Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί αντεπίθεση για την πανδημία σε τρία πεδία
Ανανεώθηκε:
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η χτεσινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία του κορωνοϊού σηματοδότησε δύο σημαντικές εξελίξεις.
Πρώτον, επιβεβαίωσε με τον πιο σαφή τρόπο ότι έχει λήξει οριστικά η περίοδος της συναίνεσης για την πανδημία. Χτες όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρέθηκαν απέναντι στην κυβέρνηση.
Δεύτερον, η διαχείριση της πανδημίας από ισχυρό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίσσεται σε αδύναμο σημείο.
Κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στο CNN Greece: «Λόγω των πυρών σύσσωμης της αντιπολίτευση και της πολύ καλής εμφάνισης του Τσίπρα, ο Μητσοτάκης βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Είναι μείζον ζήτημα να δημοσιευτούν τα πρακτικά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για να διαπιστωθεί αν όντως η κυβέρνηση όντως ακολουθεί τις οδηγίες τους». Το ζήτημα της δημοσιοποίησης των πρακτικών έθεσε και ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή. Λογικά θα το δούμε να τεθεί ξανά.
Η δημοσκόπηση
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ενδεικτική της αλλαγή της κατάστασης τη δημοσκόπηση της GPO που δημοσίευσαν Τα Νέα το Σάββατο. Επισημαίνεται, συγκεκριμένα ότι στα ποιοτικές ερωτήσεις της έρευνας;
- Συνολικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την πανδημία τους κρίνει θετικά το 52%, ενώ στο πρώτο κύμα της πανδημίας το ποσοστό αυτό είχε φτάσει το 90%.
- Στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων οι περισσότεροι ερωτηθέντες (47,2%) θεωρούν ότι αυτό δεν γίνεται με ασφαλή τρόπο.
- Τέλος, καταγράφεται πολύ μεγάλη η ανησυχία για την πανδημία -81,4% των ερωτηθέντων.
Η αντεπίθεση
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει αντεπίθεση για την πανδημία σε τρία πεδία.
Το πρώτο πεδίο είναι η οικονομική ύφεση της οποίας τος εύρος επιχειρείται να χρεωθεί στα λάθη και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
«Ο ένας μετά τον άλλον οι Υπουργοί του κ. Μητσοτάκη πασχίζουν σήμερα από το πρωί να τον καλύψουν, μετά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, αποδίδοντας την πρωτοφανή ύφεση στον κορωνοϊό.»
Η ανακοίνωση προσθέτει ότι:
«Ωστόσο, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αμείλικτα, εκτός αν τα αμφισβητούν και αυτά. Επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης που θα έφερνε «ισχυρή ανάπτυξη», παρέλαβε ανάπτυξη 2,8% τον Ιούλιο και έφερε τελικά ύφεση 0,9% ήδη από το 4ο τρίμηνο του 2019, τέσσερις μήνες πριν τον κορωνοϊό.»
Τα σχολεία
Το δεύτερο πεδίο στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει τα πυρά της είναι το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο, κατά τον ΣΥΡΖΙΖΑ γίνεται με πρόχειρο και ανοργάνωτο τρόπο. Σε δήλωσή του του ο Νάσος Ηλιόπουλος υποστηρίζει ότι:
«Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για μια μεγάλη επένδυση στην δημόσια παιδεία, για να μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια.» Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι:
«Η κυβέρνηση, ενώ σπαταλά με πρόσχημα την πανδημία δημόσιο χρήμα ακόμα για τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ που χαρίζει σε ιδιωτικές κλινικές, αρνείται να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών, ώστε να λειτουργήσουν τμήματα έως 15 μαθητές. Αντίθετα εν μέσω πανδημίας θα είμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που θα αυξήσει τους μαθητές ανά τμήμα.»
Η ενίσχυση του ΕΣΥ
Το τρίτο πεδίο είναι η ελλιπής, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ενίσχυση του ΕΣΥ. Χτες ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη Βουλή: «Το lockdown έγινε -και καλώς έγινε- για να κερδίσουμε χρόνο, ώστε να προετοιμαστούμε για το δεύτερο κύμα. Όμως, εσείς τι κάνατε με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού; Μας λέτε διαρκώς για το πόσες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουμε. Κοιτάξτε, οι Μονάδες δεν είναι τα κρεβάτια. Αυτό είναι το εύκολο.» Προσέθεσε ότι:
«Θα σας φέρω εδώ τα στοιχεία. Το καλοκαίρι του 2019, όταν παραδώσαμε εμείς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το προσωπικό που εργάζονταν στις δημόσιες μονάδες υγείας ήταν περισσότερο κατά πέντε χιλιάδες απ’ ό,τι τώρα που έχουμε πανδημία.»
Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την επίθεση για το ζήτημα της ανάθεσης τεστ κορωνοϊού σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε: «Ο κ. Μαγιορκίνης είναι “ντίλερ” συγκεκριμένου ιδιωτικού κέντρου και έχουμε προεκτυπωμένες φόρμες που καλούν τις δημόσιες δομές να παραγγείλουν από συγκεκριμένη εταιρία τεστ και δεν υπάρχουν τεστ στις κρατικές δομές; Και το λέμε αυτό προετοιμασία»;»
Έπεται συνέχεια.