Novartis: Τα 3 καυτά ερωτήματα που καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις
Η υπόθεση Novartis βάζει φωτιά σε ένα μάλλον «ψυχρό» πολιτικό σκηνικό.
Το πολυσυζητημένο σκάνδαλο έχει εξελιχθεί σε ένα πολυπαραγοντικό πολιτικό και δικαστικό παίγνιο που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις. Αυτή τη στιγμή από τη Novartis προκύπτουν τρία καυτά ερωτήματα.
Ερώτημα πρώτο: Θα παραπεμφθούν και άλλα πολιτικά πρόσωπα εκτός από τον Ανδρέα Λοβέρδο;
Σήμερα διαβιβάστηκε στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία της Novartis για τον Ανδρέα Λοβέρδο. Όπως αναμενόταν, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ αντέδρασε με οργισμένη δήλωση.
«Η ένδεια της "δικογραφίας» που διαβιβάστηκε σήμερα στη Βουλή με λιγότερα ψευτοστοιχεία και με την πολύ καθυστερημένη αρχειοθέτηση του "ξεπλύματος" αποτελεί συνέχεια της προηγηθείσας αστήρικτης και αθεμελίωτης εισαγγελικής ενέργειας». Μοναδικός σκοπός πλέον είναι η εκ των υστέρων αυτοδικαιολόγηση των εισαγγελικών λειτουργών που ταλαιπώρησαν δέκα πολιτικά πρόσωπα και τη χώρα για δύο ολόκληρα χρόνια και υπονόμευσαν καίριους θεσμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η σημερινή εξέλιξη βάζει βουλοκέρι και υποστασιοποιεί την τέλεση της κατάχρησης εξουσίας», είπε ο κ. Λοβέρδος.
Επανέλαβε δε ότι δεν θα κάνει χρήση της βουλευτικής ασυλίας. «Την ελεεινή πολιτική σκευωρία Novartis θα τη νικήσω με τα μέσα άμυνας και επίθεσης που διαθέτει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας και θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην παραδειγματική τιμωρία όσων έχουν εμπλακεί στο κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας», τόνισε.
Δεδομένης της στάσης που υιοθετεί ο κ. Λοβέρδος, φαίνεται ότι η υπόθεση θα φτάσει στα δικαστήρια. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν κατηγορίες για άλλο πολιτικό πρόσωπο. Μέχρι τώρα έχουν απαλλαχτεί οι Παναγιώτης Πικραμμένος, Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιώργος Κουτρουμάνης, και Μάριος Σαλμάς. Ενώ εκκρεμεί η απόφαση της εισαγγελέως Διαφοράς Ελένης Τουλουπάκη για τους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ερώτημα δεύτερο: Θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος των εισαγγελέων που χειρίστηκαν την υπόθεση;
Η έρευνα του Αρείου Πάγου για τους δικαστικούς χειρισμούς της υπόθεσης Novartis βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σήμερα στους αρμόδιους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφούλη κατέθεσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «στήσιμο» της υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας ως δήθεν πολιτικού σκανδάλου, καθώς και για ασέλγεια στους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη. Προσέθεσε δε ότι:
«Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, δεν πρέπει να παραβιάσουμε τη μυστικότητα της προδικασίας αλλά είναι γνωστό ότι έχει διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή ότι υπάρχει ζήτημα ποινικών ευθυνών και όχι μόνο πολιτικών προσώπων για τη σκευωρία.»
Το επόμενο διάσημα θα δούμε αν οι αντιεισαγγελείς κρίνουν ότι κ. Τουλουπάκη δεν λειτούργησε κατά το γράμμα του νόμου. Αν ασκηθεί δίωξη κατά τη κ. Τουλουπάκη η υπόθεση θα πάρει άλλη τροπή.
Ερώτημα τρίτο: Θα γίνει Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή για το πώς σχηματίστηκε η δικογραφία της Novartis;
Πρόκειται ίσως για το πιο σημαντικό, πολιτικά, ερώτημα. Την Εξεταστική Επιτροπή τη ζητάει σημαντικό τμήμα του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και κάποιοι από όσους ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Στη χτεσινή κατάθεσή του στους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, ο Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε υπόμνημα 32 σελίδων στο οποίο υποδεικνύονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας, ως «ενορχηστρωτές της σκευωρίας». Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς κατονόμασε ως «Ρασπούτιν» τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Βγαίνοντας από τον Άρειο Πάγο, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε τη χαρακτηριστική δήλωση: «Έχω καταγγείλει εξαρχής την άθλια αυτή σκευωρία. Θα έρθουν όλα στο φως».
Ωστόσο, το Μαξίμου εμφανίζεται επιφυλακτικό. Σε σχετική ερώτηση στη ΔΕΘ, κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι δεν θα μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Προσέθεσε ότι δεν ξεχνά το παρελθόν αλλά κοιτάζει το μέλλον. Ωστόσο, άφησε ένα παράθυρό ανοιχτό αν έρθει στη Βουλή κάποια δικογραφία που αφορά πολιτικά πρόσωπα.
Στη σημερινή δήλωσή του ο Βαγγέλης Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι: «Κοιτάζουμε προς το μέλλον μόνο όταν προστατεύουμε τους θεσμούς. Προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση Novartis, κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης. Αυτό όλο είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος και δικαστικά και κοινοβουλευτικά.»
Υπόθεση Novartis – Βενιζέλος: Υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες
Το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη
Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο Στέλιος Πέτσας στο briefing. Σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι: «Προεκλογικά και μετεκλογικά -τελευταία φορά στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης- ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διάκριση των λειτουργιών και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι τα ζητήματα αυτά τα αντιμετωπίζει η Βουλή και όχι η Κυβέρνηση. Ξέρετε ότι έχει καταθέσει ήδη ο κ. Αβραμόπουλος, κατέθεσε ο κ. Σαμαράς, κατέθεσε σήμερα και ο κ. Βενιζέλος για την υπόθεση αυτή, η οποία θα εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη και εφόσον κριθεί από τη Δικαιοσύνη ότι πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή η έρευνα ευθυνών πολιτικών προσώπων, τότε η Βουλή θα αποφασίσει.» Εν ολίγοις, το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη.