Επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν: Συμφώνησαν να κρατήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών.
Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.
Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών μετά από πολλούς μήνες, η οποία προετοιμαζόταν εδώ και αρκετό καιρό διά της διπλωματικής οδού.
Ικανοποίηση για την πραγματοποίηση αυτής της πρώτης επαφής, έπειτα από μεγάλο διάστημα έντασης των δύο χωρών, εκφράζεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαδραματίζουν ισχυρό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, με πρωτοβουλίες στα όσα συμβαίνουν στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται προ ημερών ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο στην Άγκυρα είχε δηλώσει ανοιχτός σε διάλογο με την Αθήνα όσον αφορά τα θέματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας, χωρίς ωστόσο να δίνει δείγματα υπαναχώρησης από τις γνωστές τουρκικές θέσεις.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μόλις πριν από τέσσερις ημέρες βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την για «απάνθρωπες εικόνες στα ελληνοτουρικά σύνορα».
«Τα τελευταία οχτώ χρόνια, 25.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, πέθαναν στα ταραγμένα νερά της Μεσογείου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Αυτοί οι μετανάστες ξεκίνησαν με την ελπίδα για ένα ασφαλές μέλλον σε εμάς, ωστόσο τα περισσότερα ταξίδια κατέληξαν στον θάνατο».
«Η μοίρα κάποιων από τα 10.000 παιδιά που αναζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη είναι άγνωστη» πρόσθεσε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι το μεταναστευτικό ζήτημα βρίσκεται στην ατζέντα του πλανήτη ως παγκόσμιο φαινόμενο, ιδίως πρόσφατα όταν εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου, της αστάθειας, της τρομοκρατίας και της φτώχιας.
Σημειώνεται πως την Πέμπτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
Στη συνομιλία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την τουρκική δραστηριότητα.
Ο κ. Μακρόν μέμφθηκε πρόσφατα την Τουρκία για την υποστήριξή της στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη, λέγοντας ότι η Άγκυρα παίζει «ένα επικίνδυνο παιχνίδι» που έρχεται σε αντίθεση σε όλα όσα είχε συμφωνήσει στις διεθνείς συνομιλίες.
«Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ ξεκάθαρα στον πρόεδρο (Ταγίπ) Ερντογάν (ότι) θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα και αντικρούεται σε όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου».
Τα πρόσφατα ναυτικά περιστατικά μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας στη Μεσόγειο, τα οποία διερευνά το ΝΑΤΟ, αποτελούν «μια από τις πιο πειστικές αποδείξεις» του «εγκεφαλικού θανάτου» της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, δήλωσε ο ίδιος, μετά από συνάντησή με τον Τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ.
Απάντηση στον Γάλλος πρόεδρο έδωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι λέγοντας πως η Γαλλία είναι εκείνη που παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στην Μεσόγειο.