ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μεγάλο στοίχημα της Φώφης Γεννηματά

Το μεγάλο στοίχημα της Φώφης Γεννηματά
EUROKINISSI

Με τα «μούτρα» έχουν πέσει πάνω από τις δημοσκοπήσεις στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ στη  Χαριλάου Τρικούπη καθώς αναλύουν καθημερινά όλες τις έρευνες που γίνονται ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Τα ευρήματα των ερευνών αυτών, όπως αναλύονται από τους ειδικούς επιστήμονες αλλά και τα πολιτικά στελέχη που έχουν τεράστια εμπειρία από εκλογές, δείχνουν ότι το ΚΙΝ.ΑΛ δεν καταποντίζεται εκλογικά και αντέχει στις πιέσεις που ασκούνται από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Όπως αναφέρουν στελέχη που γνωρίζουν την εικόνα που επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και τους αριθμούς των δημοσκοπήσεων, το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να αντέχει , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν διαρροές κυρίως προς τη Ν.Δ.

Οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά θεωρούν από τις αναλύσεις ότι το κόμμα τους στις εκλογές θα πάει καλά και θα διατηρήσει τις δυνάμεις του κυρίως σε περιοχές της επαρχίας. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι οι ψηφοφόροι στις πόλεις που βρίσκονται στην περιφέρεια, παραμένουν σταθεροί στις επιλογές τους και δεν παρασύρονται πολιτικά από τους κυρίους Τσίπρα και Μητσοτάκη. Πρόκειται στην ουσία για ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που δεν μετακινήθηκαν ενώ είναι και κάποιοι που όντως έφυγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και απογοητευμένοι επέστρεψαν πίσω καθώς οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν.

Οι περισσότεροι από τους δημοσκόπους εκτιμούν ότι στις εκλογές θα επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά ευρήματα και το βράδυ των εκλογών οι κάλπες θα αναδείξουν αυτό που βλέπουν και οι ίδιοι. Περίπου στο 8,5 % κινείται το εκλογικό ποσοστό εκτός και αν γίνει κάποια μεγάλη ανατροπή και αλλάξει θετικά ή αρνητικά το μέχρι τώρα αποτέλεσμα.

Με το ποσοστό αυτό στο ΚΙΝΑΛ ασφαλώς δεν είναι ικανοποιημένοι και ούτε μπορούν να υποστηρίξουν κάτι ανάλογο. Όμως, το στοίχημα για εκείνους είναι να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα εκλογικά ποσοστά που αρχικά είχε πριν γίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας. Εάν το ΚΙΝΑΛ κινηθεί τελικά γύρω στο 8,5% όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σίγουρα του δίνει το ποσοστό αυτό την βεβαιότητα μέσα στη βουλή να αγωνιστεί έτσι ώστε να καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα που έχει βάλει προκειμένου όπως λένε να σταματήσει την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο. Ο αριθμός των βουλευτών, χωρίς να αλλάζουν δραματικά τα πρόσωπα, αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο επίπεδο και αυτό χαροποιεί τους επιτελείς της Φώφης Γεννηματά διότι έτσι δεν μειώνεται η κοινοβουλευτική της δύναμη σε αντίθεση με εκείνο που προφανώς θα ανέμεναν οι πολιτικοί της αντίπαλοι.

Τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας

Επίσης πολύ σημαντικό για τους συνεργάτες της κ. Γεννηματά είναι το γεγονός ότι παραμένουν τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα Στην περίπτωση, μάλιστα, που η Νέα Δημοκρατία ως πρώτο κόμμα δεν καταφέρει να φτιάξει κυβέρνηση μη έχοντας αυτοδυναμία, τότε είναι φανερό ότι ο ρόλος της κυρίας Γεννηματά αποκτά άλλα χαρακτηριστικά καθώς γίνεται αυτομάτως ρυθμιστής ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ με ότι αυτό συνεπάγεται για την σταθερότητα της χώρας.

Η ίδια έχει πει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα συναινέσει στις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η σταθερότητά της, κάτι που ορισμένοι για προφανείς λόγους το εξέλαβαν ως μια προσπάθεια συνεργασίας με τη Ν.Δ. Αντίθετα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο υποστηρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά θα κινηθούν με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

Το στοίχημα πάντως για την κ. Φώφη Γεννηματά που κατάφερε να κρατήσει το κόμμα της όρθιο και σε όλους τους κλυδωνισμούς να παραμείνει σταθερό είναι το πως θα πορευτεί την επομένη των εκλογών όταν έχει απέναντί της τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα εφαρμόζει το πρόγραμμά του , νεοφιλελεύθερο κατά το ΚΙΝΑΛ και τον Αλέξη Τσίπρα αν είναι ηττημένος, πώς θα μπορέσει να κινηθεί έχοντας αυτά τα δύο μέτωπα συνεχώς μπροστά της έτσι ώστε να προσπαθήσει να κερδίσει και την κυριαρχία στη κεντροαριστερά σε αριθμητικό και όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ