ΕΛΛΑΔΑ

«Καμίνι» η χώρα και μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιές - Εκρηκτικό μείγμα ισχυροί άνεμοι και ξηρασία

«Καμίνι» η χώρα και μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιές - Εκρηκτικό μείγμα ισχυροί άνεμοι και ξηρασία

Ανεμιστήρες με νερό δροσίζουν τους τουρίστες που επισκέφτονται την Αθήνα

AP Photo/Petros Giannakouris

Περισσότερες από 30 πυρκαγιές ξέσπασαν σε ένα μόλις 24ωρο, με τους μετεωρολόγους και τις Αρχές να προειδοποιούν πως ο καύσωνας, η ξηρασία και οι ισχυροί άνεμοι που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την εκδήλωση πυρκαγιών από αύριο Τρίτη (9/7). 

Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι, ήδη από σήμερα Δευτέρα (8/7) καταγράφηκε σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας, ξεπερνώντας τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές, την ώρα που το φαινόμενο αναμένεται να κλιμακωθεί στα μέσα της εβδομάδας.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες που θα ακολουθήσουν έκρουσε και ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε τέσσερις περιοχές

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο Τρίτη (9/7), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Μυτιλήνης, ΠΕ Χίου)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

Δείτε live την εξέλιξη του φαινόμενου

Προειδοποίηση για καύσωνα διαρκείας

Σύμφωνα, δε, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο υδράργυρος θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στην νησιωτική χώρα τους 30 με 32 και κατά τόπους στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Ο καύσωνας που θα ξεκινήσει να κορυφώνεται από την Τρίτη (8/7) θα είναι διαρκείας.

Όπως τονίζει η μετεωρολόγος Νικολέτα Ζιακοπούλου, οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται στη δυτική Ελλάδα καθώς στα ανατολικά το ισχυρό μελτέμι θα βάζει ένα σχετικό φρένο στην ανοδική πορεία του υδραργύρου.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Πιο αναλυτικά, αύριο Τρίτη περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες μπόρες το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά Ηπείρου και δυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι βόρειοι 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 39 με 40 βαθμούς, έως 36 με 38 στα υπόλοιπα.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 26 έως 37 βαθμούς.

Στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε λίγες νεφώσεις το μεσημέρι. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 23 έως 37 βαθμούς.

Την Τετάρτη περιμένουμε ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα. Οι βοριάδες έως 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο, η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ