Πέτσας: Ανοίγουν τα σύνορα για τη Βρετανία στις 15 Ιουλίου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας το άνοιγμα των συνόρων για τη Βρετανία από τις 15 Ιουλίου.
«Σε συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση και κατόπιν εισήγησης των ειδικών, η κυβέρνηση ανακοινώνει την επανάληψη των απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, από τις 15 Ιουλίου. Για τη Σουηδία παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα προβούμε στις σχετικές ανακοινώσεις, ανάλογα με την εξέλιξή τους», είπε χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε ό,τι αφορά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο, με αφορμή την υπόθεση Καλογρίτσα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε δριμύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί επί του ζητήματος.
«Ο κ. Τσίπρας οφείλει, σήμερα κιόλας να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, τα όσα γίνονταν στο "μαγαζί", όπως ο έλεγε ο Νίκος Παππάς, στενότερος συνεργάτης του και πρωταγωνιστής όσων αδιανόητων σε μια δημοκρατία πληροφορήθηκαν το Σαββατοκύριακο οι Έλληνες», σημείωσε.
Όπως είπε ο κ. Πέτσας, «εγείρονται μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν το σεβασμό των θεσμών και τη διάκριση των εξουσιών στον τόπο μας».
Διερωτήθηκε δε: «Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για τις εικονικές συμβάσεις; Δεν ήξερε τίποτα για εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια; Δεν ήξερε τίποτα για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ;».
«Η σιωπή του κ. Τσίπρα απέναντι στις αποκαλύψεις διευρύνει το πολιτικό κατηγορητήριο στις συνειδήσεις των πολιτών», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας έκανε αναφορά στο έργο της κυβέρνησης της ΝΔ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Δείτε την ενημέρωση από τον Στέλιο Πέτσα:
«Η Ελλάδα παράδειγμα επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας»
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, με αναφορά σε σχετική δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, «έναν χρόνο από τότε, η Ελλάδα έχει μία εντελώς διαφορετική αναβαθμισμένη εικόνα στον κόσμο. Το όνομα της χώρας δεν είναι πλέον συνώνυμο της κρίσης αλλά χρησιμοποιείται ως παράδειγμα επιτυχούς διαχείρισης μίας τεράστιας πρόκλησης, όπως είναι η πανδημία. Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο το κράτος. Η εικόνα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι αυτή της μιζέριας και των τριτοκοσμικών αναζητήσεων αλλά μίας χώρας που ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και τον κόσμο κατάματα».
Συνεχίζοντας την αναφορά του στα λόγια του πρωθυπουργού, υπογράμμισε πως «παρότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές, γεωπολιτικές, υγειονομικές, κατορθώσαμε πολλά. Σπάνια έχουν γίνει τόσο πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα».
Για τις παρεμβάσεις στην οικονομία
Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας «στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας και να κρατήσουμε στην θέση του τον παραγωγικό ιστό. Στην προσπάθεια αυτή οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές και όχι στατικές. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και, προχωρούμε σε βελτιώσεις, επεκτάσεις ή διευρύνσεις των μέτρων που πήραμε. Βλέπουμε τι γίνεται στην πραγματική οικονομία, ακούμε την κοινωνία και προσαρμόζουμε ανάλογα τις παρεμβάσεις μας».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα δέσμη μέτρων ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ που στοχεύει στην περαιτέρω στήριξη του κόσμου της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας.
Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
- η μείωση μέχρι και κατάργηση της προκαταβολής φόρου, - - ο τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής,
- η άρση γραφειοκρατικών εμποδίων και η ενίσχυση του Προγράμματος «Συν-Εργασία».
- η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών, για το τρίμηνο Ιούλιος -Αύγουστος-Σεπτέμβριος, των εποχικών επιχειρήσεων, και
- η επέκταση και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο της δυνατότητας αναστολής εργασίας σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.
Για τα έργα στο Ελληνικό
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «στο ασφυκτικό περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομικής δυστοκίας που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ξεκινούν τα έργα στο Ελληνικό».
«Δώσαμε έμφαση στην εκκίνηση του έργου αυτού από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η Κυβέρνηση και εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο επιτάχυνσης. Εκδόθηκαν σε δύο μήνες 4 υπουργικές αποφάσεις, που είχαν κολλήσει για χρόνια, αντιμετωπίστηκαν γραφειοκρατικά ζητήματα που διαιωνίζονταν και ακολούθησαν συντονισμένες ενέργειες που μας οδήγησαν στο θετικό αποτέλεσμα που είδαμε την Παρασκευή».
Σε έναν εγκαταλελειμμένο για 19 χρόνια χώρο, θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στη Μεσόγειο έκτασης άνω των 2.000 στρεμμάτων, που θα λειτουργεί ως «πνεύμονας» πρασίνου για την πρωτεύουσα, προσβάσιμος σε όλους.
- Με προσβάσιμη σε όλους παραλία ενός χιλιομέτρου.
- Με δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων.
- Με οικιστικές ζώνες και αθλητικές εγκαταστάσεις.
- Με Πολυδύναμο Κέντρο πολλαπλών λειτουργιών.
- Με Επιχειρηματικό Κέντρο που θα στεγάζει επιχειρηματικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
- Με μαρίνα 337 θέσεων που θα διαθέτει δικό της ξενοδοχείο.
- Με ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα, όπου θα ενσωματωθεί το καζίνο.
«Η εμβληματική αυτή επένδυση, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα αποτελέσει πηγή αναπτυξιακής ώθησης για την ελληνική οικονομία. Αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας κατά τη φάση της κατασκευής και 80.000 θέσεις στην πλήρη ανάπτυξή της. Τραβάμε - όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον χώρο που έπιασαν δουλειά οι μπουλντόζες - μία διαχωριστική γραμμή με το χθες και ξεκινάμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για το μεταναστευτικό
Ο Στέλιος Πέτσας παρουσίασε, εξάλλου, τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για την πορεία των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας αλλά και για τις αιτήσεις ασύλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:
- Πρώτον: Μειώθηκαν κατά 51% οι ροές στα νησιά, σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2019, και κατά 46% συνολικά στην επικράτεια. Η μείωση κατά το Β΄ τρίμηνο του 2020 (Απρίλιος-Ιούνιος) έφτασε το 92% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
- Δεύτερον: Αυξήθηκαν κατά 88% οι πρωτοβάθμιες αποφάσεις επί αιτήσεων ασύλου. Συγκεκριμένα το Α΄ εξάμηνο του 2020 εκδόθηκαν 46.554 αποφάσεις έναντι 24.701 το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Οι εκκρεμείς αποφάσεις (α΄ και β’ βαθμού) περιορίστηκαν στις περίπου 101 χιλιάδες από σχεδόν 140 χιλιάδες στις αρχές του έτους.
- Τρίτον: Μειώθηκαν κατά σχεδόν 24% οι διαμένοντες στα νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών. Συγκεκριμένα, στα τέλη Ιουνίου, οι διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης περιορίστηκαν στους 29.412, έναντι 38.534 στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.
- Τέταρτον: Μειώθηκαν συνολικά κατά 4% οι διαμένοντες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου, οι διαμένοντες στη χώρα ήταν 89.227 έναντι 92.838, στις 31 Δεκεμβρίου του 2019.
«Στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση να δίνουμε τη μάχη για έλεγχο των συνόρων μας, θα δοθεί έμφαση στις επιστροφές, καθώς και στη λειτουργία των κλειστών και ελεγχόμενων δομών», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.
Για τις αποζημιώσεις των αγροτών
Σύμφωνα, τέλος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεχόμενος σχετικές εισηγήσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, αποφάσισε να ενισχυθεί ο Οργανισμός με 35 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει σε άμεση αποπληρωμή των οφειλών προς τους δικαιούχους αγρότες, για τις ζημιές των καλλιεργειών του έτους 2019 και εν μέρει του 2020.
«Μέσα στις επόμενες μέρες θα καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ 63,5 εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή του οφειλόμενου 35% υπολοίπου των αποζημιώσεων. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στεκόμαστε με ευαισθησία, δικαιοσύνη και υπευθυνότητα, δίπλα στον αγρότη», υπογράμμισε - μεταξύ άλλων - ο Στέλιος Πέτσας.