Παπακώστα για Συμφωνία Πρεσπών: Αν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, θα την ψηφίσουμε
«Θα ζυγίσουμε τη συμφωνία και στη ζυγαριά θα γείρει το εθνικό συμφέρον. Αν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, θα είμαστε θετικοί», τόνισε την Πέμπτη η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.
«Δεν είμαστε ακόμα μία θετική ψήφος», απάντησε σχετικά με το αν θα ψηφίσει ή όχι τη Συμφωνία, όταν έρθει στη Βουλή, προσθέτοντας πως διαχωρίζουμε «την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από την ψήφο στη Συμφωνία».
«Να δούμε πώς θα πορευτεί η γειτονική χώρα», σημείωσε σχετικά με τις προθέσεις της για την ψήφο, λέγοντας πως «έχουμε καθαρή θέση στο ΝΕΟ για το ζήτημα, σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη, που φέρει ως κομιστή την Σπυράκη», κάνοντας λόγο για «Σπυράκη Gate».
Εκτίμησε παράλληλα πως «μπορεί με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα, και εφόσον δούμε το τέλος αυτών των εξελίξεων μπορεί να πάμε σε ένα σενάριο μιας συμφωνίας διαφορετικού τύπου από ό,τι η σημερινή».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η κα Παπακώστα επεσήμανε πως η ίδια από την αρχή, γνωρίζοντας πολύ καλά το συγκεκριμένο θέμα, τήρησε χαμηλούς τόνους, σημειώνοντας πως «δεν ανήκω στην κατηγορία αυτών που ύψωσαν σημαία σε καμία από τις δύο πλευρές».
Χαρακτήρισε μάλιστα «εντελώς λανθασμένη και εντελώς βλαβερή για την εθνική πολιτική όλη τη στρατηγική στο ζήτημα».
Απαντώντας επιπλέον στα όσα λέγονται για το ότι «μπήκε στην κυβέρνηση για μία ακόμα ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ότι «δεν ήθελα καρέκλα, μου δόθηκε από τον λαό».
Σχολιάζοντας την κατάσταση στα Βαλκάνια σημείωσε πως «υπάρχει αστάθεια και κινητικότητα στην περιοχή και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την Ελλάδα ούτε για τα Βαλκάνια», προσθέτοντας ότι αν η Συμφωνία των Πρεσπών «ήταν επωφελής για τους Σκοπιανούς, θα πήγαιναν και θα ψήφιζαν με χέρια και πόδια».
Τέλος, αναφορικά με το αν θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές ή σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους ΑΝΕΛ, ξεκαθάρισε ότι, «το ΝΕΟ θα κατέβει στις εκλογές» και επανέλαβε εκ νέου ότι για τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση, υπήρξαν δύο προϋποθέσεις «η σύγκλιση στα θέματα ασφάλειας και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής».