Μηνυτήρια αναφορά κατά της εφημερίδας «Δημοκρατία» από τον Ερντογάν
Τις πρακτικές που εφαρμόζει στον τουρκικό Τύπο επιχειρεί να εφαρμόσει εις βάρος ελληνικής εφημερίδας ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι του κ. Ερντογάν κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία της Αγκυρας για προσβολή του Τούρκου προέδρου από την εφημερίδα «Δημοκρατία», της οποίας ο πρωτοσέλιδος τίτλος στις 18 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους, περιείχε υβριστικές εκφράσεις κατά του κ. Ερντογάν στα τουρκικά και τα αγγλικά, συνοδευόμενες από τη φωτογραφία του. Στην αίτησή τους υπάρχουν επίσης αποσπάσματα από το δημοσίευμα.
Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά προσώπων και συγκεκριμένα κατά του αρθρογράφου της εφημερίδας Μανώλη Κοττάκη, του διευθυντή Δημήτρη Ριζούλη και των διευθυντών σύνταξης Ανδρέα Καψαμπέλη και Γιώργου Γιατρουδάκη.
Στην αίτηση των δικηγόρων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται ότι οι τουρκικές δικαστικές αρχές είναι υπεύθυνες και εξουσιοδοτημένες όσον αφορά στο έγκλημα της προσβολής του Προέδρου της Δημοκρατίας που διαπράττεται στο εξωτερικό. «Κατά την εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα, όσον αφορά τον τόπο τέλεσης του εγκλήματος, λαμβάνονται υπ’ όψιν οι διατάξεις που αφορούν στη διοίκηση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκουν εφαρμογή και οι διατάξεις που αφορούν στα πρόσωπα» αναφέρεται.
Στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται επίκληση του άρθρου 299 του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας, στο οποίο διευκρινίζεται ότι για την εκκίνηση της ανακριτικής διαδικασίας και την άσκηση δίωξη σε πράξεις που αφορούν στην «Προσβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας» δεν απαιτείται η τέλεση του εγκλήματος στην Τουρκία, ούτε η παρουσία του δράστη στην Τουρκία, ούτε και σχετικό αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου, σημειώνεται ότι νομικά είναι δυνατή η άσκηση απ’ ευθείας δίωξης, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.
Ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ
Ανακοίνωση σχετικά με το θέμα έχει δώσει στη δημοσιότητα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία αναφέρεται:
«Η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου είναι απολύτως κατοχυρωμένες στην Ελλάδα.
Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση αποχής από ύβρεις έναντι της προσωπικότητος οιουδήποτε ατόμου, κατά μείζονα λόγο ξένων ηγετών.
Η χρήση υβριστικών εκφράσεων απάδει προς τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας μας και δεν μπορεί παρά να καταδικάζεται».
Για το θέμα είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα, ο οποίος έγινε αποδέκτης επίσημης διαμαρτυρίας από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης.