ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση μετά το lockdown

Νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση μετά το lockdown
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / ΙΝΤΙΜΕ

Στις 17 του μηνός έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά.

Την Πέμπτη 10 Ιουνίου τα συνδικάτα οργανώνουν γενική απεργία με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που όλες οι πτέρυγες του συνδικαλιστικού κινήματος (ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, πρωτοβάθμια σωματεία) συμπίπτουν σε μια απεργιακή κινητοποίηση.

Δεδομένου ότι ουσιαστικά το lockdown έχει λήξει, η απεργία της 10ης Ιουνίου για είναι η πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία μετά τα περιοριστικά μέτρα.

Κατά τη διάρκεια των απαγορεύσεων, είχαμε σημαντικές διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία (με προεξάρχουσα αυτή της Νέας Σμύρνης).

Αυτές οι διαδηλώσεις όμως κατά κύριο λόγο ήταν υπόθεση της νεολαίας.

Σε κεντρικό επίπεδο

Η αναμέτρηση δεν διεξάγεται όμως μόνο το επίπεδο του δρόμου. Αφορά και στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο με τρία κύρια διακυβεύματα.

Το πρώτο διακύβευμα είναι το φιλολαϊκό προφίλ της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση θέλει να περάσει τη γραμμή ότι η κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο για τα μεγάλα συμφέροντα, σε βάρος των εργαζομένων.

Το δεύτερο διακύβευμα είναι το μεταρρυθμιστικό-εκσυγχρονιστικό προφίλ της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θέλει να περάσει τη γραμμή ότι νομοθετεί με βάση το τι συμβαίνει πραγματικά στην αγορά εργασίας, έχοντας σαν στόχο την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου στην εποχή μας.

Το τρίτο διακύβευμα είναι η πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης. Ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη έχει τοποθετηθεί και το ΚΙΝΑΛ. Διαμορφώνεται, κατά συνέπεια, de facto μια αντιπολιτευτική αντικυβερνητική συμπόρευση το οποίο θα δούμε πώς θα κρίνουν οι πολίτες, καθώς και το αν θα έχει συνέχεια.

Όχι στον στρουθοκαμηλισμό

Σε συνέντευξή του στον Κ. Παπαδιόχο στην Καθημερινή, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, είπε ότι:

«Η εισφορά του νομοσχεδίου συνίσταται στο ότι, εφόσον δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση, η διευθέτηση θα μπορεί να γίνεται και σε ατομικό επίπεδο, ώστε ο εργαζόμενος, εφόσον το επιθυμεί, να διευκολύνεται στην προσωπική και κοινωνική του ζωή. Μόνο με δική του πρωτοβουλία και συναίνεση ο εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει τη διευθέτηση του εργασιακού χρόνου – ο εργοδότης δεν μπορεί να την επιβάλει μονομερώς».

Υπογράμμισε δε ότι:

«Απέναντι στον πολιτικό στρουθοκαμηλισμό της ακινησίας επιλέγουμε ενεργητικά τη θεσμική θωράκιση των εργαζομένων, όσων σήμερα βρίσκονται στην εργασία, αλλά και όσων ενταχθούν στο μέλλον. Εμείς δεν ήλθαμε για να συντηρούμε προβλήματα δεκαετιών και να τα μεταφέρουμε στην επόμενη πολιτική ηγεσία, αλλά να δίνουμε άμεσες και ριζικές λύσεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Κήρυξη πολέμου

Σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ανέφερε:

«Η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στους εργαζόμενους. Το αντεργατικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας. […] Το νομοσχέδιο αυτό καταργεί το οκτάωρο, μειώνει τους μισθούς και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα φθηνής και ελαστικής εργασίας, χωρίς κανόνες και χωρίς κοινωνικά δικαιώματα».

ΚΙΝΑΛ: Ιδεοληπτικά συντηρητική

Σκληρή και η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ:

«Αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις εργαζομένων, συνδικάτων, επιστημονικών οργανώσεων, για την αντίθεση της κοινωνίας, η ΝΔ αποκαλύπτει τον ιδεοληπτικά συντηρητικό εαυτό της και σπεύδει απροκάλυπτα να ικανοποιήσει τους εντολείς της: τα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν την ασυδοσία στους εργασιακούς χώρους.

Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει την μάχη μέσα και έξω από την Βουλή, μαζί με τον κόσμο της εργασίας, για την υπεράσπιση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων».

ΚΚΕ: Θα το πετάξουν στο καλάθι

Από τη μεριά του, το ΚΚΕ επισημαίνει:

«Οι εργαζόμενοι, με τον αγώνα τους, θα πετάξουν στο «καλάθι των αχρήστων» το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, που καταργεί τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, την κυριακάτικη αργία και «βάζει στον γύψο» το απεργιακό δικαίωμα και τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων.

Η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας, στις 10 Ιούνη, θα είναι η πρώτη απάντηση στον "πόλεμο" που κήρυξε η κυβέρνηση της ΝΔ και το κεφάλαιο στους εργαζόμενους».