«Απόβαση» Μητσοτάκη σε Νέα Υόρκη και Παρίσι - Το μυστήριο της δήλωσης Ερντογάν
Οι αιφνιδιαστικές δηλώσεις Ερντογάν λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, ό,τι στη Νέα Υόρκη θα «πραγματοποιηθεί το αίτημα του Μητσοτάκη» για συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προκάλεσαν μια επικοινωνιακή αναταραχή.
Η Αθήνα όμως από την πρώτη στιγμή φρόντιζε να καταδείξει τις παραμέτρους οι οποίες δεν επιτρέπουν με τα παρόντα δεδομένα οι δυο ηγέτες να έχουν τη δεύτερη δια ζώσης επαφή τους εντός του 2021, μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Ιούνιο.
Καταρχάς καθίστατο ξεκάθαρο ότι ουδέποτε ζητήθηκε από ελληνικής πλευράς μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ουδέποτε παρελήφθη και τουρκικό αίτημα για ένα ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το σημαντικότερο όμως είναι η απουσία χρονικής σύμπτωσης στα προγράμματα, καθώς όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση και της τουρκικής Προεδρίας, την ημέρα που η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα προσγειώνεται στη Νέα Υόρκη, ο Ταγίπ Ερντογάν θα ολοκληρώνει την επίσκεψη του στο «Μεγάλο Μήλο».
Όμως αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι η πολιτική είναι πάντα δυναμική και άρα μια ενδεχόμενη χρονική επέκταση του προγράμματος Ερντογάν και η υποβολή ενός αιτήματος, θα αντιμετωπιζόταν θετικά.
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην τοποθέτησή και στην διακήρυξη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα λέγοντας ότι : «Δυστυχώς έγιναν κάποιες ανεπιθύμητες, ατυχείς δηλώσεις από αυτούς, και ως αποτέλεσμα αυτών των δηλώσεων ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε αμέσως. Θα δούμε πόσο ειλικρινείς είναι γιατί στο τέλος της ημέρας η Τουρκία δεν είναι υπηρέτρια κανενός. Πρέπει να δούμε τα ειλικρινή βήματα που πρέπει να κάνουμε, αλλιώς θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνουμε τα περαιτέρω βήματά μας».
Οι επαφές
Ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης, η ατζέντα του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη είναι γεμάτη. Παρά τους περιορισμούς που επιβάλλονται και φέτος από την πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης θα ανοίξει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, έναν μεγάλο κύκλο επαφών εξαιρετικής σημασίας που θα αντανακλά και στη σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης για ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου της Ελλάδας στα διεθνή fora, την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και την ενδυνάμωση των σχέσεων με χώρες – κλειδιά στην υλοποίηση της ενεργούς εξωτερικής πολιτικής . Κατά πληροφορίες ο κ, Μητσοτάκης θα συναντηθεί για ακόμη μια φορά με τον επικεφαλής της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, με τον οποίο συνδέονται με σημαντική, προσωπική σχέση.
Στο διπλωματικό πεδίο ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η επαφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι, που θα προσθέσει ακόμη μια ψηφίδα στο μωσαϊκό των αναβαθμισμένων σχέσεων με την σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο, χώρα, της Βορείου Αφρικής, μετά και την επαναλειτουργία της ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη αλλά και του ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη.
Επι τάπητος είναι σαφές ότι θα τεθεί για ακόμη μια φορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ θα επαναδιατυπωθεί η ελληνική στήριξη στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Λιβύη τον ερχόμενο Νοέμβριο. Αναπόδραστα οι επαφές του κ. Μητσοτάκη θα αφιερωθούν και στην ομογένεια και μάλιστα στο φόντο που δημιουργούν οι τελευταίες αλλαγές στον νόμο για την ψήφο των αποδήμων. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.
Το ταξίδι στο Παρίσι
Είναι εξίσου ενδιαφέρον όμως ό,τι ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά την Νέα Υόρκη, θα μεταβεί για τα εγκαίνια μιας έκθεσης στο Παρίσι, και θα συναντηθεί για τρίτη φορά μέσα στον Σεπτέμβριο με τον Εμμανουέλ Μακρόν.