ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας: Η Ευρώπη απροετοίμαστη μπροστά στην προσφυγική κρίση

Μουζάλας: Η Ευρώπη απροετοίμαστη μπροστά στην προσφυγική κρίση
Reuters/OSMAN ORSAL

Η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά στο προσφυγικό, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας λέγοντας πως «η πρώτη φορά που συνεδρίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό ήταν στις 27 Απριλίου - ως τότε η Ευρώπη δεν έχει αντιληφθεί τη μεγάλη του έκταση. Οι πρώτες αποφάσεις πάρθηκαν τέλη Μαΐου του 2015».

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας υποστήριξε πως γίνονται προσπάθειες ενοχοποίησης της Ελλάδας από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στο εσωτερικό, σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση έχει τη βοήθεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για το προσφυγικό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της εκπομπής "Ενικός" για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων απο τα παράλια της Τουρκίας, ο κ. Μουζάλας είπε πως οι ίδιοι, ως κυβέρνηση, είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα καταδεικνύοντας, όχι καταγέλλοντας.

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν κλεισουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες, ο κ. Μουζάλας απάντησε πως καταρχάς θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές, αλλά ο αριθμός των προσφύγων που θα εγκλωβιστεί θα είναι διαχειρίσιμος. Συνέχισε μιλώντας για το φράχτη του Έβρου, τονίζοντας πως αν και καταλαβαίνει το αίτημα για να «πέσει ο φράχτης», που και ο ίδιος φώναζε παλιότερα, σήμερα το πρόβλημα τίθεται διαφορετικά. «Ζητούμενο είναι η ασφαλής διαδρομή, όχι απλώς μια ασφαλής δίοδος, δηλαδή. Δεν αρκεί όμως μόνο ένα πιο ασφαλές πέρασμα, γιατί επίσης στον Έβρο και μετά υπάρχουν κίνδυνοι, αν δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες θα έρχονται στην Ελλάδα με ασφάλεια και θα συνέχιζουν το ταξίδι τους οργανωμένα », εξήγησε ο κ. Μουζάλας.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, ο αναπληρωτής υπουργός περιέγραψε πως τα 475 εκατομμύρια ευρώ αφορούν χρήματα πριν την προσφυγική κρίση, που προορίζονταν για την Ελλάδα ως το 2020 για το μεταναστευτικό, εκ των οποίων έχουν δεσμευτεί περίπου τα 50 εκατομμύρια. Επίσης, 70 εκατομμύρια έχουν έρθει ως έκτακτη επιχορήγηση και έχουν διοχετευθεί στην Υπηρεσία Ασύλου και σε άλλες υπηρεσίες.

Για τις συνθήκες που επικρατούν στα προαναχωρητικά κέντρα, παραδέχτηκε πως δεν είναι περήφανος και δέχεται την κριτική, καθώς υπήρχαν προβλήματα οικονομικά, στη σίτιση και στην αναδιαμόρφωση των χώρων. Τόνισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια και υπολογίζει πως σε ένα μήνα θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

"Το φαινόμενο της μετανάστευσης και των προσφύγων υπάρχει, συνέπειες θα υπάρξουν, η εθνική προσπάθεια είναι να μειωθούν οι συνέπειες. Το πώς θα συνεργαστούμε ώστε να μειωθούν οι συνέπειες είναι το θέμα".

Απάντηση στις αντιδράσεις

Με τη φράση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε στις αντιδράσεις για τη δημιουργία κέντρων καταγραφής και κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων.

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη στάση του δημάρχου Κω και δήλωσε: "Προβλήματα υπήρξαν και στη Σάμο και στη Λέσβο και στην Ειδομένη. Λύθηκαν, σε εισαγωγικά, γιατί διαχείριση κάνουμε του προβλήματος. Είχαμε δημάρχους που ήταν αντίθετοι, τσακωθήκαμε, ήρθαμε σε αντίθεση, αλλά βρίσκαμε κάθε φορά μία λύση στο πρόβλημα για να ισορροπήσουμε το βάρος της τοπικής κοινωνίας με το προσφυγικό. Όπου μπορούσαμε, το κάναμε. Στην Κω βρήκαμε πόρτα".

Προηγήθηκε παρέμβαση του δημάρχου Κω, Γιώργου Κυρίτση, ο οποίος εξήγησε ότι έχει καταθέσει πρόταση με δέκα θέσεις για εγκατάσταση, "αλλά έχουμε διαφωνία ως προς το χαρακτηρισμό hotspot, που και θα εγκλωβίσει χιλιάδες ανθρώπους, και το ευαίσθητο τουριστικό νησί θα έχει πρόβλημα. Θέλουμε να χαρακτηριστεί χώρος αβλαβούς διέλευσης για παραμονή ένα 24ωρο, ώστε να φύγει η Κως από το κάδρο των hotspots, κάτι που ζητούν και όλοι οι μεγάλοι tour operators".

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει εθνικό σχεδιασμό ως τώρα "και τώρα αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τον εκβιασμό της Ευρώπης προς τη χώρα, δέχεται τώρα εκβιασμό η Κως". Τέλος, ο κ. Κυρίτσης υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή δεν εμποδίζει το hotspot. "Ο δήμος κατέθεσε τις απόψεις του και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση κάνει τις εργασίες. Δεν τους εμπόδισε κανείς".

«Οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα»

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κέντρα ταυτοποίησης σε ακατοίκητα νησιά, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε κατηγορηματικά: "Θεωρώ ότι ήρθαμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση. Οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα. Η έννοια ότι ο πρόσφυγας πηγαίνει εξορία είναι μια έννοια ξένη προς την κυβέρνηση".

Σχετικά με την Τουρκία, ο κ. Μουζάλας επανέλαβε την ελληνική θέση ότι η Τουρκία αποτελεί το κλειδί για τη διαχείριση του ζητήματος, άποψη που σήμερα κυριαρχεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Τα 3 δις ευρώ και το πλάνο δράσης για την Τουρκία η Ευρώπη το πήρε μετά από δική μας παρέμβαση", τόνισε.

Όσον αφορά στην τροποποίηση των νόμων 2011 και 2014 για τα κέντρα καταγραφής που βρίσκεται σε διαβούλευση, ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι η διάταξη που αναφέρεται στην παραμονή προσφύγων και μεταναστών για 25 ημέρες, "δεν αφορά στα hotspots, αλλά στα προαναχωρησιακά κέντρα μέσα στα hotspots για τους παράνομους μετανάστες. Ο νόμος λέει ότι πρέπει να ταυτοποιούνται σε 24-72 ώρες. Επειδή όλα εξαρτώνται από την ροή και επειδή ο έλεγχος της ροής είναι στα τουρκικά παράλια, πρέπει να έχουμε ένα περιθώριο χρόνου, γιατί δεν μπορούμε να τους ταυτοποιήσουμε όλους".

Για τις φημολογούμενες κοινές περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ο κ. Μουζάλας σχολίασε ότι "αν αυτό αφορά στις ακτές της Τουρκίας, να περιοριστούν οι δουλέμποροι και οι ροές από την Τουρκία, τότε είναι μια θετική είδηση. Αν αφορά και στις δύο ακτές θα πρέπει να δει κανείς αν υπάρχουν εμπλοκές ή όχι".

Αβραμόπουλος: Δεν υπάρχει έξοδος από τη Σένγκεν

Στη συζήτηση παρενέβη και ο επίτροπος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος είπε ότι τα hotspots θα στελεχώνονται, μεταξύ άλλων, από μέλη της Europol και της Υπηρεσίας Ασύλου, και από στελέχη των εθνικών αρχών, ενώ εκεί θα διεκπεραιώνονται η ταυτοποίηση και η δακτυλοσκόπηση. Τα δεδομένα κατόπιν θα περνούν στη βάση πληροφοριών και θα αρχίζει η διαδικασία της μετεγκατάστασης, η οποία έχει μείνει πολύ πίσω.

Τα hotspots μπορούν να δημιουργηθούν μόνο μέσα στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι στην Τουρκία, ενώ στην Ελλάδα και την Ιταλία, τις κύριες πύλες εισόδου, ετοιμάζονται απο τέσσερα-πέντε τέτοια σημεία στην κάθε χώρα, εξήγησε.

Μιλώντας για την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως για την Ελλάδα έχουν εγκριθεί εδώ και ένα χρόνο 475 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία η Ελλάδα έχει πάρει μέχρι στιγμής 33 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα έχει καταθέσει 16 αιτήματα για επείγοντα ζητήματα, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί τα 14 που αφορούν 29,2 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα θα συζητηθούν.

"Όταν αρχίσουν να λειτουργούν τα hotspots θα διετεθούν και τα υπόλοιπα χρήματα και θα ακολουθήσουν και άλλα", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και παραδέχτηκε πως "τώρα τα πράγματα τρέχουν, παλιότερα είχαμε καθυστερήσεις". Επίσης, 100 εκατομμύρια προορίζονται προς τον ΟΗΕ και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Ελλάδα. Ερωτηθείς για τα 3 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως θα διατεθούν στο ειδικό ταμείο βοήθειας των προσφύγων και όχι απευθείας στην Τουρκία.

Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν έχει τεθεί ζήτημα εγκλωβισμού προσφύγων στην Ελλάδα, ούτε ενίσχυση των στρατιωτικών συνόρων με την ΠΓΔΜ, ούτε έξοδος της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, καθότι η νομοθεσία είναι σαφής. Περιέγραψε πως έλεγχοι διενεργούνται τακτικά στα κράτη-μέλη και όταν παρατηρηθούν προβλήματα ή ελλείψεις, προτείνονται διορθώσεις, ενώ υπογράμμισε πως οι έλεχγοι και οι εκθέσεις δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα. "Οι επισημάνσεις θα μπορούσαν να γίνουν και χωρίς την προσφυγική κρίση", συμπλήρωσε σχετικά.

Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους στο προσφυγικό, ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε πως έχουν παρθεί πρωτοβουλίες, και σύντομα θα στείλει ο ίδιος επιστολή προς αυτές τις χώρες.