ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κάθε απειλή της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο

Μητσοτάκης: Κάθε απειλή της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο
Συμμετοχή του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη σε συζήτηση με θέμα «United in Solidarity: Defending Western Democracy», στο πλαίσιο του 27ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/ Παπαμήτσος Δημήτρης

Νέο αυστηρό και αποφασιστικό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της τοποθέτησής του σε στρογγυλό τραπέζι κατά το 27ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ρότερνταμ.

Σε συζήτηση με θέμα «United in Solidarity: Defending Western Democracy», ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα και ξεκαθάρισε ότι «κάθε απειλή της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο».

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε: «Είμαστε μια δύναμη ειρήνης, μια αμυντική δύναμη, αλλά θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο σήμα: ότι κάθε έννοια απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο.

«Αντιμετωπίζουμε πάλι μια ένταση αλλά θα παρουσιάζουμε τις θέσεις μας με λογικά επιχειρήματα. Είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη που λάβαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα συζητήσουμε το θέμα πάλι στη Σύνοδο του Ιουνίου, εάν συνεχιστεί η επιθετικότητα.

»Αυτό που δεν μπορούμε να ανεχθούμε είναι μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασιώσεις χαμένων αυτοκρατοριών και την προβολή μιας δύναμης που δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τους κανόνες που βασίζονται στη διεθνή τάξη».

«Έχουμε πολλούς συμμάχους στην Ευρώπη στις ΗΠΑ. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ακόμη μια πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι άνθρωποι στη Μόσχα θα ήταν ευτυχείς εάν αυτό συνέβαινε, αλλά θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε» επισήμανε.

Θα στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο την Ουκρανία

«Σοκαριστήκαμε ανακαλύπτοντας τι σημαίνει να έχουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, κάτι που έμοιαζε αδιανόητο και μάλιστα οι ιδρυτές αυτού του κόμματος καθώς και οι ιδρυτές της ΕΕ αγωνίστηκαν τόσο σκληρά ώστε να διασφαλίσουν και επιπλέον πολλοί πίστευαν πως ήταν περιχαρακωμένο και ότι η ακεραιότητα της Ευρώπης δεν θα παραβιαζόταν ποτέ από την ισχύ των όπλων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτός είναι ένας νέος κόσμος που αντιμετωπίζουμε και πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα είναι σχετικά κοντά στο ρωσικό λαό εξαιτίας της γεωγραφίας μας και της παράδοσης της ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Για μένα όμως από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές ότι έπρεπε να κάνουμε τη σωστή επιλογή κι αυτή ήταν να στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο την Ουκρανία.

Στείλαμε στρατιωτικό υλικό και εξηγήσαμε την απόφασή μας κάτι που κάναμε όχι μόνο γιατί ήταν θέμα αρχής να στηρίξουμε μια χώρα που δεχόταν επίθεση αλλά και για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς οποιονδήποτε μπορεί να ξανασκεφτεί πως τα σύνορα μπορεί να επαναχαράσσονται μέσω της βίας ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια συντριπτική απάντηση.

Η δύναμή μας εδώ είναι η ενότητά μας κι έτσι πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες μας γιατί το κάνουμε αυτό επειδή αν δεν το κάνουμε, δηλαδή αν δεν υποστηρίξουμε την Ουκρανία, όλες οι αξίες για την υπεράσπιση των οποίων αγωνιστήκαμε στη διάρκεια της πολιτικής μας καριέρας θα δεχθούν ουσιαστική απειλή», συνέχισε.

«Όλες οι χώρες της ΕΕ δίνουν μάχη με τις τιμές της ενέργειας»

Αναφορικά με την κρίση στην ενέργεια και τις εναλλακτικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αντιμετωπίζουμε ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα και μια μεσοπρόθεσμη έως και μακροπρόθεσμη πρόκληση.

Μίλησε για την ανάγκη ως Ευρώπη να προχωρήσουμε στην απολιγνιτοποίηση των οικονομιών μας και επεσήμανε ότι ακόμη και πριν την ουκρανική κρίση ένα μεγάλο μέρος του πακέτου της ΕΕ κατευθυνόταν σε επενδύσεις προκειμένου οι οικονομίες μας να γίνουν πιο ‘πράσινες' και βεβαίως να αποκτήσει η ήπειρός μας ενεργειακή αυτονομία. Επεσήμανε ότι αυτό έγινε σαφές ότι είναι μια άμεση ανάγκη με την ουκρανική κρίση.

Στην Ελλάδα έχουμε την ευλογία να έχουμε ήλιο και ανέμους και ξέρουμε ότι η πιο φθηνή ενέργεια που μπορούμε να παράγουμε στην Ευρώπη θα προέρχεται από τον ήλιο και τον άνεμο, είπε.

Τόνισε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ δίνουν μάχη με τις τιμές της ενέργειας και είπε πως είναι αλήθεια ότι πληρώνουμε πιο ακριβά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου κι αυτή είναι μια στρέβλωση που χρειάζεται παρέμβαση.

Υπογράμμισε την ανάγκη να δούμε τον τρόπο σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε θύματα μίας στρέβλωσης. Οπότε πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε γρήγορα όχι μόνο μέσω εθνικών σχεδίων αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Χρειαζόμαστε επείγουσες παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας. Αυτό είναι ένα επείγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο πρωθυπουργός.