Επανέρχεται η φημολογία περί πρόωρων εκλογών
Ανανεώθηκε:
Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν ξανά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.
Την προηγούμενη φορά που είχαν κυκλοφορήσει ξανά ανάλογα σενάρια (πολύ πιο έντονα από ό,τι τώρα) ήταν την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού. Τότε η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωναν εκπληκτικά δημοσκοπικά ποσοστά και πολλοί εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου πρότειναν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών είτε στις αρχές Ιούλη είτε στις αρχές του φθινοπώρου. Η λογική τους ήταν αφ’ ενός μεν να κεφαλαιοποιήσει εκλογικά η ΝΔ τη δημοτικότητά της, αφ’ ετέρου δε, να «κάψει» την απλή αναλογική –οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και οι μεθεπόμενες με ενισχυμένη.
Τελικά ο πρωθυπουργός απέρριψε αυτές τις εισηγήσεις. Τον Οκτώβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει σε συνέντευξή του στα Νέα:
«Δεν σκέφτηκα ούτε μια στιγμή τις πρόωρες εκλογές. Θα ήταν πράξη οπορτουνισμού, κυνικού οπορτουνισμού, που δεν μου ταιριάζει αν σκεφτόμουν νέες εκλογές. Και δεν πιστεύω ότι θα μου προσέθετε και κάτι πολιτικά.»
Η διαφημιστική καμπάνια
Τα σενάρια ενισχύθηκαν από τη δημοσιοποίηση στη Διαύγεια της απόφασης του Στέλιου Πέτσα για τη διενέργεια διαφημιστικής καμπάνιας ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου οι απόδημοι να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους, όπως προβλέπεται από τον νέο νόμο. Στην απόφαση του κ. Πέτσα αναφέρεται το εξής:
«Ε Γ Κ Ρ Ι Ν Ο Υ Μ Ε Το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά:
α) στον επικοινωνιακό σχεδιασμό-παραγωγή επικοινωνιακού και έντυπου υλικού της εκστρατείας ενημέρωσης των εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος πλησίον του τόπου κατοικίας και
β)στις δράσεις και υπηρεσίες της καμπάνιας ενημέρωσης των εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος πλησίον του τόπου κατοικίας, για το υπόλοιπο του έτους 2020, συνολικού ποσού ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000,00€).»
Το ερώτημα είναι βέβαια γιατί να γίνει τώρα μια τέτοια «εκλογική» καμπάνια.
Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ
Ωστόσο, τα σενάρια είχαν πυροδοτηθεί νωρίτερα, μετά τη δημοσιοποίηση δημοσκόπησης για τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ, που έδειχνε τον Ανδρέα Λοβέρδο δημοφιλέστερο της Φώφης Γεννηματά. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2021 θα γίνει η εκλογή από τη βάση του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για επικοινωνιακό «μασάζ», προκειμένου να αποκτήσει το ΚΙΝΑΛ μια ηγεσία πιο ευνοϊκή σε μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασαν έντονα στη δημοσκόπηση, κάνοντας το εξής σχόλιο:
«Ο καθένας και οι προτεραιότητες του. Κάποιοι με μεθοδεύσεις έχουν στόχο να πληγεί η παράταξη, να ανακοπεί η δημιουργική πορεία της. Ματαιοπονούν. Δεν θα το επιτρέψουμε. Συνεχίζουμε αταλάντευτα.»
Τα επιχειρήματα
Ως επιχειρήματα για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, χρησιμοποιούνται τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και οι θετικές εξελίξεις με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια πολύ μεγάλη διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει πολύ μεγάλη –πάνω από 15 μονάδες. Ωστόσο, η εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει μικρή αλλά σταθερή υποχώρηση από τον Απρίλιο. Επιπλέον, καταγράφεται μεγάλη δυσαρέσκεια για την κυβερνητική διαχείριση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού. Επομένως, δεν μοιάζει αστήρικτη η εκτίμηση ότι στο προσεχές μέλλον η εκλογική επιρροή του κυβερνώντος κόμματος δεν θα διευρυνθεί.
Τα εμβόλια
Οι θετικές εξελίξεις με τα εμβόλια μπορούν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι σε κάποιους μήνες η απειλή του κορωνοϊού θα έχει κατά πολύ συρρικνωθεί και, κατά συνέπεια, τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν αρθεί. Στο κλίμα αισιοδοξίας που θα έχει δημιουργηθεί, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές σε ευνοϊκές για αυτόν συνθήκες. Κεντρικό ερώτημα των εκλογών θα μπορούσε να είναι η διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.
Τα αντεπιχειρήματα
Ωστόσο, υπάρχουν και σοβαρά αντεπιχειρήματα απέναντι στα σενάρια των πρόωρων εκλογών.
Πρώτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν τόσο κατηγορηματικός στην προηγούμενη άρνησή του, ώστε μια ενδεχόμενη μεταστροφή του θα κλόνιζε την αξιοπιστία του.
Δεύτερον, παρά τις θετικές εξελίξεις με τα εμβόλια, δεν είναι καθαρό αυτή τη στιγμή πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, καθώς και τι είδους θα είναι αυτή η νέα κανονικότητα.
Τρίτον, το βέτο Πολωνίας και Ουγγαρίας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική καθυστέρηση της εκταμίευσης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είναι ευνόητο, μια κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει εύκολα σε εκλογές σε περίοδο οικονομικής δυσπραγίας.