ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριμερής συμφωνία: Διαμορφώνονται νέοι αναπτυξιακοί όροι

Τριμερής συμφωνία: Διαμορφώνονται νέοι αναπτυξιακοί όροι
Οι Νετανιάχου, Αναστασιάδης και Τσίπρας κατά την τριμερή σύνοδο Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας EUROKINISSI

Ιδιαίτερης οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας είναι η τριμερής συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η συμφωνία αυτή, η οποία έχει προκύψει μετά από εντατικές επαφές κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου, είναι η δεύτερη, μετά την τριμερή συμφωνία της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, ενισχύονται οι επωφελείς συνεργασίες και διαμορφώνονται νέοι αναπτυξιακοί όροι σε μια σειρά από οικονομικούς τομείς.

Ταυτόχρονα αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, όπως και ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερα σημαντικός από τους τομείς της συνεργασίας είναι αυτός της ενέργειας, καθώς η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο δημιουργεί μια νέα δυναμική στην περιοχή και μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για σταθερότητα και συνεργασία.

Τι συζητήθηκε για την ενέργεια

  • Η επανεκκίνηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, ο οποίος θα συνδέσει απ΄ ευθείας τα κοιτάσματα αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Ο EastMed αποτελεί έργο μεγάλης σημασίας για την οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια.
  • Η προώθηση στρατηγικής σημασίας τριμερών ενεργειακών projects όπως το "EuroAsia Interconnector" που προβλέπει την καλωδιακή σύνδεση των τριών χωρών, για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος στις αγορές ενέργειας της ηπειρωτικής Ευρώπης.
  • Η διερεύνηση των δυνατοτήτων κατασκευής σταθμών μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Ελλάδα, θέμα το οποίο έχει ενταχθεί και στην τριμερή συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.
  • Σε συνέχεια της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας στην τεχνολογία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που αποτελούν δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας και αφορούν ιδιαίτερα ην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος θα εργαστούν και ως μέλη της ΕΕ, για την διασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων στον τομέα της ενέργειας. Για την επιτάχυνση της συνεργασίας, συστάθηκε Κοινή Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη από τους Γενικούς Γραμματείς των αρμόδιων Υπουργείων των τριών χωρών» αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

Συνεργασία και σε άλλους τομείς

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η συνεργασία εκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η διαχείριση των υδάτων, η τεχνολογία της αφαλάτωσης και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συνεργασία και η μεταφορά τεχνογνωσίας για υποστήριξη και ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων (start ups).

Παράλληλα με τα θέματα της συμφωνίας, υπήρξε συζήτηση και διάλογος για τις περιφερειακές εξελίξεις καθώς και για θέματα ασφάλειας. «Η Ελλάδα και η Κύπρος αναλαμβάνουν να συμβάλλουν εποικοδομητικά στην ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ισραήλ. Αναλαμβάνουν επίσης να συμβάλλουν στην προώθηση του ρόλου της ΕΕ, για την επανέναρξη ουσιαστικών και αξιόπιστων συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη» αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

«Είναι σαφές ότι η ενίσχυση, ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες, των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, δεν επηρεάζει την ιστορική θέση της χώρας μας για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Παλαιστινιακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ» υπογραμμίζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, «την ανάγκη για επίλυση του ζητήματος σε τέτοια κατεύθυνση, είχε την ευκαιρία να σημειώσει ο Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Μπ. Νετανιάχου την πρώτη μέρα του ταξιδιού, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η πολιτική των εποικισμών που ασκεί το Ισραήλ, αποδυναμώνει την προοπτική για επανέναρξη του ισραηλινο - παλαιστινιακού διαλόγου.

Εξ άλλου, στο πλαίσιο του ταξιδιού του κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Μάρδας μετέβη στην Παλαιστίνη κι συνομίλησε με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τις περιφερειακές εξελίξεις και την ενίσχυση της ελληνο - παλαιστινιακής συνεργασίας».

Στην τριμερή συμφωνία, εκφράζεται και η πλήρης στήριξη στη διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, που θα ενώνει το νησί με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συζήτησε με τον Κύπριο πρόεδρο και κατ' ιδίαν τα θέματα αυτά, τονίζοντας ότι «το Κυπριακό δεν είναι θέμα που αφορά μόνο την Κύπρο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά είναι διεθνές θέμα και υπό αυτή την έννοια θεωρούμε ότι η διεθνοποίησή του βοηθά στην επίλυση του».

Η Ελλάδα και η Κύπρος μελετούν την διεύρυνση των δικτύων οικονομικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την σύναψη τριμερών συμφωνιών και με άλλες χώρες, όπως η Παλαιστίνη, η Ιορδανία και η Βουλγαρία, προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές.