντεν με Ερντογάν

Στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε να παραμένει αμετακίνητος, λέγοντας ότι δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της Άγκυρας.

Ο Ερντογάν είπε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έπρεπε να κάνουν ειλικρινή και ουσιαστικά βήματα αναφορικά με το καταφύγιο που προσφέρουν σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Tούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας του και να μην επανέλθουν εκ νέου μετά την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Ερντογάν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον, στην οποία είπε ότι δεν υπήρξε αλλαγή στάσης από τη Στοκχόλμη αναφορικά με PKK και YPG και ότι η χώρα της δεν έχει κάνει ακόμη ουσιαστικά βήματα με στόχο να αμβλύνει τις ανησυχίες της Τουρκίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει χαρακτηρίσει «θεμιτές» τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλειά της, λέγοντας κατ' επανάληψη πως «κανένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία», και τονίζοντας πως η Συμμαχία εργάζεται σκληρά για να βρεθεί λύση.

Κατόπιν της πρόσφατης συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ είχε αναφέρει πως δεν μπορεί να πει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να υπάρξει συμφωνία, επαναλαμβάνοντας όμως ότι στόχος του είναι να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Αν και αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις εκ μέρους των ΝΑΤΟϊκών εταίρων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να κάνει χρήση του τουρκικού βέτο εάν δεν ικανοποιηθούν οι «όροι» που θέτει η Άγκυρα, με κεντρικό άξονα την παρουσία Κούρδων αυτονομιστών και γκιουλενιστών στην επικράτεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς και την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.