ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: «Ναι» στις μεταρρυθμίσεις, με διαφύλαξη των δημοσιονομικών δεσμεύσεων

Μαξίμου: «Ναι» στις μεταρρυθμίσεις, με διαφύλαξη των δημοσιονομικών δεσμεύσεων
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στην αποσαφήνιση πως η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτελούν βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης με στόχο την ισχυρή ανάπτυξη και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας, προχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη, όπου εξετάσθηκαν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης και η δημοσιονομική αποτύπωση του τρέχοντος και του επόμενου έτους, εκφράστηκε η πεποίθηση πως η εφαρμογή φιλοαναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων θα επιτρέψει την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος της χώρας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι υφυπουργοί Απόστολος Βεσυρόπουλος, Γιώργος Ζαββός και Θόδωρος Σκυλακάκης και συζητήθηκαν εκτενώς οι μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις το τριήμερο 20-22 Ιουλίου.

Σε όλους τους τόνους επιβεβαιώθηκε ότι η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις αρχές Αυγούστου, περιλαμβάνει μέτρα που θα στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο φάκελος προτεραιοτήτων που παρέλαβε από τον πρωθυπουργό στη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου ο Χρήστος Σταϊκούρας περιλαμβάνει τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου το οποίο θα επεξεργαστεί ο αρμόδιος για τη φορολογία υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 10 του επόμενου μήνα, ενσωματώνει διατάξεις άμεσης εφαρμογής και φοροελαφρύνσεις οι οποίες θα ξεκλειδώνουν σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Στα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν αμέσως περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για μία τριετία. Ο ΦΠΑ που επιβάλλεται με συντελεστή 24% σε όσους αποκτούν ακίνητο, το οποίο έχει κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, με εξαίρεση τους αγοραστές πρώτης κατοικίας, αποτελεί σήμερα σημαντικό αντικίνητρο για την αγορά νεόδμητων ακινήτων από ξένους και Έλληνες επενδυτές.
2. Καθιέρωση έκπτωσης φόρου ίσης με το 40%-50% της δαπάνης για όλες τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης κτιρίων. Το μέτρο αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομία και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, αφού οι πολίτες θα έχουν κίνητρο να ζητούν τιμολόγιο για κάθε οικοδομική εργασία που γίνεται στα ακίνητά τους. Με τα τιμολόγια που θα συγκεντρώνουν θα κερδίζουν έκπτωση φόρου, την οποία μάλιστα θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν οποιαδήποτε φορολογική τους υποχρέωση μέσα στην επόμενη τριετία.
3. Αναστολή για μία τριετία του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
4. Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογουμένων και δανειοληπτών.
5. Καθολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση – εξαιρουμένων των αλκοολούχων ποτών – στο 13% για όλα τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του καφέ και των ροφημάτων.

Στις φοροανατροπές που έρχονται από το επόμενο έτος περιλαμβάνονται:

1. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
2. Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων στο 9% από 22% σήμερα και του ανώτατου στο 42% από 45%. Ο συντελεστής 9% θα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτόν θα υπάρχουν τουλάχιστον πέντε φορολογικά κλιμάκια.
3. Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα και προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
4. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε διάστημα δύο χρόνων.
5. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
6. Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% από 28% σήμερα (στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021).
7. Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% από 10% από το 2020.
8. Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, εντός της τετραετίας.