Τσίπρας: Κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στο προσφυγικό
Κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στο προσφυγικό, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο ελληνικός λαός έχει κληθεί να σηκώσει δυσανάλογο βάρος σε αυτή την προσφυγική κρίση.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ντόναλντ Τουσκ, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «προχωρήσαμε τάχιστα στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά», καθιστώντας σαφές πως το πρόβλημα των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση με σεβασμό, αλληλεγγύη και δίκαιο επιμερισμό των βαρών.
«Η ΕΕ βασίστηκε πάνω σε αξίες και σήμερα που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μετακίνηση λαών από τον Β' ΠΠ καλείται να βρει και πάλι αυτές τις αξίες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέκρινε τη στάση χωρών που προβάλλουν, όπως είπε, την αντίληψη ότι χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού.
«Δεν διστάζουν να επιτίθενται εναντίον της Ελλάδας και να προτείνουν αντιμετώπιση του ζητήματος με κλείσιμο συνόρων και τείχη ανάμεσα στις χώρες», είπε ο κ. Τσίπρας και προειδοποίησε πως «αυτού του είδους η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο», ενώ πρόσθεσε πως «οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν με συνυπευθυνότητα και όχι με blame game».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξόρκισε τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, λέγοντας πως ο αποκλεισμός της χώρας μας από τη συνθήκη δεν είναι λύση. «Κάτι τέτοιο, δεν θα τερμάτιζε το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ελκυστική για τους πρόσφυγες», είπε ο κ. Τουρκ προσθέτοντας ότι η προσφυγική κρίση τεστάρει τις αντοχές της Ε.Ε..
Αυτό που πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τουσκ είναι να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα με περισσότερη προσπάθεια γι αυτό και «θα χρειαστεί περισσότερη στήριξη από τους εταίρους μας στην Ευρώπη».
Ο κ. Τουσκ εστίασε και στην ανάγκη καταπολέμησης των αιτίων που οδηγούν τους πρόσφυγες να φθάνουν στην Ευρώπη και αναφερόμενος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, εκτίμησε ότι μετά τους ρώσικους βομβαρδισμούς οι ελπίδες για λύση μικραίνουν. «Το καθεστώς του Άσαντ ενισχύεται και η Ευρώπη κατακλύζεται με νέο κύμα προσφύγων», είπε χαρακτηριστικά.
Η συνάντηση Τσίπρα -Τουσκ διήρκεσε πάνω από μία ώρα και είχε στην ατζέντα της, εκτός από το προσφυγικό πρόβλημα, και τις διαπραγματεύσεις της Αγγλίας με την ΕΕ ως προς τις εξαιρέσεις που ζητά το Λονδίνο προκειμένου να παραμείνει στην ΕΕ. «Δεν υπάρχει exit», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας απαντώντας στα περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, αλλά και υποστηρίζοντας την παραμονή της Αγγλίας στην ΕΕ.
Στην αναφορά του στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ απαντώντας στους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί σχετικά με τον ρόλο του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζονται πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και σημείωσε ότι η Συμμαχία θα υποβοηθήσει την Τουρκία στον καλύτερο έλεγχο των παραλίων της και στην αντιμετώπιση των διακινητών.
Με τον κ. Τουσκ, είπε ο πρωθυπουργός, υπήρξε προσέγγιση σε σειρά θεμάτων όπως να μην γίνει συνήθεια η ιδέα των ναυαγίων και ο θάνατος ανθρώπων και κυρίως μικρών παιδιών στο Αιγαίο, στην αναβάθμιση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων/μεταναστών και στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ και επιστροφή στην Τουρκία προσφύγων και μεταναστών, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες.
Ως προς τις διαπραγματεύσεις ΕΕ -Αγγλίας , σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένας ισόρροπος συμβιβασμός, που να ικανοποιεί και τις βρετανικές επιδιώξεις και την ανάγκη η ΕΕ να μείνει ενωμένη. Δεν είναι περίοδος για εξόδους, είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός, αλλά είναι μια δύσκολη περίοδος για την ΕΕ που πρέπει να ξεπεράσει την πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει, την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφάλειας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι έχει καταθέσει μια δίκαιη και ισορροπημένη πρόταση, ωστόσο είπε ότι μένουν αρκετά να γίνουν ακόμη για να υπάρξει συμφωνία.