Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορωνοϊό υπό τον Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 13.30 θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο εφησυχασμού, με κυβέρνηση και ειδικούς να προβληματίζονται για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά – ακόμη και το σενάριο λήψης νέων, αυστηρότερων μέτρων.
H δήλωση Κικίλια
Άλλωστε, λίγες μόλις ημέρες μετά την αυστηροποίηση των μέτρων στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες «κόκκινες» περιοχές, ο υπουργός Yγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε φανερό ότι αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν βελτιωθούν, έρχεται καθολικό lockdown στην Αττική.
Ο υπουργός μιλώντας στο Open, τόνισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.
Ερωτηθείς αν το ενδεχόμενο lockdown θα φέρει νέο «λουκέτο» στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 11% στα κρούσματα ηλικιών 0 έως 9 ετών, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία.
Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση.
Η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό στη χώρα για τρίτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο σε συνδυασμό με την αύξηση κρουσμάτων, εντείνει τον προβληματισμό σε ειδικούς και κυβερνητικό επιτελείο, αναφορικά με τις αντοχές του συστήματος υγείας.
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί:
-Την Παρασκευή καταγράφηκαν 232 εισαγωγές και 126 εξιτήρια
-Το Σάββατο καταγράφηκαν 225 εισαγωγές και 122 εξιτήρια
-Την Κυριακή καταγράφηκαν 165 εισαγωγές και 48 εξιτήρια.
Η Αττική παραμένει στο «κόκκινο» με τα μισά κρούσματα της χώρας να καταγράφονται καθημερινά σε αυτήν.
«Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο πρώτο κύμα του Νοεμβρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά για το Λεκανοπέδιο, ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
«Πριν 15 ημέρες η αύξηση αυτή ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει. Και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε για το πώς μεταφράζεται σε ενεργά κρούσματα η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, ο κ. Θωμαΐδης απάντησε: «Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς, συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς, δίνουν μία εκτίμηση για πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη».
«Οι ασυμπτωματικοί είναι πολύ περισσότεροι, πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο", διευκρίνισε.
Κρούσματα και σχολεία
Την ίδια ώρα, μόνο απαρατήρητο δεν περνά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες το 1 στα 8 νέα κρούσματα εντοπίζεται σε παιδιά, γεγονός που θέτει σε νέα βάση τα δεδομένα σχετικά με τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού.
Συνολικά από την 11η Ιανουαρίου οπότε άνοιξαν τα σχολεία έχουν εντοπιστεί περίπου 2.000 κρούσματα σε άτομα κάτω των 17 ετών, τα οποία αναλογούν στο 10% των συνολικών κρουσμάτων των 4 αυτών εβδομάδων. Η εξέλιξη της επιδημίας σε αυτή την κατηγορία, θέτει υπό νέο πρίσμα και τη λειτουργία των σχολείων.
Μάλιστα, από την αρχή του Φεβρουαρίου έχουν επιβεβαιωθεί 951 κρούσματα σε παιδιά, δηλαδή τα μισά από όσα έχουν εντοπιστεί από τις 11/1. Παράλληλα τα κρούσματα στις νεαρές αυτές ηλικίες προοδευτικά αυξάνουν το ποσοστό τους στα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα και με βάση τα τελευταία στοιχεία από τον ΕΟΔΥ αποτελούν το 12,5%.
Το γεγονός της εξάπλωσης του ιού στα παιδιά, αναπόφευκτα στρέφει και τις σκέψεις στην επίπτωση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, και ιδιαίτερα της βρετανικής μετάλλαξης η οποία σύμφωνα με μελέτες φαίνεται να μεταδίδεται πιο εύκολα μεταξύ των παιδιών. Αυτό αλλάζει σημαντικά κι τα δεδομένα που ανέφεραν ότι το σχολικό περιβάλλον είναι ασφαλέστερο για τα παιδιά έναντι της ενδοοικογενειακής μετάδοσης.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα είχαμε και τον θάνατο μιας 16χρονης μαθήτριας από την Θήβα.
Η άτυχη κοπέλα, θεωρείται το νεότερο θύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Αντίθετα, ενθαρρυντικά είναι τα νέα για την κατάσταση της υγείας του 9χρονου από την Πάτρα, ο οποίος νοσηλευόταν επί μέρες στην εντατική.