Συναίνεση για τα νέα μέλη του ΕΣΡ
Φως στον διορισμό των μελών των ανεξάρτητων αρχών, αρχής γενομένης από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), διαφαίνεται στον ορίζοντα με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να αναφέρει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καταλήξουν στα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν.
Το κλίμα που διαμορφώθηκε στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν συναινετικό, καθώς είχαν προηγηθεί συζητήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων με στόχο την εξεύρεση κοινού τόπου, οι οποίες φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί να προσφύγει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.
Η ευρύτερη συναίνεση που διαμορφώνεται προλειαίνει και το έδαφος για εξεύρεση λύσης και για τις υπόλοιπες τέσσερις ανεξάρτητες αρχές (ΑΣΕΠ, Συνήγορος του Πολίτη, ΑΔΑΕ και ΕΕΤΤ) για τις οποίες η λήψη απόφασης απαιτεί σύμφωνα
με το Σύνταγμα την πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων (18 σε σύνολο 23 μελών).
Ο Νίκος Βούτσης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ανέφερε ακόμη ότι αναζητείται λύση και για το ζήτημα των πόθεν έσχες. Σε άτυπη συνάντηση που είχε προ ημερών με τους τρεις προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, «έπεσε στο τραπέζι» η πρόταση να είναι υποχρεωτικός και όχι δειγματοληπτικός ο έλεγχος των μη πολιτικών προσώπων από ένα επίπεδο και πάνω στην ιεραρχία και η έκθεση που θα συντάσσεται να υποβάλλεται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Η πρόταση
αντιμετωπίστηκε καταρχήν θετικά, σε κάθε περίπτωση ωστόσο, θα συζητηθεί με τις ενώσεις των υπόχρεων. Βέβαιος θα πρέπει να θεωρείται ο διαχωρισμός των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων που θα παραμείνουν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και των υπολοίπων υπόχρεων που θα επιστρέψουν πιθανότατα στον Άρειο Πάγο.
Σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής μετά τις 20 ή 25 Ιανουαρίου, ενώ η ψήφιση του τοποθετείται χρονικά προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου. Τόσο το ασφαλιστικό όσο και το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση και το παράλληλο πρόγραμμα, αφαιρουμένων των δύο διατάξεων που «πέρασαν» με π.ν.π. αλλά και εκείνο για το «αδήλωτο χρήμα» που αναμένεται να κατατεθεί, θα συζητηθούν με κανονικές διαδικασίες.