ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ειλημμένη απόφαση για οριστικό κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου

Ειλημμένη απόφαση για οριστικό κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου
Ένα προσφυγόπουλο περπατά στην Εθνική Οδό προς την Ειδομένη REUTERS/Yannis Behrakis

Πλήθος δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου προεξοφλούν σήμερα πως ο Βαλκανικός Διάδρομος που ακολουθούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες για να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη, θα κλείσει οριστικά, ενώ η απόφαση που έχει ήδη ληφθεί θα ανακοινωθεί σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που συντάχθηκε σε συνάντηση των πρέσβεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή το απόγευμα, οι «ακανόνιστες ροές των μεταναστών που περνούν από τον Βαλκανικό Διάδρομο φτάνουν στο τέλος τους. Αυτός ο δρόμος είναι πια κλειστός».

draft1

Η συνάντηση των πρέσβεων δεν διήρκεσε πολύ και ομοφώνως υιοθετήθηκε ο στόχος να «προχωρήσει, ως ζήτημα προτεραιότητας, το σχέδιο της Κομισιόν», το οποίο αναφέρει μια σειρά μέτρων για την αποκατάσταση της ζώνης Σένγκεν μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο με την άρση των συνοριακών ελέγχων που έχουν εισάγει αρκετά κράτη μέλη της Ένωσης.

Ωστόσο, πηγές της γερμανικής κυβέρνησης ισχυρίζονται πως η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου κι ότι θα πιέσει ώστε να διαγραφεί η επίμαχη φράση από το σχέδιο συμπερασμάτων.

Στην τελική ανακοίνωση τονίζεται η ανάγκη να καταγραφούν οι εναλλακτικές διαδρομές που ενδέχεται να ακολουθήσουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μετά το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου. Υπάρχει η ανησυχία, ειδικά στη Ρώμη, ότι θα επιχειρηθεί η προσέγγιση της Ευρώπης μέσω Αλβανίας ή διασχίζοντας την Αδριατική προς την Ιταλία.

Επιβεβαιώνει ο Κούρτς

Η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ήρθε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών η Αυστρίας, του Ζεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος στο χθεσινοβραδινό πολιτικό τοκ σόου της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD είπε ότι λεγόμενος βαλκανικός διάδρομος κλείνει ερμητικά, ότι αυτή θα είναι μια από τις αποφάσεις του σημερινού συμβουλίου κορυφής των Βρυξελλών με την Τουρκία και ότι η χώρα του δεν θα κάνει ούτε χιλιοστό πίσω. Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος θα πιέσει έτσι ώστε να σταματήσει η τακτική της προώθησης προσφύγων από τη μια χώρα στην άλλη.

Πιέσεις προς την Τουρκία

Η Σύνοδος Κορυφής έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση με τους ηγέτες να ξεκαθαρίζουν ότι οι μετανάστες θα επιστρέφουν στην Τουρκία άμεσα και ότι η περυσινή πολιτική «ανοιχτών θυρών» που κατέστησε εφικτή την υποδοχή ενός εκατομμυρίου προσφύγων στην Ευρώπη, λαμβάνει οριστικά τέλος.

Παράλληλα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, όπου αυτή τη στιγμή έχουν εγκλωβιστεί περίπου 30.000 άνθρωποι, η Ευρώπη «ποντάρει» στην βοήθεια της Τουρκίας. Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Ντόναλντ Τουσκ, την περασμένη Πέμπτη, με τον οποίο συμφώνησε να επιταχύνει την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας με την Αθήνα.

Τσίπρας: Συμφωνίες που δεν υλοποιούνται, δεν είναι συμφωνίες

Το προσφυγικό είναι κοινό μας πρόβλημα, δεν είναι πρόβλημα μιας χώρας. Πρέπει να βρούμε μια συλλογική λύση», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία.

Δυστυχώς, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπήρξαν συμφωνίες που δεν υλοποιήθηκαν από όλους.

Συμφωνίες που δεν υλοποιούνται, δεν είναι συμφωνίες.

«Περιμένω να έχουμε αποτελέσματα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για να εφαρμόσουμε το σχέδιο, να μειωθούν οι προσφυγικές ροές. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν σημαντικά οι διαδικασίες μετεγκατάστασης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στην Ευρώπη έχουμε κάποιες αρχές. Μια από τις ιδρυτικές αρχές είναι η μοιρασιά της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Περιμένω να κυριαρχήσουν. Όλοι πρέπει να εφαρμόσουν τις κοινές μας αποφάσεις», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Μπαράζ επαφών πριν τη Σύνοδο

Μαραθώνιο επαφών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με την Τουρκία, έχει από το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 9:15 π.μ. ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και αμέσως μετά είδε τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε (στις 10:00) που έχει και την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

sunodosKorufis

CNN Greece/Αριστέα Σφακιανάκη

Ο κ. Τσίπρας έχει συνάντηση και με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου (10:30), στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ (11:00) και αμέσως μετά θα παρακαθήσει στο γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών ΕΕ και Τουρκίας. Γύρω στις 15.00 τοπική ώρα, δηλαδή μετά το πέρας της συνάντησης ΕΕ-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των κρατών μελών της ΕΕ.

Μουζάλας: Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλο αριθμό προσφύγων

Την εκτίμησή του ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, επανέλαβε στην χθεσινή ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, συμπληρώνοντας πως το πέρασμα της Ειδομένης πρέπει να θεωρείται κλειστό.

Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε την παρούσα φάση ως «καινούρια κατάσταση» και πρόσθεσε ότι «το βάρος θα το μοιραστεί όλη η κοινωνία».

«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλο αριθμό», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να συγκεντρωθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε «πολύ προσωρινές εγκαταστάσεις
«Χτίζουμε 10.000 θέσεις την εβδομάδα», είπε ο κ. Μουζάλας προσθέτοντας ότι μετά την συγκέντρωσή τους θα «δούμε την διανομή τους», επισημαίνοντας ότι «στην αρχή μιας κρίσης προσπαθείς να λύσεις το άμεσο πρόβλημα».

Οι πρόσφυγες πρέπει να πεισθούν πως αυτός ο δρόμος είναι κλειστός, είπε αναφερόμενος στην Ειδομένη, λέγοντας πως θέλουμε να κατέβουν προς τα κάτω», και πρόσθεσε ότι θα τους παρασχεθεί υγειονομική φροντίδα και τροφή και ότι με χρονικό ορίζοντα ενός μηνός, οι εγκλωβισμένοι θα μπορούν να διαβιούν με αξιοπρεπείς συνθήκες.

«Περάσαμε δύσκολα, αλλά όχι γιατί φταίμε», είπε σχετικά με την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι αφενός μεν οι Ευρωπαίοι, «δεν έχουν τίποτα να πουν τώρα», αφετέρου δε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις υποχρεώσεις της σε αντίθεση με την Ευρώπη που δεν είναι.
«Έχουμε πολιτική υποστήριξη από την Ευρώπη, αλλά όχι πρακτική και αυτό είναι που θα προσπαθήσει να αντιπαλέψει ο Αλέξης Τσίπρας», τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Κινήσεις στα σύνορα από τη Βουλγαρία

Εν τω μεταξύ, περισσότερους από 400 άνδρες αναπτύσσει στα σύνορά της με την Ελλάδα η Βουλγαρία, προκειμένου να προλάβει μία ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης. Μάλιστα ο βούλγαρος πρόεδρος Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η δυνατότητα ανάπτυξης των αστυνομικών δυνάμεων στη συνοριακή περιοχή της Βουλγαρίας προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των λαθρεμπόρων, όπως δήλωσε.

Παράλληλα, ο Μπόικο Μπόρισοφ άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας για τον έλεγχο των συνόρων. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη την Ελλάδα, τους γείτονές μας, τους φίλους μας, που είναι αδέλφια μας για αιώνες και θα παραμείνουν έτσι» ανέφερε ο ίδιος. «Αν το θέλουν, μπορώ να τους στείλω άνδρες της γενικής διεύθυνσης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και άνδρες της DANS (η βουλγαρική υπηρεσία αντικατασκοπίας και εθνικής ασφαλείας), και σε μια μέρα οι διακινητές θα αντιμετωπιστούν», συμπλήρωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για φιλοξενία 50.000 προσφύγων

Την ώρα που οι ελληνικές Αρχές υπολογίζουν ότι περίπου 30.000 πρόσφυγες βρίσκονται στη χώρα, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για φιλοξενία 50.000 προσφύγων. «Αρχικά η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε διαμορφώσει χώρους καταλυμάτων για 50.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2015», δήλωσε η Μέρκελ στη γερμανική εφημερίδα ταμπλόιντ Bild am Sontag. «Η εκκρεμότητα αυτή, πρέπει να επιλυθεί τώρα με ταχύτητα φωτός, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την αξιοπρεπή τους διαβίωση», τόνισε.