ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Θέλουμε Ανάπτυξη για όλους - Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τσίπρας: Θέλουμε Ανάπτυξη για όλους - Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Στην αποψινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρουσίασε μόνο την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πώς πρέπει να διοχετευτούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επιχείρησε επίσης να πείσει ότι υπάρχει μια εναλλακτική ρεαλιστική πρόταση για την ανάπτυξη.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα οι: Αλμπάνης Τριαντάφυλλος (πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Αρναουτάκης Σταύρος (Περιφερειάρχης Κρήτης), Καλτσάς Γιάννης (Επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο), Νάντσου Θεοδότα (Επικεφαλής Πολιτικής WWF Ελλάς ), Ρωμανού Νατάσα (Eρευνήτρια κλιματικής αλλαγής στη NASA, συμβεβλημένη καθηγήτρια με το Πανεπιστήμιο Columbia), Σταθάκης Γιώργος (πρώην Υπουργός , υπεύθυνος προγραμματικών θέσεων ΣΥΡΙΖΑ), Στεφανόπουλος Γιώργος (Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας), Τσακαλώτος Ευκλείδης (πρώην Υπουργός, βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών & Συντονιστής Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).

Ιστορική τομή

Ξεκινώντας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι:

«Η πανδημία συνιστά μια ιστορική τομή. Ανάλογη των μεγάλων καταστροφικών γεγονότων που σημάδεψαν την ανθρωπότητα των περασμένο αιώνα. Και πάντα σε αυτές τις στιγμές, όταν το συλλογικό σοκ κοπάζει, οι κοινωνίες αποκτούν μια νέα συνείδηση. Που παράγει νέες προτεραιότητες, νέες ανάγκες και φυσικά νέες ιδέες.

Αναθερμαίνει, όμως, και ένα στοιχείο που είναι η κινητήριος δύναμη για τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος : Την ενότητα της κοινωνίας. Την αίσθηση ότι όπως χρειάστηκε μαζί να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, στα δύσκολα, έτσι και την επόμενη μέρα δεν γίνεται κάποιοι να ευημερούν και κάποιοι να μένουν στο σκοτάδι. Σήμερα λοιπόν, σε όλο τον κόσμο διεξάγεται μια νέα συζήτηση. Από απλούς πολίτες, κινήματα, τον επιστημονικό κόσμο μέχρι διεθνείς οργανισμούς και ηγέτες πανίσχυρων κρατών. Αυτή η συζήτηση εδράζεται πάνω σε μία νέα κοινή λογική, που βρίσκεται στον αντίποδα του κυρίαρχου οικονομικού δόγματος των πρόσφατων δεκαετιών.

Προσέθεσε ότι:

«Η συζήτηση διεθνώς περιστρέφεται γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα χτίσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Γύρω από αρχές και αξίες που έχουν στο επίκεντρο πρώτα και κύρια τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.»

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης:

«Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη ότι αυτή η κυβέρνηση κατέθεσε ένα σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με το βλέμμα στραμμένο όχι στις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, αλλά στις εμμονές μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ. Και με το μυαλό στις ένδοξες μέρες της Δεξιάς του πελατειακού κράτους. Που έκανε γιουρούσι στο δημόσιο χρήμα και μας οδήγησε στη χρεοκοπία.»

Είπε ακόμα ότι:

«Η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο περίπου 32 δις. Τα 19 σε επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα σε δάνεια. Σε αυτά θα προστεθούν και τα 40 δις των «παραδοσιακών» ευρωπαϊκών πόρων για την περίοδο 2021-2027.

Και το κρίσιμο ερώτημα είναι που θα πάνε αυτά τα λεφτά ; Θα στηρίξουν, με ένα συνεκτικό σχέδιο συμπεριληπτικής ανάπτυξης, τη κοινωνική συνοχή και μια δ ιατηρήσιμη, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη ; Ή θα στηρίξουν για άλλη μια φορά τα κέρδη λίγων, ημετέρων και ισχυρών;»

Το σχέδιο Ελλάδα+

Ο ΣΥΡΙΖΑ ονομάζει την πρόταση του «Σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ +».

Έχει σα στόχους:

-Την αύξηση του ΑΕΠ με τη συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας.

-Τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης και της αυξημένης προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών και όχι του ανταγωνισμού στη βάση της μείωσης των μισθών.

-Τη στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλο το παραγωγικό και τεχνολογικό φάσμα.

-Την προστασία της εργασίας με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και την αύξηση των μισθών.

-Τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών.

-Την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους.

-Τη δικαιότερη φορολογία με μείωση της φοροδιαφυγής και προοδευτική φορολόγηση, που θα ελαφρύνει χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες.

-Το συνολικό οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας, την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και την ενεργειακή δημοκρατία, με κοινωνική συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας.

Η επιλογή έργων και μεταρρυθμίσεων στο Σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ +, βασίζεται κυρίως σε 5 κριτήρια:

  • Διάχυση του οικονομικού οφέλους στην κοινωνία.
  • Αποφυγή κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας.
  • Ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας.
  • Δυναμική μετασχηματισμού.

Πέντε άξονες

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, το σχέδιο Ελλάδα+ έχει πέντε άξονες Συγκεκριμένα:

1ος άξονας, η Δίκαιη, Πράσινη Μετάβαση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι: «Ο δικός μας δρόμος εδράζεται στην έννοια της αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης. Την παραγωγή και κατανάλωση, δηλαδή, ενέργειας από τα ίδια τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Την αποκέντρωση της παραγωγής, στις συμμετοχικές επενδύσεις και στη διαχείριση παραγωγής ενέργειας μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων

2ος άξονας είναι ο Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου, ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση ΜμΕ και αυτοαπασχολουμένων.

«Κεντρικός μας στόχος στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας είναι η αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας, η σύνδεση δηλαδή της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης με την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

3ος άξονας είναι Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιακή μετάβαση πρέπει να αντιμετωπίζει το ζήτημα του ψηφιακού αποκλεισμού και ταυτόχρονα να έχει στόχο την προώθηση και υλοποίηση μιας συνολικής εθνικής ψηφιακής στρατηγικής.

Για το ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης και των κρατικών δομών και τη πλήρη γεωγραφική κάλυψη και δυνατότητα πρόσβασης για όλους, σε επικοινωνίες υψηλών ταχυτήτων και ενέργεια

4ος άξονας, η Κοινωνική Συνοχή και Ανθεκτικότητα

«Για να καταφέρει η ελληνική οικονομία να συμμετέχει σε μια διαδικασία επαναφοράς και προσανατολισμού προς ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο μείωσης των ανισοτήτων και ενίσχυσης των δαπανών για την υγεία και το κράτος πρόνοιας, για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό», παρατήρησε.

5ος άξονας είναι η Ανάπτυξη των Περιφερειών, των Πόλεων και της Υπαίθρου

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Το Σχέδιό μας, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τοπική και περιφερειακή διάσταση της αναπτυξιακής στρατηγικής, στην αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων και στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, μέσω της αυτοδιοίκησης, για το σχεδιασμό και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών πόρων.»