ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας για τεστ σε τουρίστες: Τα μεγέθη της πανδημίας σε σύγκριση με άλλες χώρες δίνουν την απάντηση

Πέτσας για τεστ σε τουρίστες: Τα μεγέθη της πανδημίας σε σύγκριση με άλλες χώρες δίνουν την απάντηση
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Την εκτίμηση πως «τα μεγέθη της πανδημίας σε σύγκριση με άλλες χώρες δίνουν την απάντηση» στο ερώτημα  γιατί οι πολίτες μείναμε σπίτι τόσο καιρό ενώ οι τουρίστες θα έρχονται χωρίς τεστ και καραντίνα, εξέφρασε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

 

Σύμφωνα τον κ. Πέτσα, το σχέδιο της Κυβέρνησης θέτει πέντε προτεραιότητες:

  1. Την ασφάλεια των εργαζομένων.
  2. Το σεβασμό στους επισκέπτες μας.
  3. Την ενίσχυση των δομών υγείας στους τουριστικούς προορισμούς.
  4. Τη στήριξη των επιχειρήσεων.
  5. Την συνεργασία με την κοινωνία, τους εμπλεκόμενους φορείς και την παγκόσμια κοινότητα.

Το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης καταγράφει τέσσερις σταθμούς:

- Τη Δευτέρα 25 Μαΐου ξεκινά το Yachting.

-Την Παρασκευή 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι χώροι κατασκήνωσης (camping).

-Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και ξεκινά το Α' στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από άλλες χώρες.

-Την 1η Ιουλίου θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση, για τις αφίξεις από το εξωτερικό και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

Για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «τα κονδύλια της ΕΕ (500 δισ.) είναι σημαντικό βήμα που αλλάζει την πολιτική Γερμανίας-Γαλλίας. Η Ελλάδα θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί αυτά τα χρήματα, ειδικά φέτος. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε εξειδίκευση των ποσών για Ελλάδα».

Εξάλλου, επισήμανε πως η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, «έχουμε ξεπεράσει την πρώτη φάση του κορωνοϊού με επιτυχία και ωριμότητα. Σήμερα είμαστε σε θέση να περπατήσουμε στη γέφυρα από την άμυνα στην υγεία,την επίθεση προς την πρόοδο» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση παρουσίασε χθες ένα πλήρες και οργανωμένοι σχέδιο για τη στήριξη της εργασίας και τη μείωση των φόρων και την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Η πανδημία του κορωνοϊού διαμορφώνει ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον στο επίπεδο της οικονομίας».

«Τώρα πλέον βρισκόμαστε σε ένα "σταυροδρόμι": Θα ακολουθήσουμε το δρόμο προς τα «λουκέτα» και την ανεργία ή το δρόμο που στηρίζει την εργασία; Εμείς διαλέγουμε το δρόμο που μας βγάζει με αλληλεγγύη, με υπευθυνότητα και κοινωνική δικαιοσύνη και γρηγορότερα από την κρίση. Στηρίζουμε την εργασία. Προτιμούμε μισθό και όχι επίδομα ανεργίας», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως είπε, «εμείς συμπληρώνουμε όλα τα μέτρα που πήραμε κατά την α' φάση της πανδημίας, από την αποζημίωση ειδικού σκοπού μέχρι την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων με το ειδικό πρόγραμμα "ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ". Το πρόγραμμα αυτό εκτείνεται μέχρι το Σεπτέμβριο και έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί, εφόσον αυτό χρειαστεί. Εκεί που θα υπήρχαν αναπόφευκτα «λουκέτα» στον τουρισμό, τις μεταφορές, τον πολιτισμό και την εστίαση, εμείς διατηρούμε τις θέσεις εργασίας χωρίς μεταβολή των εργασιακών σχέσεων. Διατηρούμε, δηλαδή, το μισθό των εργαζομένων».

Ωστόσο, ο κ. Πέτσας επιτέθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «η κριτική ότι δήθεν με αυτή την πολιτική μειώνονται οι μισθοί κατά 20%, όπως προβάλλει από χθες η αντιπολίτευση, είναι επιπόλαια, ανεύθυνη και ψεύτικη. Με το σχέδιό μας αντιμετωπίζουμε τα πραγματικά προβλήματα και όχι τα φανταστικά. Αυτά που απασχολούν τον κόσμο και όχι αυτά που κατασκευάζει η αντιπολίτευση. Κι ο κόσμος της εργασίας το καταλαβαίνει καλά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «για να μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να επιβιώσει, θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και χορήγηση ρευστότητας. Κάνουμε και τα δύο.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση:

  • Επεκτείνει το δικαίωμα αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων καθώς και το δικαίωμα αναστολής της εργασίας.
  • Επεκτείνει την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και συνεχίζει τη μείωση των ενοικίων στο σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων.
  • Ολοκληρώνει τον α' κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με 53.000 επιχειρήσεις να επωφελούνται από αυτή.
  • Προχωρά τα εργαλεία της επιδότησης επιτοκίου, των εγγυοδοτικών μηχανισμών και της διαμόρφωσης ενός νέου θεσμικού πλαισίου για πιστώσεις σε μικρές επιχειρήσεις».

Για τη μείωση του ΦΠΑ

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, για την περίοδο 1 Ιουνίου - 31 Οκτωβρίου 2020 μειώνεται ο ΦΠΑ:

  • Στις μεταφορές από το 24% στο 13%,
  • Στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13%.
  • Στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13%

Για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, εκπίπτουν οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου, από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα.

Παράλληλα, δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ανάπτυξης στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης του δυναμικού αυτού οικοσυστήματος.

Επιπλέον, δίνονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα [angel investors] που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις, με τη μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται. Εξάλλου, δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.

Επίσης, στο μέτωπο της ρευστότητας, βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις, με τη συνεργασία των ευρωπαϊκών αρχών και της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που φτάνει στο 1,88 δισ. ευρώ και με τη μόχλευση θα προσθέσουν έως το τέλος του χρόνου άλλα 5 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.

Συγκεκριμένα:

  • Από χθες οι επιχειρήσεις έχουν ξανά τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση στο ταμείο ΤΕΠΙΧ ΙΙ για τα δάνεια που δίνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα για κεφάλαιο κίνησης με μηδενικό επιτόκιο για τα πρώτα δύο χρόνια και μηδενικό επιτόκιο στο 40% του κεφαλαίου της συμμετοχής ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την υπόλοιπη διάρκεια. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής η μόχλευση από το 1,3 δισ. ευρώ αυξήθηκε στα 2 δισ. ευρώ.
  • Το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ξεκινά το εγγυοδοτικό ταμείο ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο με τη συνολική μόχλευση ρευστότητας μέσω τραπεζικού συστήματος φτάνει τα 7 δισ. ευρώ, με εγγυημένο το 80% του δανείου για όλες τις επιχειρήσεις.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κυβερνητικίο αρχίζουν και «τρέχουν» διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως:

  • Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών για έργα σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και κρίσιμες υποδομές: με αναμενόμενη μόχλευση έως 3 δισ. ευρώ.
  • Συγχρηματοδότηση (δάνεια) μαζί με πιστωτικά ιδρύματα σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
  • Συνεπενδυτικό κεφάλαιο για equity για προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών με στόχο τη χρηματοδότηση γρήγορα αναπτυσσόμενων ελληνικών επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι, οι ευρωπαϊκές Αρχές έδωσαν έγκριση για πρόσθετη ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Αυξήθηκε έτσι το περιθώριο για φορολογικές απαλλαγές αλλά και για ρευστό χρήμα σε επιχειρήσεις που υλοποιούν αναπτυξιακά σχέδια περισσότερο από το 100%. Ο πρώτος κύκλος έληξε και θα εγκριθούν περίπου 2.000 αιτήσεις, δηλαδή σχεδόν όλες.
  • Δρομολογήθηκε ο νέος κύκλος για τη γενική επιχειρηματικότητα - ύψους 350 εκατ. ευρώ - και για την επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 150 εκατ. ευρώ.
    Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, εγκρίθηκαν 4 νέα έργα ΣΔΙΤ ύψους 365 εκατ., ενώ τον Ιούνιο δημοπρατούνται 8 έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης, έχουν εγκριθεί νέες στρατηγικές επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ, έως το τέλος του χρόνου, καθώς και νέες στρατηγικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ύψους 80 εκατ. ευρώ. Μπαίνουν επίσης σε άμεσο προγραμματισμό 40 μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ.
  • Δημιουργείται μηχανισμός ωρίμανσης των έργων, όπως ακριβώς πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την παρακολούθηση της ωρίμανσης των μελετών και της υλοποίησης των έργων και της ταχύτερης απορρόφησης όλων των χρηματοδοτικών πόρων.

«Όλα αυτά τα εργαλεία ρευστότητας, πάνω στο θεμέλιο της Εμπιστοσύνης, χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια που μετουσιώνονται σε δουλειές και εισόδημα φέρνοντας βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο. Και ακριβώς επειδή είναι τόσο σημαντικά αυτά τα εργαλεία, δημιουργούμε Παρατηρητήριο Ρευστότητας που θα παρακολουθεί την πορεία δανειοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες», συνέχισε ο Στέλιος Πέτσας.

Ανοίγουν μαζί παιδικοί σταθμοί και δημοτικά σχολεία

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δημοτικά και σταθμοί θα ανοίξουν μαζί, ενώ παράλληλα θα επαναλειτουργήσουν και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

«Για το αν θα ξανανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός, μετά την εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής, την επόμενη Δευτέρα», πρόσθεσε.

Η συγκεκριμένη απόφαση για το άνοιγμά τους αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα, ωστόσο σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μέσα στην απόφαση συμπεριλαμβάνονται και οι ενέργειες για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Για την έκτη Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα

Ο Στέλιος Πέτσας είπε, εξάλλου, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε, χθες, την 6η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα. Μια Έκθεση που είχε τη μικρότερη δημοσιότητα, σε σχέση με τις προηγούμενες εκθέσεις. Αυτό αποδεικνύει ότι έχουμε αφήσει πίσω μας την "ελληνική κρίση" της προηγούμενης δεκαετίας. Και πλέον επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού».

«Η 6η Έκθεση, που δημοσιεύεται εν μέσω δυσμενούς, παγκοσμίως, οικονομικού περιβάλλοντος, κρίνεται ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα. Αναγνωρίζει την έγκαιρη και υπεύθυνη στάση που κράτησε η Ελληνική Κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και στις οικονομικές της συνέπειες. Επιβεβαιώνει την ταχύτητα και την επάρκεια των οικονομικών μέτρων στήριξης που έλαβε η Κυβέρνηση, με σκοπό τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Υπογραμμίζει τη συμβολή των μέτρων στην ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας, στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Προβλέπει, μετά τη σημαντική ύφεση που θα καταγραφεί φέτος, λόγω κυρίως της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ, ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Αποτυπώνει τη θετική πορεία στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, παρά τη δυσμενή κατάσταση του τελευταίου χρονικού διαστήματος. Δίνει «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της τρίτης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs, ύψους 748 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι θα είναι η δεύτερη δόση που αποδεσμεύεται επί Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα σε ένα έτος. Οι προσπάθειες των Ελλήνων, με μια υπεύθυνη διακυβέρνηση, πιάνουν τόπο».