Γλυπτά του Παρθενώνα: Όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Ντάουνιγκ Στριτ
Τον ισχυρό αντίκτυπο των μηνυμάτων που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα κρατάει η ελληνική αποστολή.
Μέχρι την οριστική επιστροφή
Το Λονδίνο άλλωστε φαίνεται ότι αποτελεί, απλώς την αφετηρία μιας μακράς διαδρομής στην οποία θα επικεντρωθεί η εθνική διεκδίκηση, όπως μαρτυρά και η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Έθεσα το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα στον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σήμερα και πρόθεσή μου είναι να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά έως την οριστική επιστροφή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης», είπε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό που απηύθυνε από τα εγκαίνια της έκθεσης: «Ancient Greeks: Science and Wisdom» στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου.
Πρόθεση που κατέστησε σαφή προς τον Βρετανό ομόλογό του και όταν έκλεισαν οι πόρτες στην αίθουσα συναντήσεων της Ντάουνιγκ Στριτ.
«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις», ήταν οι κατευθύνσεις που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός.
Η οδηγία
Αντανάκλαση αυτής της αναφοράς, αποτελεί και η οδηγία που έχει δοθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, να μπει στη προμετωπίδα της επικοινωνίας σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.
«Αλλάζει τη ρητορική και γεμίζει το διάλογο με αυτό το ζήτημα» λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού προς το CNN Greece.
Παραπέμπουν δε, στην απήχηση των δημόσιων παρεμβάσεων του, η οποία σφυγμομετρήθηκε σε πραγματικό χρόνο, με τη θετική τάση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Την ίδια θετική έκπληξη δοκίμασε η ελληνική αποστολή και από την επικοινωνία του βρετανικού κοινού με το δίκτυο όπου φιλοξενήθηκε η συνέντευξή του.
Στον αντίποδα η ανακοίνωση της Ντάνουνιγκ Στριτ δεν αποτελούσε για την Αθήνα τίποτε περισσότερο από την πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης.
Αρμόδιες πηγές επισήμαιναν ότι δεν αναμενόταν κάποια θεαματική μετατόπιση από αυτήν, πολύ περισσότερο να αποσπαστεί η θετική απάντηση του Μπόρις Τζόνσον.
Όμως τα ίδια στελέχη υπογράμμιζαν ότι πλέον το Λονδίνο μπορεί να διακρίνει τη ενισχυμένη οχύρωση των ελληνικών θέσεων, καθώς πλέον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αποδυναμώνουν βασικά, βρετανικά επιχειρήματα.
Μεταξύ άλλων είναι η λειτουργία του Μουσείου της Ακροπόλεως, το οποίο επισκέπτονται εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο και συνεπώς δεν ευσταθεί πλέον η αιτιολόγηση ότι το Βρετανικό Μουσείο, μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη προβολή.
«Δεν τίθεται αμφιβολία πως μπορούν να εκτιμηθούν με τον καλύτερο τρόπο ευρισκόμενα στον χώρο που ανήκουν. Έχει μεγάλη σημασία η οπτική σύνδεση των γλυπτών με το ίδιο το μνημείο που τους προσδίδει την παγκόσμια αξία τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα ραντεβού
Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ανοίξει περαιτέρω την εμβέλεια της ελληνικής προσπάθειας για την διεθνή ευαισθητοποίηση στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενών και κατά τη δεύτερη ημέρα της παραμονής του στο Λονδίνο.
Ωστόσο στην ατζέντα κυριαρχούν οι επαφές με επενδυτικούς φορείς και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί η εξασφάλιση επενδυτικών κεφαλαίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.