Ελληνοτουρκικά: Η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση Τσίπρα - Μεγαλώνει η απόσταση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Ανανεώθηκε:
Παρότι καμία πλευρά δεν υιοθετεί οξείς τόνους, είναι φανερό ότι μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας στα ελληνοτουρκικά.
Μέχρι τώρα τα ελληνοτουρκικά ήταν ίσως το μοναδικό ζήτημα που μέχρι τώρα ήταν εμφανή τα σημεία συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τα πράγματα όμως άλλαξαν.
Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι υποστηρίζουν διαφορετικά πολιτικά σχέδια απέναντι στην Τουρκία.
Η απόκλιση έγκειται σε τρία μείζονος σημασίας πεδία:
-Στην εκτίμηση για το αν υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι πιστεύει πως δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο.
-Στην ανάληψη ή όχι πρωτοβουλιών ελληνοτουρκικού διαλόγου από τη μεριά της Αθήνας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την κυβέρνηση να κινηθεί πιο ενεργητικά στην κατεύθυνση της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης χωρίς να περιμένει τις καλές υπηρεσίες τρίτων μερών.
-Στη διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής πλευράς στις ευρωτουρκικές συνομιλίες για την τελωνειακή ένωση, δηλαδή στο ποιους όρους πρέπει να θέσει η Αθήνα για να δώσει πράσινο φως στη διαδικασία.
Όπως είναι φανερό, πρόκειται για πολιτική διαφωνία πολιτικής ουσίας και όχι κομματικής ρητορείας ή επικοινωνιακών τεχνασμάτων.
Η πρόταση Τσίπρα
Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι:
«Πριν από πολλά χρόνια ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Η Τουρκία έβλεπε την προοπτική της την ευρωπαϊκή. Σήμερα δεν τη βλέπει. Σήμερα αυτό που βλέπει, όμως, είναι μια ειδική οικονομική σχέση.»
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρότασή του:
«Θεωρώ ότι θα πρέπει η χώρα να συνδέσει την προοπτική αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας με δυο βασικά ζητήματα: την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προοπτική της Χάγης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο για την επίλυση της διαφοράς μας σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.»
Η απάντηση Πελώνη
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απέρριψε ουσιαστικά την πρόταση Τσίπρα. Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε συγκεκριμένα:
«Η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης προφανώς θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο που εντάσσεται στη λεγόμενη θετική ατζέντα. Ωστόσο, η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει πρώτα την υφιστάμενη τελωνειακή ένωση κι αυτό αφορά τόσο την πλήρη εφαρμογή της ως προς την Κύπρο, όσο και το να μην παραβαίνει θεμελιώδεις κανόνες της. Και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο έχουμε εγείρει επανειλημμένα.»
Η κ. Πελώνη επισήμανε ακόμα ότι΅
Σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, υπάρχουν, επίσης, τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και έχουν επανεκκινήσει οι διερευνητικές επαφές. Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει, και είναι και στο χέρι της Τουρκίας το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον προχωρήσουν το επόμενο στάδιο θα ήταν μία διαπραγμάτευση. Και αν αυτή δεν ευοδωθεί, η προσφυγή στη Χάγη, βάσει συνυποσχετικού.»
Και κατέληξε ως εξής:
«Τα λέω όλα αυτά, για να επαναλάβω ότι εδώ δεν τίθεται θέμα υπεραπλούστευσης. Δεν πρέπει να γίνεται υπεραπλούστευση σ’ αυτά τα ζητήματα, διότι η ζωή και η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη.»