ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο απόηχος της διαγραφής Σαμαρά: Ο κυβερνητικός «μονόδρομος» και η «προαποφασισμένη» απομάκρυνση

Ο απόηχος της διαγραφής Σαμαρά: Ο κυβερνητικός «μονόδρομος» και η «προαποφασισμένη» απομάκρυνση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης

Τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών βάζει η κυβέρνηση μετά τη διαγραφή του  Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, με αρμόδιους κύκλους να ξεκαθαρίζουν από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Γαλάζια στελέχη κάνουν λόγο μια «δυσάρεστη» κατάσταση και αναφέρουν ότι «δεν υπήρχε άλλο περιθώριο» ενώ η πλευρά Σαμαρά, μιλά, μεταξύ άλλων, και για «προαποφασισμένη διαγραφή».

Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δείχνοντας ως μοναδικό χρονικό ορίζοντα το τέλος της τετραετίας, ήτοι το 2027.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έχει διαψεύσει κατ' επανάληψη τέτοια σενάρια στο παρελθόν, και αναμένεται να κάνει το ίδιο και στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επιπλέον, κυβερνητικά στελέχη διαμήνυαν την Κυριακή (17/11), πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αστάθειας», μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον Σαμαρά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Στην Πειραιώς σημειώνουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει προσηλωμένη στο δύσκολο έργο της με στόχο την υλοποίηση του προγράμματός της και αυτό απαιτεί πολιτική σταθερότητα.

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου εκπέμπει το μήνυμα ότι δεν θέλει να συνεχιστεί μια ατέρμονη συζήτηση γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά και θέλουν με την επίσημη διαγραφή του να κλείσει το θέμα.

Σήμερα, στελέχη της κυβέρνησης και γαλάζιοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζουν και τάσσονται υπέρ της απόφασης διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά.

Επισήμως η διαγραφή Σαμαρά αναμένεται να επικυρωθεί την Τρίτη 19/11, όταν και θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα στείλει τη σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασουλα.

«Είτε ενόχλησε η πρόταση για Καραμανλή είτε ήταν μια προαποφασισμένη απόφαση»

Στον απόηχο της συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά στο Βήμα της Κυριακής, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, κ. Νίκος Τσιούτσιας, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο OPEN για το αν περίμενε τη διαγραφή, σημείωσε πως όταν ο κ. Σαμαράς κάνει μια πολιτική παρέμβαση «έχει κατά νου τρία πράγματα.

Το πρώτο είναι η χώρα, το δεύτερο είναι η κοινωνία και το τρίτο είναι η παράταξη. Κάθε παρέμβαση δημόσια έχει να κάνει με τις διαπιστώσεις του για το που υπάρχει πιθανότατα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα».

«Ό,τι είπε ο κ. Σαμαράς έχει ειπωθεί δημοσίως», συνέχισε και πρόσθεσε πως «είναι καθήκον του να επισημαίνει τα προβλήματα που υπάρχουν και να δίνει και τις δικές του εκδοχές για τις λύσεις τους».

Ερωτηθείς γιατί ελήφθη η απόφαση διαγραφής, ο κ. Τσιούτσιας εκτίμησε πως «είτε ενόχλησε η πρόταση για Καραμανλή ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε ήταν μια προαποφασισμένη απόφαση. Ήθελε να διαγράψει τον κ. Σαμαρά την ώρα που μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις, την ώρα που υπάρχει μια παγκόσμια στροφή προς τα δεξιά, και γίνεται πρόταση για Καραμανλή στην ΠτΔ επιλέγει να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά».

Σχετικά με τις αναφορές του για τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη είπε πως ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε κάποιες συγκεκριμένες φράσεις -το «ας χαρακτηριστώ και μειοδότης»- και πως δεν θεωρεί ότι το κλιμάκωσε. «Θεωρώ ότι επεσήμανε κάποιες αστοχίες τις οποίες ζήτησε να δηλωθούν. Υπάρχει ένα σκεπτικό», δήλωσε ο κ. Τσιούτσιας.

Στην ερώτηση αν υπάρχει πεδίο για νέο δεξιό κόμμα, ο συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά απάντησε «αυτό εξαρτάται από τη Νέα Δημοκρατία. Η ΝΔ δεν είνα Ποτάμι, αν εξελίσσεται έτσι δημιουργεί μόνη της χώρο» προσθέτοντας πως «το μόνο που μπορώ να πω είναι οτι ο κ. Σαμαράς είναι στις ΗΠΑ».

«Προφανώς η διαγραφή του κ. Σαμαρά, είναι μια ιστορική απόφαση επειδή δεν έχει διαγραφεί ξανά πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός την ώρα που υπάρχει μια δημοσκοπική κατάρρευση, είναι πολιτικό λάθος γιατί διχάζεις μια παράταξη» συμπλήρωσε ο κ. Τσιούτσιας και έθεσε το ρητορικό ερώτημα «πιστεύετε ότι είναι χαρούμενοι οι βουλευτές που συνομιλούν με τον κ. Σαμαρά;».

Πιθανότητα νέου κόμματος

«Δεν αποκλείω τίποτα για νέο κόμμα αυτή τη στιγμή που μιλάμε», δήλωσε χθες ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου Σαμαρα Ν. Τσιούτσιας μιλώντας στο Mega εκπλήσσοντας ίσως πολλούς που δεν περίμεναν να ανοίξουν τα χαρτιά τόσο γρήγορα.

Ηγετικά στελέχη της ΝΔ αρχικά δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο κ.Σαμαράς να θελήσει να παίξει έναν ρόλο «ιδεολογικού καθοδηγητή» της δεξιάς χωρίς όμως να ενταχθεί ή να δημιουργήσει ένα δικό του κόμμα.

Η δήλωση αυτή όμως αλλάζει τα δεδομένα.

Θα επιχειρήσει να δημιουργήσει μία νέα «Πολιτική Άνοιξη» ο κ. Σαμαράς ίσως με στόχο να απορροφήσει και κόμματα στα δεξιά που «φουσκώνουν» ή θα προσφέρει το πολιτικό του κεφάλαιο σε αυτά βοηθώντας τα ίσως να γιγαντωθούν; (βλ. κόμμα Λατινοπούλου)

Κεραμέως: Στενάχωρη εξέλιξη

Για μια «στενάχωρη εξέλιξη» έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, υπογραμμίζοντας ότι η διαφωνίες του δεν αφύνουν «κανένα περιθώριο, καμία άλλη επιλογή».

«Μιλάμε για τον Αντώνη Σαμαρά, μιλάμε για έναν πρώην πρόεδρο της ΝΔ, πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος σε δύσκολα χρόνια έβαλε πλάτη προκειμένου η χώρα μας να σταθεί όρθια. Σε προσωπικό επίπεδο, ο Αντώνης Σαμαράς με έχει τιμήσει και αυτό δεν το ξεχνώ. Πέρα από αυτό όμως, η αλήθεια είναι ότι με την τελευταία του τοποθέτηση διαφώνησε συνολικά με την πορεία της κυβέρνησης. Οριζοντίως διαφώνησε και διαφώνησε και σε επιμέρους ειδικά ζητήματα, όπως είναι τα εθνικά. Αυτό δεν άφηνε κανένα περιθώριο, καμία άλλη επιλογή. Δυστυχώς» ανέφερε η κ. Κεραμέως, μιλώντας στο MEGA.

Και συμπλήρωσε:

«Η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα σε σχέση με την στάση που ο ίδιος επέλεξε να κρατήσει. Η ΝΔ είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στη χώρα μας. Μπορείς να διαφωνείς ή να συμφωνείς μαζί της, αλλά είναι ένας πυλώνας σταθερότητας. Είναι μια σταθερά στο δημοκρατικό μας πολίτευμα, στη Βουλή. Η ΝΔ είναι μια συμπαγής ΚΟ. Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία ανησυχία για την πορεία της κυβέρνησης. Η ΝΔ είναι στον 6ο χρόνο διακυβέρνησης, έχει περάσει πολύ δύσκολους καιρούς και είναι δυνατή, αρραγής. Έχουμε έναν ισχυρότατο πρωθυπουργό, μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έναν πολύ συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το πού θέλουμε να πάμε το χώρα μέχρι το 2027».

Κικίλιας: Δυσάρεστη κατάσταση

Ως δυσάρεστη αλλά αναπόφευκτη χαρακτήρισε τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Κικίλιας απάντησε στις αιχμές που άφησε ο Αντώνης Σαμαράς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι γίνονται διεργασίες σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Επίσης σε ερώτηση για το πως θα επηρεάσει αυτή η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι δεν βλέπει κάποια διάσπαση.

Νικήτας Κακλαμάνης: Δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση

Για δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση έκανε λόγο και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος εκτίμησε ότι «δεν ήταν θέμα αποπομπής».

Στάθηκε δε και στα σενάρια περί υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή για την προεδρία της Δημοκρατίας.

«Δεν ενδιαφέρεται», εκτίμησε, μιλώντας στο MEGA.

Γεωργιάδης: «Έχει κάνει λάθος ο Αντώνης Σαμαράς»

Σε συνέντευξή του ο Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την άποψη ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «έχει κάνει λάθος» και ότι «αν δεν τον διέγραφε, ο πρωθυπουργός θα έδινε την εντύπωση ότι μπορεί ορισμένα από όσα λέει να ισχύουν».

«Το να υποδεικνύεις σε έναν πρωθυπουργό τον ΥΠΕΞ και να αμφισβητείς τον πατριωτισμό τους, αυτό δεν είναι πολιτική κριτική» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ συμπληρώνοντας ότι η διαγραφή Σαμαρά «δεν έγινε για την πρόταση Καραμανλή».

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε: «Δεν δίνουμε απολύτως τίποτα, δεν παραδίδουμε καμία κυριαρχία. Πρέπει να μιλάμε με την Τουρκία όχι γιατι τη συμπαθούμε αλλά γιατί συνορεύουμε μαζί της. Υπάρχει τρόπος να κάνεις κάποια συμφωνία με την Τουρκία χωρίς αυτή να περάσει από τη Βουλή;»

Βορίδης: «Δεν κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα από τη διαγραφή Σαμαρά»

Ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι το μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση της ΝΔ παραμένει η άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής και η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

«Εδώ η πολιτική σταθερότητα στηρίζεται ουσιαστικά στη στήριξη που δίνει το Κοινοβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για να είμαι σαφής, στην κυβέρνηση. Θεωρώ λοιπόν ότι η στήριξη αυτή είναι αδιατάρακτη όλα αυτά τα χρόνια και δεν κινδυνεύει», ανέφερε ο κ. Βορίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι:

«Το σωστό ερώτημα είναι: υπάρχει ένα κόμμα που μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι δεξιότερα της ΝΔ; Εμείς αυτό που απαντάμε σε αυτό είναι ότι μιλάμε για πολιτικές συγκεκριμένες. Το δεξιότερα ή προς το κέντρο είναι μια συζήτηση η οποία αν δεν συνδέεται με συγκεκριμένες πολιτικές, λίγο μπερδεύει και αποπροσανατολίζει τα πράγματα. Για παράδειγμα, εμείς λέμε ότι συνεχίζουμε τον φράχτη στον Έβρο. Αυτό είναι μια δεξιά ή μια κεντρώα πολιτική; Το μεγάλο πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια σειρά από θέματα, όπως περιορισμός στην παράνομη μετανάστευση, αυστηριοποίηση του ποινικού κώδικα, παραγγελίες εξοπλιστικών κλπ, είναι ότι μπορεί να ικανοποιήσει ταυτόχρονα και τον κεντρώο και τον δεξιό ψηφοφόρο».

Στην ερώτηση για το αν ο κ. Σαμαράς μπορεί να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος, ο υπουργός σημείωσε πως δεν γνωρίζει τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, ενώ ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την πρόταση που έριξε στο τραπέζι να είναι επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής.

«Για να συζητήσουμε για καλές ή κακές ιδέες στο ζήτημα αυτό πρέπει πρώτα να ανοίξει η συζήτηση. Η συζήτηση δεν μπορεί να ανοίξει όταν έχουμε εν ενεργεία Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ξεκινήσουμε τώρα να συζητάμε 6 μήνες, από τώρα μέχρι τον Μάρτιο, ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε τελική ανάλυση, όλο αυτό είναι μια συζήτηση που θα ανοίξει κοντά στη λήξη της θητείας της νυν Προέδρου. Ως προς τα χαρακτηριστικά του, όμως, το μόνο που θέλουμε πάντα και το επιτάσσει το Σύνταγμα, είναι αυτά να είναι συνθετικά. Τούτο δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοια χαρακτηριστικά σε πρόσωπο που προέρχεται από την Κεντροδεξιά».

Χρυσοχοΐδης: «Ορθή η απόφαση Μητσοτάκη να διαγράψει το Σαμαρά»

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπραξε σωστά και διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά» δήλωσε τη Δευτέρα (18/11) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο ίδιος στη συνέχεια κάλεσε τις «υγιείς δυνάμεις να πάμε απέναντι στον λαϊκισμό».

«Υπέφεραν οι φτωχοί Έλληνες από τους λαϊκιστές, αυτούς που έλεγαν ψέματα στις πλατείες, αυτούς που έγιναν 10 κόμματα και τώρα εμφανίζονται διάφοροι που λαϊκίζουν και λένε ψέματα για να αποπροσανατολίσουν τον λαό» σημείωσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.