Η σύγχυση της Άγκυρας παρατείνει την εγρήγορση της Αθήνας
Σε εγρήγορση παραμένει η Αθήνα, παρά τις σαφείς ενδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης μετά και τη σταδιακή αποχώρηση των περισσοτέρων τουρκικών πλοίων από το νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Η επαγρύπνηση, ωστόσο, θεωρείται δεδομένη, καθώς συνδέεται με την παράνομη Navtex της Τουρκίας η οποία δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελορίζου για σεισμικές έρευνες μέχρι και την Κυριακή 2 Αυγούστου.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση παραμένει σε ετοιμότητα, καθώς τίποτε ακόμη δεν έχει κριθεί και δεν αποκλείεται για ένα ακόμη παιχνίδι του Ερντογάν.
Ο υπουργός ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μάλιστα αναφέρει -δίνοντας και το στίγμα που ακολουθεί η κυβέρνηση- ότι «Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν χαλαρώνουν, μένουν σε επιφυλακή... Το Πολεμικό Ναυτικό έδειξε σε όλους πως όταν λέμε κάτι, το εννοούμε. Και αυτό το κατάλαβε και το Βερολίνο, το κατάλαβε και η Μόσχα, το Παρίσι, το κατάλαβε και η Άγκυρα».
Αντίθετα, στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να επικρατεί ομαλότητα, αλλά σύγχυση, καθώς ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παρέμενε αμετακίνητο στην Αττάλεια, εμφανίστηκε ένα tweet στο λογαριασμό της πρεσβείας της Τουρκίας στις ΗΠΑ, που ανακοίνωνε την έναρξη σεισμικών ερευνών στο Ανατολικό Αιγαίο. Το συγκεκριμένο tweet της τουρκικής πρεσβείας ανέφερε:
«Το Oruc Reis ξεκινά έρευνες σε περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας, Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».
Λίγο αργότερα, όμως, το επίμαχο tweet «κατέβηκε» και έγινε νέα ανάρτηση με απλή αναφορά στην αρχική Navtex:
«Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis δήλωσε ότι ξεκινά σεισμικές έρευνες στις 21 Ιουλίου στην Αν. Μεσόγειο».
Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται πάντα με την ίδια απειλητική στάση έναντι της Ελλάδας, εξαπολύοντας νέες απειλές. Ταυτόχρονα, όμως, μιλάει και για διαπραγμάτευση. Ο ίδιος προσωπικά ανέφερε πως «όσοι έχουν ρητορική και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν συνάδει με την πολιτική, τη διπλωματία, την καλή πρόθεση και με την λογική, τους προειδοποιώ ξεκάθαρα, αν λαμβάνεται υπόψη το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις».
Ο Ερντογάν στριμώχτηκε από την άμεση διπλωματική κινητοποίηση της Αθήνας, η οποία προκάλεσε δημόσιες παρεμβάσεις από Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας ήταν η άμεση κινητοποίηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκου Ρωμανού, που επεσήμανε ότι «φαίνεται πως υπάρχει μία αποκλιμάκωση, από την άλλη πλευρά φυσικά και δεν εφησυχάζουμε».
«Αυτός ο πόλεμος νεύρων είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Η καλύτερη αντιμετώπιση... η ψυχραιμία και οι κινήσεις με βάση το διεθνές δίκαιο».
Την ίδια ώρα, αντιφατικές είναι οι δηλώσεις στελεχών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο πρώην υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζει ότι η ατζέντα και το περιεχόμενο του ελληνοτουρκικού διαλόγου πρέπει «να ορισθεί από εμάς, όχι από τρίτους, με βάση το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά μας συμφέροντα».
Από το ΚΙΝΑΛ, ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης σημειώνει πως η ελληνική απάντηση απαιτεί «εθνική συνεννόηση και ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς δεν παίζει με τα εθνικά μας συμφέροντα».
Νέες αντιδράσεις
Αλλά και από το εξωτερικό, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.
Βαρείς χαρακτηρισμούς για τον Τούρκο πρόεδρο χρησιμοποιεί και η Αυστριακή υπουργός, Σουζάνε Ράαμπ, η οποία τον κατηγορεί, μεταξύ άλλων και για διχαστική πολιτική.
Η Σουζάνε Ράαμπ, υπουργός Ενσωμάτωσης Αυστρίας, υποστηρίζει πως το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλεύεται τώρα την Αγία Σοφία για τους πολιτικούς σκοπούς του και τη μετατρέπει σε τζαμί, δείχνει ξεκάθαρα πως εδώ δεν βρίσκεται στο προσκήνιο η θρησκεία, αλλά μία διχαστική πολιτική ιδεολογία.
Το μήνυμα ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα συνεχίσει να εργάζεται για να επιστρέψει η Αγία Σοφία στο μουσειακό καθεστώς της εξέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, από την πλευρά του, στο πλαίσιο ραδιοφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στη εκπομπή World Tonight του BBC.
«Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να επιστρέψει η Αγία Σοφία στο καθεστώς του Μουσείου» δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος.
Σχολιάζοντας τις συναντήσεις του στον Λευκό Οίκο, ο κ. Ελπιδοφόρος είπε ότι αποκόμισε την εντύπωση ότι οι Αμερικανοί ηγέτες στηρίζουν αυτό το αίτημα και ενδιαφέρονται για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία.
«Σίγουρα μπορώ να σας πω ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ. Είναι μόνο η αρχή για εμάς. Θα ξεκινήσουμε μια καμπάνια. Ήδη, χθες, είχα την ευκαιρία να εκφράσω τις ανησυχίες όλων των Ορθόδοξων Χριστιανών στις Ηνωμένες Πολιτείες στον πρόεδρο Τραμπ που με δέχτηκε στον Λευκό Οίκο και στον αντιπρόεδρο κ. Πενς…. Μου δήλωσαν ξεκάθαρα ότι λυπούνται πάρα πολύ για την απόφαση που έλαβε η Τουρκία και ότι θα στηρίξουν τις μειονότητες στην Τουρκία και ιδιαίτερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας», επισήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος.