ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρύ το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ήττα στις εκλογές

Βαρύ το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ήττα στις εκλογές
EUROKINISSI

Βαρύ κλίμα, σκυθρωπά, σκυμμένα πρόσωπα και κουβέντες στελεχών που είτε έδειξαν ότι πήραν το μήνυμα των ευρωεκλογών είτε το αγνόησαν και νομίζουν ότι θα βρίσκονται συνεχώς στο απυρόβλητο.

Αυτό είναι το σκηνικό στο Μέγαρο Μαξίμου δύο 24ωρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, που έβγαλε μεγάλη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικρατεί αναβρασμός. Τα περισσότερα στελέχη βρίσκονται σε φάση αναστοχασμού ενώ δεν λείπουν και τα εσωκομματικά μαχαιρώματα αφού τα μαχαίρια ήδη βγήκαν από τις θήκες τους.

Ποιοι έλαβαν το μήνυμα των εκλογών και ποιοι όχι

Υπάρχουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα που έδειξαν ότι έλαβαν το μήνυμα των πολιτών που έστειλαν στην κυβέρνηση. Υπήρξαν όμως και οι «παραφωνίες». Στις διάφορες εσωτερικές συζητήσεις που έγιναν, ορισμένοι έλεγαν ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι αλλά άλλοι υπουργοί, και πως στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλαν ορισμένα κανάλια, εκδότες, site και δημοσιογράφοι. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό μήνυμα των ψηφοφόρων δεν το έλαβαν και συνεχίζουν το ίδιο «βιολί» κάτι φυσικά που δεν βοηθά τον Αλέξη Τσίπρα να αποτυπώσει την πραγματική εικόνα για το τι έφταιξε για την εκλογική συντριβή.

Τις περισσότερες κριτικές δέχεται ο υπουργός επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης καθώς πολλοί του χρεώνουν ότι «πήρε στο λαιμό του» τους υπουργούς που έβγαιναν στα τηλεοπτικά πάνελ το απόγευμα και το βράδυ των εκλογών. Είχε πει στους περισσότερους υπουργούς ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ είναι μικρή και σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη για την επόμενη ημέρα. Οι υπολογισμοί και οι εκτιμήσεις του έπεσαν πέρα για πέρα έξω. Έλεγε πως η διαφορά θα κυμαινόταν μέχρι 4 μονάδες.

Το μήνυμα Τσίπρα στο επικοινωνιακό επιτελείο

Λέγεται ότι ο πρωθυπουργός σκέφτεται να αλλάξει το επικοινωνιακό επιτελείο αν προλαβαίνει μέσα σε ένα μήνα που έχουμε τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, φρόντισε να στείλει το μήνυμα εκεί που έπρεπε ώστε να σταματήσει το επικοινωνιακό «Βατερλό» που υπέστη: Κάθε λάθος που θα γίνεται από εδώ και πέρα θα είναι μοιραίο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μήνυμα σε συγκεκριμένους αποδέκτες που φαίνεται να αγνοούν το μήνυμα τις κάλπης.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει και τη γκρίνια των στελεχών του που έχει αρχίσει να καταγράφεται μέσα από τις διάφορες τοποθετήσεις και δηλώσεις, υπουργών, βουλευτών και άλλων στις διάφορες συζητήσεις. Ανάμεσα σε αυτούς και ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Πάνος Ρήγας ο οποίος δεν αμφισβητεί την ηγετική φυσιογνωμία του Αλέξη Τσίπρα σημειώνει ωστόσο ότι υπήρξαν λάθη και αστοχίες όπως στην περίπτωση του κ. Πολάκη.

Το στοίχημα Τσίπρα για να μην αμφισβητηθεί

Διαφορετικά όμως κινούνται άλλα στελέχη που δεν έχουν κανένα θέμα να προχωρήσουν ακόμη και σε θέμα ηγεσίας στην περίπτωση που όπως όλα δείχνουν μεγαλώσει η διαφορά στις εκλογές του Ιουνίου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Έχει ενδιαφέρον το πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα η ομάδα των «53» αλλά και άλλα στελέχη που θα ήθελαν να έχουν έναν πιο διακριτό ρόλο στην ηγεσία του κόμματος.

Βέβαια το στοίχημα για όσους θελήσουν να θέσουν θέμα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα. Αν καταφέρει ο κ. Τσίπρας στις βουλευτικές εκλογές να κρατηθεί στο ποσοστό περίπου των 25 μονάδων ή αν πέσει κάτω από αυτό που θα είχε οπωσδήποτε τραγικές πολιτικές συνέπειες για τον ίδιο.

Το ψυχολογικό φράγμα του κ. Τσίπρα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής. Αν στις βουλευτικές εκλογές δεν καταφέρει να το πιάσει και να κρατηθεί πολιτικά από αυτό, τότε εκείνοι που θέλουν να τον αμφισβητήσουν θα το κάνουν βάζοντας μπροστά κάποιο πολιτικό πρόσωπο άνδρα ή γυναίκα.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που πιστεύουν ότι το παιχνίδι δεν έχει χαθεί ακόμη και πως μπορεί ο κ. Τσίπρας να μην τα χάσει όλα διότι θα βάλει το πραγματικό δίλημμα των εκλογών απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη που αυτή την φορά δεν θα κάνει τα ίδια λάθη ούτε θα υποτιμήσει τον πολιτικό του αντίπαλο όπως λανθασμένα έκανε σε αυτές τις εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ