ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικός παράγοντας: Δεν είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού ο κ. Σαρηγιάννης

Κυβερνητικός παράγοντας: Δεν είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού ο κ. Σαρηγιάννης
Η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο lockdown, κάτι που εισηγείται ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης INTIME

Η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει τη λήψη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο απορρίπτει το ενδεχόμενο lockdown με την έννοια που έχει εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Για το λόγο αυτό, κυβερνητικός παράγοντας έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εισηγείται την επιβολή lockdown, δεν είναι ούτε σύμβουλος του πρωθυπουργού, ούτε μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο CNN Greece, ανέφερε πως θα αποστείλει έκθεση-εισήγηση στον πρωθυπουργό για γενικό lockdown δύο μηνών, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το επικείμενο σαρωτικό κύμα της μετάλλαξης Όμικρον.

Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο CNN Greece δήλωσε πως όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι το πρόβλημα θα έρθει πολύ γρήγορα και θα είναι πολύ μεγάλο.

Με τα έως τώρα δεδομένα, ο καθηγητής Σαρηγιάννης προτείνει lockdown, το οποίο κατόπιν πολλής σκέψεως, δεν αποκλείει να φτάνει και το δίμηνο, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση και την εφαρμογή των μέτρων.

Παράλληλα, προτείνει και εναλλακτικά μέτρα για τον έλεγχο της μετάδοσης της μετάλλαξης «Όμικρον» και την αποφυγή ενός «σκληρού» lockdown:

  1. την επαναφορά της τηλεργασίας και
  2. να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου μετά τις διακοπές εάν δεν εμβολιαστούν οι μαθητές.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία ο καθηγητής εκτίμησε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Αποκάλυψε μάλιστα ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει και πάλι τις δοκιμές για τηλεκπαίδευση.

Εμβολιασμός και μείωση των επαφών

Ο ίδιος επιμένει πως η καλύτερη προστασία είναι ο εμβολιασμός, επισημαίνοντας ότι με την τρίτη αναμνηστική δόση η κυτταρική ανοσία έναντι της μετάλλαξης «Όμικρον» φτάνει στο 91%.

Τονίζει δε ότι, προκειμένου να ελεγχθεί η ακτάσταση, θα πρέπει να αυξηθεί εντυπωσιακά ο εμβολιασμός και να μειωθούν οι επαφές, κάτι που ωστόσο δεν είναι εύκολο να συμβεί την περίοδο των εορτών.

Θέλουμε να ελέγξουμε την κατάσταση για να μην δούμε ακραίες καταστάσεις στα νοσοκομεία, είπε χαρακτηριστικά.

Βάσει των μοντέλων που έχουν αναπτύξει οι επιστήμονες -και όχι μόνο από τις ενδείξεις των λυμάτων, οι οποίες είναι βραχυπρόθεσμες- το επερχόμενο κύμα της μετάλλαξης «Όμικρον» αναμένεται να είναι τεράστιο.

Δεν είναι πλήρως γνωστή η συμπεριφορά της «Όμικρον»

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Σαριγιάννης επισημαίνει πως ακόμα δεν γνωρίζουν οι επιστήμονες την ακριβή συμπεριφορά της μετάλλαξης «Όμικρον», η οποία δεν είναι ενιαία. Στην Βρετανία και ευρύτερα στην Ευρώπη, για παράδειγμα, παρουσιάζει μία πολύ επιθετική συμεριφορά, ενώ αντιθέτως στην Νότια Αφρική η συμπεριφορά της είναι ήπια.

Η συμπεριφορά αυτή εκτιμάται, χωρίς όμως να έχει αποδειχτεί, πως οφείλεται στο γεγονός ότι η Νότια Αφρική διανύει αυτό το διάστημα καλοκαίρι και ο πληθυσμός της είναι πιο νέος σε σύγκριση με την Ευρώπη, η οποία παράλληλα βρίσκεται στην «καρδιά» του χειμώνα.