ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκική προκλητικότητα: «Η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο»

Τουρκική προκλητικότητα: «Η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο»
Unsplash / Guillaume Périgois

Την ανησυχία των Βρυξελλών με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας πηγή προσκείμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον απόηχο της παρουσίας του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στο ανατολικότερο άκρο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως τονίζει η ίδια πηγή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι «η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο».

«Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι αυτό της Τουρκίας, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν όσο πλησιάζει η συνάντηση», επισημαίνει η ευρωπαϊκή πηγή.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να σταματήσει εδώ και τώρα τις προκλητικές ενέργειές της

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Άγκυρα να διακόψει αμέσως τις ερευνητικές - σεισμογραφικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ως εξής:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».