ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ποια ονόματα ακούγονται για την θέση του Έλληνα επιτρόπου

Νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ποια ονόματα ακούγονται για την θέση του Έλληνα επιτρόπου

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης 

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Στα χαρτοφυλάκια και τα πρόσωπα των Επιτρόπων που θα πλαισιώσουν την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνεται το ενδιαφέρον μετά την επανεκλογή στην προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν .

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αρχίσει τα τηλεφωνήματα στους Ευρωπαίους ηγέτες για τα χαρτοφυλάκια και τα ονόματα των Επιτρόπων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ είχε δηλώσει ότι θα διεκδικήσει «ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο να είναι προφανώς σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη».

Στο πλαίσιο αυτό, ακούγονται τα χαρτοφυλάκια της ανταγωνιστικότητας, της διεύρυνσης και της στέγασης ενώ μάλλον το αγροτικής πολιτικής δεν είναι πια στο τραπέζι.

Σε ότι αφορά το ονόματα του επιτρόπου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προτείνει δύο ονόματα. Πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα, όπως έχει ζητήσει από τους ηγέτες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου εκείνη να λάβει και την τελική απόφαση.

Φαβορί για τη θέση του επιτρόπου ακούγεται το όνομα του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος διαθέτει εμπειρία στα ευρωπαϊκά όργανα, έχοντας διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη θέση του αντιπροέδρου. Αντίθετα φαίνεται ότι δεν θα προταθεί για μια δεύτερη θητεία ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Έχουν ακουστεί επίσης τα ονόματα της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως, αλλά και του πρώην υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου.

Μητσοτάκης για Φον ντερ Λάιεν: Σημαντικό σε δύσκολους καιρούς να υπάρχει σταθερότητα

Δίνοντας τα συγχαρητήρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επανεκλογή της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για την από κοινού οικοδόμηση μιας Ευρώπης ισχυρότερης και αυτόνομης.

«Τα θερμά συγχαρητήρια στην @vonderleyen για την επανεκλογή της ως Πρόεδρος της @EU_Commission . Η εμπειρία και η ηγεσία της είναι ανεκτίμητες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί και να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη, πιο ανταγωνιστική και στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Είναι σημαντικό σε δύσκολους καιρούς να υπάρχει σταθερότητα» δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός μιλώντας την περασμένη Πέμπτη για την υποψηφιότητά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσερχόμενος στην τέταρτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

DW για φον ντερ Λάιεν: «Μεγάλη πλειοψηφία, μεγάλες υποσχέσεις και με ελληνικό ενδιαφέρον»

«Μεγάλη πλειοψηφία, μεγάλες υποσχέσεις και με ελληνικό ενδιαφέρον» είδε στην επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Deutsche Welle.

«Για πρώτη φορά η πρόεδρος της Κομισιόν υπόσχεται να ορίσει έναν Επίτροπο για τη Μεσόγειο, αναγνωρίζοντας την «ιδιαίτερη σημασία» της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής. Καλή περίπτωση για την Ελλάδα που επιδιώκει αναβαθμισμένο ρόλο στις Βρυξέλλες στην επόμενη πενταετία; Ή μήπως περισσότερο για την Ιταλία της Τζόρτζια Μελόνι, που έχει ξεκαθαρίσει ότι απαιτεί ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ως αντάλλαγμα για τη στήριξή της;»

Εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα που φέρουν την Αθήνα να ενδιαφέρεται και για το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας, έχει ασφαλώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η εξαγγελία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι θα προωθήσει έναν «Στρατηγικό Διάλογο για το μέλλον της Γεωργίας», ώστε οι αγρότες στην Ευρώπη να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα. «Δεν μπορεί κανείς να πουλάει τρόφιμα υψηλής ποιότητας σε τιμές κάτω του κόστους» διαβεβαιώνει η πρόεδρος της Κομισιόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ