ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΝΔ: Η μεσαία τάξη στο επίκεντρο – Τα εκλογικά σενάρια

Συνέδριο ΝΔ: Η μεσαία τάξη στο επίκεντρο – Τα εκλογικά σενάρια
Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν λιγότερους φόρους και η οικονομία να πάρει μπροστά» CNN Greece/ Αλέξανδρος Γαστεράτος

Η μεσαία τάξη αποτελούσε μια από τις βασικές αντανακλάσεις που βρήκε το συνθηματικό έμβλημα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, «Δίπλα σε κάθε πολίτη», στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός έβαλε στο επίκεντρο, της περιορισμένης αναφοράς που έκανε για το εθνικό πρόγραμμα των ενεργειακών ανατιμήσεων, την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, με μια εξίσου λιτή τοποθέτηση στην οποία ήταν ευδιάκριτα και στοιχεία αυτοκριτικής:

«Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Έχουμε, λοιπόν, το θάρρος και διορθώνουμε αυτή την αδικία».

Την διατύπωση των 23 λέξεων πλαισίωσε μια επιγραμματική αλλά εκτενής παρουσίαση για το πλέγμα των παρεμβάσεων που έχουν προηγηθεί κατά την προηγούμενη τριετία με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος και την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης από τον όγκο των επιβαρύνσεων που έχει επωμιστεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε την μετεκλογική δέσμευσή του «για συνέπεια λόγων και έργων» και ό,τι:

«Οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν λιγότερους φόρους και η οικονομία να πάρει μπροστά».

Σε αυτόν τον καμβά, ο ΕΝΦΙΑ, όπως υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, είναι κατά 34% χαμηλότερος. Περαιτέρω ο πρώτος φορολογικός συντελεστής έπεσε από το 22% στο 9% και ο φόρος εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 22%. Επιπλέον οι παρακρατήσεις και οι προκαταβολές φόρου, όπως τόνισε, είναι πλέον οι μισές, η εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους επαγγελματίες και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και όπως προανήγγειλε σύντομα -καλώς εχόντων των πραγμάτων- δεν θα ισχύει και για το δημόσιο. Ακόμη μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9 μονάδες και τον Ιούνιο έρχεται νέα μείωση.

Ο ΦΠΑ έμεινε χαμηλός στα νησιά, στις μεταφορές και στις συγκοινωνίες, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, σε πολλά προϊόντα, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές, τόσο σημαντικά για τους αγρότες μας.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ό,τι με την χρήση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας η πολιτεία διέθεσε 43 δισεκατομμύρια για την υγεία, την εργασία και την οικονομία, στη διάρκεια του κορωνοϊού. Μέσω αυτών καλύφθηκα οι μισθοί όσων πέρασαν σε αναστολή εργασίας.

Στηρίχτηκαν οι επιχειρήσεις, σε όλη την χώρα, ειδικά οι μικρομεσαίες: 8 δισεκατομμύρια ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή από τα οποία 5 δισεκατομμύρια θα μείνουν στην αγορά.

Οι εκλογές

Για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός δεν χρησιμοποίησε κάποιο από τα λεκτικά σχήματα που συνήθως περιλαμβάνουν οι παρεμβάσεις του.

Χρησιμοποίησε μια αλυσίδα αναφορών, με πρώτο κρίκο τη φράση ότι πρόκειται για «ένα Συνέδριο δράσης μέχρι το τέλος του εκλογικού κύκλου» που πλαισιώθηκε από την αποστροφή ότι η «η Νέα Δημοκρατία έχει σχέδιο τετραετίας, έχει πρόγραμμα οκταετίας, αλλά έχει όραμα δεκαετίας για την πατρίδα μας».

Σε κάθε περίπτωση όμως δεν περνά απαρατήρητη η παρότρυνση του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, προς τα μέλη του κόμματος να βρεθούν πλάι στους πολίτες «γιατί η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι έτοιμη για τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν». Ο κ. Μεϊμαράκης, μάλιστα, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, το πρωί της Παρασκευής,

«Όταν είσαι στη λήξη της θητείας και αντιμετωπίζεις τεράστια προβλήματα πολέμου και ζητούνται αποφάσεις που θα σημαδέψουν την πορεία της χώρας, μπορεί να έχεις την ανάγκη να ανανεώσεις την ανάγκη για να πάρεις τις αποφάσεις».

Ωστόσο συμπλήρωσε ό,τι: αυτό είναι κάτι που προς το παρόν δεν συζητείται και μένουμε σε αυτά που έχει πει ο πρωθυπουργός. Πάντως στην προηγηθείσα, δημοσιογραφική επισήμανση ότι δεν θα κατηγορείτο ο πρωθυπουργός ως αντιθεσμικός εάν πήγαινε σε εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο, ο κ. Μεϊμαράκης, απάντησε λακωνικά: «συ είπας».

ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ

Εξέλιπαν ωστόσο από την παρέμβαση του πρωθυπουργού, οι ονομαστικές αναφορές για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς επίσης και για το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Αντιθέτως ο Αλέξης Τσίπρας κατονομάστηκε ενώ καταγράφηκαν ουκ ολίγες αναφορές, με άκρως αιχμηρό περιεχόμενο, που φωτογραφίζουν ευθέως την αξιωματική αντιπολίτευση.