ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν σε Τατάρ: Πάμε για πικνίκ στα κλειστά Βαρώσια

Ερντογάν σε Τατάρ: Πάμε για πικνίκ στα κλειστά Βαρώσια
Στρατιωτικό άγημα με αρχαίες στολές από τουρκικές φυλές της Κεντρικής Ασίας υποδέχτηκε τον Ερσίν Τατάρ στην Άγκυρα Turkish Presidency via AP, Pool

Την πρώτη επίσκεψή τους στην Άγκυρα, μετά την εκλογή του στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα, ο Ερσίν Τατάρ.

Ο κ. Τατάρ, αφού επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από πολιτικής άποψης, ιδιαίτερη βαρύτητα η δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι «στο σημείο που βρισκόμαστε, η επανέναρξη των συνομιλιών (σ.σ. για το Κυπριακό) είναι χάσιμο χρόνου» για να εισπράξει την απάντηση από τον κ. Τατάρ ότι η «πενταμερής διάσκεψη που προτείνει η Τουρκία είναι η τελευταία ελπίδα».

Τις εντυπώσεις ωστόσο έκλεψε το ειρωνικό σχόλιο που έκανε ενώπιον των δημοσιογράφων του Ερντογάν για τα Βαρώσια.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί στις 15 Νοεμβρίου την κατεχόμενη Κύπρο για να «ανταποδώσει την επίσκεψη» Τατάρ και να συμμετάσχει στα εγκαίνια νοσοκομείου κορωνοϊού.

Στο σημείο αυτό είπε ο Ερντογάν:

«Με την ευκαιρία αυτή είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε και κάτι ακόμα. Λέω ότι μπορούμε να κάνουμε πικνίκ στα κλειστά Βαρώσια. Υπάρχει κάποιος λόγος να μην το κάνουμε κύριε πρόεδρε»;

Η απάντηση του Τατάρ: «Θεού θέλοντος (ινσαλάχ)».

Και ο Ερντογάν συνέχισε: «Θα’ ναι ωραία να κάνουμε εκείνη την ημέρα εκεί ένα πικνίκ. Το βλέπουμε στις οθόνες, θέλουμε να το ζήσουμε κιόλας».

Και οι ...σοβαρές δηλώσεις για το Κυπριακό

Πέραν από αυτή την ανοίκεια προσπάθεια ειρωνείας του Τούρκου προέδρου, οι δηλώσεις Ερντογάν και Τατάρ επικεντρώθηκαν στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε:

«Υπάρχουν ήδη δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη που έχουν ιδρύσει αυτοί οι λαοί στην Κύπρο. Σε αυτό το σημείο, πιστεύουμε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων αποκλειστικά στη βάση της ομοσπονδίας θα ήταν χάσιμο χρόνου. Η επιθυμία της Τουρκίας για μία δίκαιη λύση στην Κύπρο είναι διαρκής. Όπως προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, εξακολουθούμε να προστατεύουμε επίσης τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού, που είναι οι από κοινού ιδιοκτήτης του νησιού. Η αιτία για την τρέχουσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων, το οποίο δεν έχει λαμβάνει υπ’ όψη τις προειδοποιήσεις μας και έχει αγνοήσει τις εποικοδομητικές προτάσεις μας από το 2003. Αυτό το παιχνίδι έχει πλέον τελειώσει. Κάθε προσπάθεια στην περιοχή που δεν θα υπολογίζει τη Τουρκίας και τους Τουρκοκύπριους είναι καταδικασμένη».

Από την πλευρά του ο Τατάρ, αφού διακήρυξε ότι η Τουρκία είναι και «αδελφή» και «μητέρα πατρίδα», δήλωσε: «Η πρόταση της Τουρκίας για πενταμερή διάσκεψη (σ.σ. στο Κυπριακό) είναι κατά την άποψή μας η τελευταία ευκαιρία. Κατά την άποψή μας, η πρόταση να συγκαλέσει και η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" μια διάσκεψη για να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ρεαλιστική και εποικοδομητική. Το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι μια δοκιμασία ειλικρίνειας για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Όσον αφορά τα Βαρώσια, το πρώτο βήμα σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της κυβέρνησής μας ήταν το άνοιγμά τους».