Τουρκική προκλητικότητα: Η Άγκυρα ρίχνει «λάδι στη φωτιά» λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Ανανεώθηκε:
Στην τακτική των προκλήσεων δείχνει να επιμένει η Τουρκία, γεγονός που δοκιμάζει πλέον τις αντοχές και κυρίως την υπομονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με φόντο αφενός την παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αφετέρου τις αντιδράσεις κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησης Ερντογάν για τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο τουρκικό πλοίο από γερμανική φρεγάτα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη».
Τελευταία περίπτωση η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Τρίτη που απείλησε ευθέως το Βερολίνο, λέγοντας ότι θα δοθεί έμπρακτη απάντηση όχι μόνο στα λόγια.
Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Η πειρατική απόβαση σε εμπορικά πλοία είναι παραβίαση της νομιμότητας. Θα απαντήσουμε στο πεδίο και θα ακολουθήσουμε και τη νομική και την πολιτική διαδικασία. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται. Αυτή είναι η οδηγία του προέδρου μας».
Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία δοκιμάζει την υπομονή της Ευρώπης των 27. Όμως αυτή η υπομονή έχει αρχίσει, όπως όλα δείχνουν, να τελειώνει, καθώς μέσα σε διάστημα ενός μήνα οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει την Άγκυρα τρεις φορές να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική της και να σταματήσει τη στρατηγική των προκλήσεων.
Η πρώτη φορά ήταν κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (1 - 2 Οκτωβρίου), κι ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis είχε αποσυρθεί από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την Τουρκία να ισχυρίζεται τότε ότι ήταν έτοιμη για την επανεκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Ελλάδα.
Ήταν τότε ακριβώς που οι ηγέτες της Ευρώπης επαναλάμβαναν την «πλήρη στήριξή τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, η επικυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των οποίων πρέπει να γίνονται σεβαστά».
Η δεύτερη φορά ήταν στη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 και 16 Οκτωβρίου, όταν οι ηγέτες της ΕΕ «επαναβεβαίωσαν τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, εκφράζοντας τη λύπη τους για τις νέες μονομερείς και προκλητικές δράσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων διερευνητικών δραστηριοτήτων Μάλιστα, οι ηγέτες της ΕΕ προέτρεψαν τον σεβασμό των αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας τη σημασία του καθεστώτος στα Βαρώσια και επαναλαμβάνοντας την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο».
Η τρίτη – κατά σειρά – αναφορά των Ευρωπαίων ηγετών στην τουρκική προκλητικότητα ήρθε κατά τη διάρκεια της έκτακτης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησαν στις 29 Οκτωβρίου, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ να προειδοποιεί:
«Προσφέραμε στην Τουρκία έναν καθαρό δρόμο, ώστε να εργαστεί προς μία θετική ατζέντα. Μέχρι τώρα, η Τουρκία δεν έχει επιλέξει τον δρόμο αυτό. Καταδικάζουμε την πρόσφατη μονομερή ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο – προκλήσεις και ρητορικές, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες. Θα έχουμε την ευκαιρία να επιστρέψουμε στο θέμα αυτό τον Δεκέμβριο».
Τρεις αναφορές, μέσα σε ένα μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν σταμάτησαν ούτε οι παράνομες Navtex, με τις δεσμεύσεις θαλασσίων περιοχών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ούτε και οι «εμπρηστικές» δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων της κυβέρνησης Ερντογάν εναντίον τόσο της Ελλάδας και της Κύπρου όσο και κατά της Ε.Ε. στο σύνολό της.
Κι ενώ βρισκόμαστε σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από το προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, η Άγκυρα εμμένει στη λογική των αδιέξοδων προκλήσεων, όντας επικεντρωμένη σε δύο μέτωπα.
«Πόλεμος νεύρων» εναντίον Αθήνας και Λευκωσίας
Το πρώτο μέτωπο αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. Λίγες ημέρες μετά την προκλητική επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια, η Τουρκία εξέδωσε την Τρίτη τρεις νέες Navtex, με τις οποίες αξίωνε την ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο και συγκεκριμένα στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και την Ικαρία.
Συγκεκριμένα, από το σταθμό της Σμύρνης εκδόθηκαν τρεις Navtex που απαιτούν την ακύρωση των ελληνικών στρατιωτικών ασκήσεων και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, επικαλούμενες τη Συνθήκη της Λωζάννης και των Παρισίων.
Τουρκία: «Λάδι στη φωτιά» με τρεις νέες Navtex για κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο
Δένδιας: Η Τουρκία δημιουργεί μια «εκρηκτική κατάσταση» στην Ανατολική Μεσόγειο
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καυτηρίασε τη συμπεριφορά της Τουρκίας τονίζοντας ότι είναι υπεύθυνη για την αποσταθεροποίηση της περιοχής. Αναλυτικότερα, σημείωσε πως η Άγκυρα έχει δημιουργήσει μια «εκρηκτική κατάσταση» στην Ανατολική Μεσόγειο, με διαδοχικές NAVTEX σε περιοχές που υπερκαλύπτονται από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να εκτελεί παράνομες δραστηριότητες, παραβιάζοντας έτσι το Δίκαιο της Θάλασσας, με παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, με την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου σε μια πόλη (σ.σ. τα Βαρώσια), την οποία η τουρκική εισβολή και κατοχή από το 1974 μετέτρεψε σε φάντασμα.
«Αυτή την φορά, ανεξαρτήτως οψίμων δηλώσεων, η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής. Η Ελλάδα βεβαίως μένει πάντα πιστή στην ιδέα του ειλικρινούς διαλόγου. Αλλά απαιτεί ως προς τούτο συνομιλητή που θα έχει αποδείξει την υπακοή του στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκή επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας», είχε επισημάνει νωρίτερα ο κ. Δένδιας.
Δένδιας: Αυτή τη φορά η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την ΕΕ
Βαρβιτσιώτης: Ώρα η ΕΕ να εκφραστεί με ενιαία φωνή απέναντι στην Τουρκία
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στηλίτευσε την Τρίτη για ακόμη μία φορά την τουρκική προκλητικότητα, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη οφείλει να απαντήσει πλέον στην παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας.
«Η Άγκυρα είχε να επιλέξει δύο δρόμους: Τον ευρωπαϊκό δρόμο ή εκείνο του κράτους-ταραξία. Ακόμα και σήμερα, επιλέγει να μην ακολουθεί τον καλό δρόμο. Αμφισβητεί όλους τους κανόνες της ΕΕ. Είναι πλέον η ώρα, η Ευρώπη να εκφραστεί με μία ενιαία φωνή απέναντι στην Τουρκία», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Alpha 9,89».
«Αυτό που τονίζει η ελληνική διπλωματία είναι ότι ο χρόνος εξαντλείται και εφόσον από την μια πλευρά υπάρχει ο καλός ο δρόμος για την Τουρκία και αυτή δεν αποφάσισε να τον ακολουθήσει, τότε πρέπει να πάμε στην άλλη επιλογή που είναι να αξιοποιήσουμε όλο το πλαίσιο που μας δίνει το ευρωπαϊκό δίκαιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων προς την Τουρκία», προσέθεσε, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Η τουρκική νευρικότητα για την επιχείρηση «Ειρήνη»
Το δεύτερο μέτωπο που ανοίγει διάπλατα η Τουρκία είναι αυτό με τις Βρυξέλλες, στον απόηχο του ελέγχου που διενήργησε γερμανική φρεγάτα στο τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline – A» που έπλεε ανοιχτά της Λιβύης και θεωρήθηκε ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων που ισχύει στη χώρα αυτή.
Μάλιστα, η Άγκυρα κάλεσε τους πρεσβευτές της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στην Άγκυρα για να τους επιδώσει νότα διαμαρτυρίας για την έρευνα που διενεργήθηκε στο τουρκικό σκάφος.
Ακολούθησε ένας «πόλεμος» ανακοινώσεων ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για το περιστατικό.
Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε πως οι διαμαρτυρίες της Τουρκίας είναι αδικαιολόγητες.
«Οι στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν σωστά και ενήργησαν σύμφωνα με την εντολή της ευρωπαϊκής αποστολής “Ειρήνη”. Οι κατηγορίες που διατυπώνονται κατά των στρατιωτών είναι αδικαιολόγητες», υπογράμμισε η Γερμανίδα υπουργός.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως η κίνηση «ήταν πλήρως αντίθετη με το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε πως η Άγκυρα εξετάζει μέτρα για την προστασία των τουρκικών εμπορικών πλοίων.
«Η κίνηση ήταν πλήρως αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, ήταν λάθος», είπε ο Ακάρ. «Δυστυχώς, οι δηλώσεις των συμμάχων μας δεν αντανακλούν πλήρως την αλήθεια, ορισμένα γεγονότα διαστρεβλώνονται», πρόσθεσε ο ίδιος.
Επιχείρηση «Ειρήνη»: Άγκυρα και Βερολίνο αλληλοκατηγορούνται για τον έλεγχο στο τουρκικό πλοίο