Επιχείρηση «Ειρήνη»: Άγκυρα και Βερολίνο αλληλοκατηγορούνται για τον έλεγχο στο τουρκικό πλοίο
Ανανεώθηκε:
Η Τουρκία και η Γερμανία αντάλλαξαν την Τρίτη κατηγορίες μετά τη νηοψία που πραγματοποίησαν Γερμανοί στρατιώτες σε ένα τουρκικό πλοίο στο πλαίσιο στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ στη Μεσόγειο, με το Βερολίνο να χαρακτηρίζει τις διαμαρτυρίες της συμμάχου του στο ΝΑΤΟ αδικαιολόγητες και την Άγκυρα να λέει ότι η κίνηση αυτή ήταν παράνομη.
Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε χθες, Δευτέρα, επειδή γερμανικές δυνάμεις που ανήκουν στην επιχείρηση «Ειρήνη» της ΕΕ, που έχει επιφορτισθεί με την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη, επιβιβάστηκαν και ερεύνησαν ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο το οποίο η ΕΕ θεώρησε ύποπτο για παράνομη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.
Η Άγκυρα δήλωσε πως το πλοίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξε πως η γερμανική ομάδα παραβίασε το διεθνές δίκαιο επειδή δεν περίμενε να λάβει τουρκική άδεια προκειμένου να επιβιβαστεί στο Rosaline - A.
Αργότερα κάλεσε τους πρεσβευτές της ΕΕ, της Γερμανίας και της Ιταλίας στους οποίους υπέβαλε διαμαρτυρία.
Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε πως οι διαμαρτυρίες της Τουρκίας είναι αδικαιολόγητες.
«Οι στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν σωστά και ενήργησαν σύμφωνα με την εντολή της ευρωπαϊκής αποστολής Ειρήνη. Οι κατηγορίες που διατυπώνονται κατά των στρατιωτών είναι αδικαιολόγητες», υπογράμμισε η Γερμανίδα υπουργός.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως η κίνηση «ήταν πλήρως αντίθετη με το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε πως η Άγκυρα εξετάζει μέτρα για την προστασία των τουρκικών εμπορικών πλοίων.
«Η κίνηση ήταν πλήρως αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, ήταν λάθος», είπε ο Ακάρ. «Δυστυχώς, οι δηλώσεις των συμμάχων μας δεν αντανακλούν πλήρως την αλήθεια, ορισμένα γεγονότα διαστρεβλώνονται».
Αμφότερες οι χώρες - σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι δεν βρέθηκε τίποτε ύποπτο στο φορτηγό πλοίο.