Κορωνοϊός - Πέτσας: Δεν αποκλείεται ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα
Ανανεώθηκε:
Ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής ενός γενικού lockdown σε όλη τη χώρα άφησε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε περίπτωση που δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά τα νέα αυστηρά μέτρα έναντι του κορωνοϊού.
«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο», τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:
«Έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας. Θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε δηλώσεις του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες» και πρόσθεσε ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρησή τους.
«Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό», είπε σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Ερωτηθείς για τα φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων, ο Στέλιος Πέτσας είπε πως «οι παραφωνίες είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό».
«Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα θα πηγαίνουμε σε μία πορεία σκλήρυνσης και όχι χαλάρωσης», είπε.
Είδαμε μια επιθετική έξαρση το προηγούμενο διάστημα, κυρίως, στη Βόρεια Ελλάδα και γι' αυτό πήραμε τα πρώτα μέτρα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων, όχι επιθετική ευτυχώς ακόμη. Και ελπίζουμε να μπορέσουμε με τα μέτρα που έχουμε πάρει να αναχαιτίσουμε αυτό το κύμα, να το φέρουμε σε μια επίπεδη κατάσταση και σιγά-σιγά σε πτωτική πορεία. Αν γίνει αυτό, τότε θα λήξουν τα μέτρα, πιο γρήγορα», πρόσθεσε.
Επίσης, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, ιδίως σε αυτούς που βρίσκονται σε γεωγραφικές ενότητες με χαμηλότερα επίπεδα κινδύνου -δηλαδή εκεί που δεν έχουν τόσα πολλά κρούσματα- να προσέξουν ιδιαίτερα, ώστε οι περιοχές τους να μην μεταταχθούν σε επίπεδα υψηλότερου κινδύνου.
Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι κάθε μέρα, στις ενημερώσεις που έχει ο πρωθυπουργός, υπάρχει μια διαφάνεια, που δείχνει ποια είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται.
«Υπάρχουν πολλά μέτρα, που μπορεί κανείς να προτείνει, αλλά λίγα είναι αυτά που έχουν καθοριστική σημασία για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Όπως είναι ένα lockdown, όπως είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Δηλαδή μέτρα που περιορίζουν την κινητικότητα. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά. Τα υπόλοιπα εξαρτώνται πάρα πολύ από τη σωστή εφαρμογή τους, όπως για παράδειγμα η χρήση της μάσκας. Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα, είναι πιο αποτελεσματικό. Ευχόμαστε οι πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα και για να μην πάμε σε πιο δραστικές λύσεις», τόνισε.
«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εισήγηση για γενική απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό»
Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό είπε ότι αυτό το ζήτημα έχει απασχολήσει πολλές φορές τους ειδικούς.
«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εισήγηση για γενική απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό. Αν υπάρξει η κυβέρνηση, φυσικά, θα την ακούσει. Το θέμα είναι πώς βγαίνει κανείς από μία περιοχή που είναι στο "κόκκινο" σε μία άλλη που είναι στο "κόκκινο" ή είναι χαμηλού κινδύνου. Είναι κάτι το οποίο θα εξετάζουμε με πολλή προσοχή», είπε.
Υπογράμμισε, ακόμα, ότι θα ήταν επιπόλαιο να αποκλείσει κανείς ένα χειρότερο σενάριο, όταν βλέπει τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο. «Γι' αυτό λαμβάνουμε τα μέτρα νωρίς, για να το αποφύγουμε. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει, φυσικά, τίποτα σε μια εξέλιξη, όπως αυτή που βλέπουμε. Το γεγονός που δίνει μία αισιοδοξία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς, είναι η πρόοδος στο ιατρικό πεδίο. Το θέμα των εμβολίων φαίνεται να προχωράει κανονικά και με βάση το χρονοδιάγραμμα, από περισσότερες εταιρείες και το ζήτημα της φαρμακευτικής αγωγής φαίνεται να πηγαίνει καλά και στην Αμερική και στην Ευρώπη», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο Σύστημα Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε «να είμαστε ξεκάθαροι, όταν λέμε για "πεταμένα" λεφτά. "Πεταμένα" λεφτά για τις ΜΕΘ δεν υπάρχουν. «Πεταμένα» λεφτά αφορούσαν οι προτάσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Θυμίζω, η πρόταση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ ήταν από τον Μάρτιο να επιτάξουμε τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, προκειμένου να ενισχυθεί το Σύστημα. Επομένως, θα έπρεπε να δίνουμε από τις 13-14 Μαρτίου μέχρι και τέλος Οκτωβρίου, για παράδειγμα, για 331 κλίνες ιδιωτικών κλινικών, 1.600 ευρώ την ημέρα για κάθε μια επί 230 ημέρες. Έτσι θα είχαμε δώσει πάνω από 120 εκατομμύρια σε κλίνες ΜΕΘ, που δεν τις χρειαζόμασταν» είπε και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει 7.000 προσλήψεις και έχουμε 974 ΜΕΘ.
«Στις 17/9 είχαμε στην Αθήνα 75 κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα έχουμε 140. Μπαίνουν κλίνες ΜΕΘ στο Σύστημα, αλλά πρέπει να το προστατεύσουμε για να μη φτάσει στα όριά του. Αυτό είναι αυτονόητο. Γι' αυτό παίρνουμε τα περιοριστικά μέτρα» είπε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στη Θεσσαλονίκη, η οποία δέχεται περιστατικά και από όμορους Νομούς, που είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένοι. «Εκεί θα έχουμε το μεγαλύτερο στοίχημα τις επόμενες ημέρες. Γι' αυτό μπήκε σ' εφαρμογή το σχέδιο του κ. Κικίλια, με 43 νέες κλίνες ΜΕΘ, που μπαίνουν στο Σύστημα για ν' αντιμετωπίσουν την πίεση» υπογράμμισε.
Για τα σχολεία και τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου
Επίσης, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά. «Και το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει ότι δεν είναι το πρόβλημα τα σχολεία μας. Αυτό απεδείχθη και στην Καστοριά και στην Κοζάνη. Σε όλες τις δειγματοληπτικές έρευνες που έγιναν στις περιοχές αυτές που ήταν στο "κόκκινο", απεδείχθη ότι το ποσοστό θετικότητας στα τεστ ήταν κάτω της μονάδας, 0,6%. Μόνο τέσσερα τεστ ήταν θετικά στα 660 που έγιναν στις περιοχές αυτές. 'Αρα, δεν υπήρχε θέμα διασποράς μέσα στα σχολεία» είπε, τονίζοντας ότι οι ειδικοί χθες αποφάσισαν ότι καλό είναι για τα Λύκεια της Θεσσαλονίκης και των Σερρών να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση, γιατί φοβούνται ότι σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη διασπορά ενδεχομένως, μέσα από την κοινότητα, σιγά σιγά να μπει ο ιός και στο σχολείο.
Σε ερώτηση για το εάν θα πρέπει ματαιωθούν οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου δήλωσε: «Στις προθέσεις μας είναι να μιλήσουμε με τα πολιτικά κόμματα και να τους θέσουμε όλους προ των ευθυνών τους. Ως οργανωμένη πολιτεία πρέπει να κινηθούμε με έναν τέτοιο τρόπο, που να προστατεύσει τη δημόσια υγεία από τη διασπορά του κορονοϊού. Η πρόθεσή μας, κατ' αρχάς, είναι να συνομιλήσουμε και να θέσουμε αυτό το ζήτημα σε όλα τα κόμματα, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Υπάρχει, όπως πάντα, μία λεπτή ισορροπία σε ό,τι αφορά στα συνταγματικά δικαιώματα, τα οποία -όπως έχουμε πει- είναι αναφαίρετα. Είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει από την Πρωτομαγιά και τις εκδηλώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος».
Για τη στήριξη εργαζομένων - επιχειρήσεων
Τέλος για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι μαζικά λουκέτα δεν είδαμε στο προηγούμενο χρονικό διάστημα όταν υπήρχε το καθολικό lockdown, ιδίως στην εστίαση. «Υπήρξε ένα ισχυρό rebound στην κατανάλωση στην εστίαση τους επόμενους μήνες, παρά το γεγονός ότι επλήγη ο τουρισμός μας με πολύ χαμηλότερες αφίξεις και εισπράξεις. 'Αρα, αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο και μακάρι να δουλέψει και στο μέλλον» είπε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση φροντίζει να ενισχύσει τους κλάδους που πλήττονται. «Το κάναμε και με τα 2,3 δισ. ευρώ για την εφαρμογή επιπλέον μέτρων που ανακοινώθηκαν το Σάββατο από τον κ. Σταϊκούρα και το οικονομικό επιτελείο. Και θα κάνουμε οτιδήποτε άλλο χρειαστεί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, για να στηρίξουμε και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Μπορούμε να το κάνουμε γιατί έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα, καθώς έχουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.