Εμβόλιο κορωνοϊού: Μικρότερες ποσότητες, πολιτική συναίνεση και κοινωνική επιφυλακτικότητα
Ανανεώθηκε:
Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη στην Ελλάδα του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό έχει ξεκινήσει.
Ενδεχομένως τα πρώτα εμβόλια γίνουν μέσα στο 2020, αφού το εμβόλιο για τον κορωνοϊό της Pfizer-BioNTech θα πάρει έγκριση από την ΕΕ σε μία εβδομάδα. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
«Eντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως. Είναι μία τεράστια επιχείρηση. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι είκοσι επτά, με έναρξη την ίδια ημέρα.»
Στις προκλήσεις της επιχείρησης εμβολιασμού αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό:
«Εκατομμύρια εμβόλια θα πρέπει να ταξιδέψουν, να διατηρηθούν με ασφάλεια, πολύ συχνά σε συνθήκες αυξημένης ψύξης. Θα πρέπει να κατευθυνθούν σε 1.018 ειδικά κέντρα εμβολιασμού, με 65 κινητές μονάδες. Είναι μια πάρα-πάρα πολύ σύνθετη άσκηση αυτή.»
Λιγότερες δόσεις
Ωστόσο, σήμερα ήρθαν τα πρώτα άσχημα νέα για το εμβόλιο. Φαίνεται ότι θα πάρουμε λιγότερες δόσεις από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Η Ελλάδα τον Ιανουάριο θα πάρει περίπου 300.000 δόσεις. Είναι προφανές ότι όσο πιο αργά κινηθεί ο εμβολιασμός, τόσο θα καθυστερήσει η επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης» και, κατά συνέπεια, η επάνοδος στην κανονικότητα.
Μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά, ο Στέλιος Πέτσας επισήμανε:
«Έχουμε ένα πολύ δυναμικό φαινόμενο. Είναι μια πρωτοφανής αυτή η κατάσταση που ζούμε όλοι. Επομένως ένα σχέδιο το οποίο εκπονείται, στην αρχή μπορεί να επιδέχεται μεταβολών. Φαίνεται έτσι, αυτή τη στιγμή ότι από τη μία εταιρεία τα εμβόλια που θα έχουμε θα είναι περίπου 40% μειωμένα. Αυτά που θα πάρουμε εμείς θα είναι ένα λίγο πάνω από 300.000. Τις επόμενες ημέρες θα το εξειδικεύσουμε αυτό.»
Πολιτική συναίνεση
Το εμβόλιο είναι ίσως το τελευταίο πεδίο συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη Βουλή πρωθυπουργός είπε:
«Το εμβόλιο καθίσταται με άλλα λόγια το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετα-Covid εποχής.»
Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε ότι: «Προσοχή όμως, η απειλή του Covid θα καραδοκεί μέχρι να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του ελληνικού πληθυσμού. Και όπως γνωρίζετε, στα πιο πολλά εμβόλια υπάρχουν δύο κύκλοι άμυνας. Γι’ αυτό και η προσήλωση στα μέτρα προστασίας πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κάνοντας το εμβόλιο, θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο. Και όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός, τόσο θα υποχωρεί ο ιός και τόσο συντομότερα θα μπορούμε να κερδίσουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής μας.»
Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε:
«Καλώς να έρθει το εμβόλιο. Και, βεβαίως, φαντάζομαι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις -λέω, φαντάζομαι- και οι πολιτικοί Αρχηγοί θα δώσουμε το παράδειγμα στον εμβολιασμό.
Όμως, προσέξτε, μακάρι να τελείωνε εκεί η πανδημία. Μακάρι! Η πανδημία θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες και μετά το εμβόλιο. Άρα, πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα «σκαναρίσματος» του πληθυσμού. Η συνταγογράφηση των τεστ είναι κρίσιμο ζήτημα.»
Επιφυλακτικότητα της κοινωνίας
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ισχυρή μερίδα της κοινωνίας εμφανίζεται επιφυλακτική απέναντι στο εμβόλιο.
Σε δημοσκόπηση της Κάπα Research το 27% δεν είναι διατεθειμένο να εμβολιαστεί, ενώ το 27% θα εμβολιαστεί σε δεύτερο χρόνο, αφού σιγουρευτεί ότι δεν θα υπάρξουν παρενέργειες.
Στη δημοσκόπηση τη Alco για το Open to 19% δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί, ενώ το 42% θα περιμένει.